Ο υπουργός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί έρευνα για τον συστημικό ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις σε ιατρικές συσκευές, μετά από ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη χειρότερη έκβαση του κοροναϊού για τις γυναίκες και τα άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες.

Γράφοντας στους Sunday Times, ο Τζαβίντ ανέφερε: «Είναι εύκολο να κοιτάζεις μια συσκευή και να λαμβάνεις ως δεδομένο ότι όλοι οι χρήστες της έχουν την ίδια εμπειρία από αυτή. Όμως τα προϊόντα τεχνολογίας δημιουργούνται και αναπτύσσονται από ανθρώπους με αποτέλεσμα οι προκαταλήψεις, ακόμη κι αν είναι ακούσιες, να αποτελούν πρόβλημα και στη δική τους περίπτωση».

Ο Guardian εξέτασε ορισμένες από τις συσκευές γύρω από τις οποίες έχουν διατυπωθεί ανάλογες ανησυχίες.

Οξύμετρα

Τα οξύμετρα μετρούν την ποσότητα οξυγόνου στη ροή του αίματος των ασθενών και αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των ασθενών κοροναϊού που ενδέχεται να χρειάζονται νοσηλεία. Μια από τις αιτίες για αυτό είναι το γεγονός ότι σε ορισμένους ανθρώπους, το οξυγόνο μπορεί να πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους ίδιους.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές σε άτομα με πιο σκούρα δέρματα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας και η Ρυθμιστική Αρχή προϊόντων Ιατρικής και Περίθαλψης (MHRA) ανέφεραν ότι τα οξύμετρα σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν να υπερεκτιμούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των συγκεκριμένων ασθενών.

Ο Τζαβίντ δήλωσε στον Guardian στη διάρκεια του περασμένου μήνα ότι οι συσκευές είχαν σχεδιαστεί για λευκούς. «Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες να σου χορηγηθεί οξυγόνο αν το δέρμα σου είναι πιο σκούρο μειώνονται, απλώς και μόνο επειδή η μέτρηση είναι λάθος», είχε τονίσει.

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανακρίβειες αυτές θα μπορούσαν να είναι μια από τις αιτίες για την αυξημένη θνητότητα των μειονοτήτων, παρά το γεγονός ότι και άλλοι παράγοντες, όπως τα μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης σε θέσεις της πρώτης γραμμής, ενδέχεται να παίζουν ρόλο.

Μάσκες προστασίας

Οι ιατρικές μάσκες είναι ζωτικές για την διασφάλιση της προστασίας των επαγγελματιών υγείας από τον κοροναϊό, καθώς αποτρέπουν την είσοδο τόσο των μεγαλύτερων όσο και των μικρότερων σωματιδίων στο αναπνευστικό τους σύστημα.

Προκειμένου, όμως, να προσφέρουν τη μέγιστη προστασία, οι μάσκες τύπου FFP θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στα πρόσωπα των χρηστών τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή τους δεν είναι τόσο καλή για ορισμένες εθνικότητες.

«Η επαρκής αντι-ιική προστασία μπορεί να υπάρξει μόνο από μάσκες που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του προσώπου των χρηστών τους. Τα πρώτα τεστ για την εφαρμογή τους δίνουν αποτελέσματα που κυμαίνονται από το 40% έως το 90% και είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τις γυναίκες επαγγελματίες υγείας και τους επαγγελματίες υγείας ασιατικής καταγωγής», αναφέρουν σημειώσεις μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε εντός του 2020.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, έδειξε ότι μελέτες για την εφαρμογή τέτοιου είδους προστατευτικού εξοπλισμού εστίαζαν κυρίως σε λευκούς ή σε πληθυσμούς συνεκτικής εθνοτικής προέλευσης. «Τα άτομα από μειονοτικές κοινότητες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται, περιορίζοντας τις συγκρίσεις που μπορούν να γίνουν μεταξύ εθνοτικών ομάδων», παρατηρεί.

Σπιρόμετρα

Τα σπιρόμετρα μετρούν την ποσότητα αέρα που κατακρατείται και διακινείται εντός των πνευμόνων, όμως οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ερμηνεία των δεδομένων που συλλέγονται από τις συγκεκριμένες συσκευές συχνά επηρεάζεται από φυλετικές προκαταλήψεις.

Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Science, ο Δρ. Ατσούτα Καντάμπι, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι μαύροι και οι Ασιάτες θεωρείται συχνά ότι έχουν μικρότερη χωρητικότητα πνευμόνων σε σχέση με τους λευκούς – μια πεποίθηση που, όπως σημείωσε, ενδέχεται να οφείλεται σε ανακρίβειες σε προγενέστερες έρευνες. Ως αποτέλεσμα, στα δεδομένα που προκύπτουν από τη σπιρομέτρηση εφαρμόζονται «διορθωτικές» παράμετροι για την ερμηνεία τους. Κατά τη γνώμη του, το γεγονός αυτό ενδέχεται να γίνεται αιτία λαθών κατά τη θεραπεία τους.

«Για παράδειγμα, πριν τη “διόρθωση” η ποσότητα αέρα στους πνεύμονες ενός μαύρου ανθρώπου μπορεί να ορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνη ενός λευκού», γράφει ο Καντάμπι.

«Μετά τη “διόρθωση”, όμως, τα θεραπευτικά προγράμματα μπορεί να δίνουν προτεραιότητα στον λευκό, επειδή θεωρείται ότι ένα μαύρο άτομα θα έχει έτσι κι αλλιώς μικρότερη ποσότητα αέρα στους πνεύμονές του, επομένως τα αποτελέσματα του τεστ του θα πρέπει να είναι πολύ χειρότερα από ενός λευκού, προκειμένου να θεωρηθεί ότι θα πρέπει να του δοθεί προτεραιότητα;».

Άλλο ένα στοιχείο που κατά τη γνώμη του Καντάμπι θα μπορούσε να πλήττεται από φυλετικές προκαταλήψεις είναι η απομακρυσμένη πληθυσμογραφία, μια τεχνολογία στο πλαίσιο της οποίας οι καρδιακοί παλμοί μετρώνται μέσω της εξέτασης αλλαγών της χροιάς του δέρματος, όπως αυτές καταγράφονται σε βίντεο. Ο Καντάμπι δήλωσε ότι τέτοιου είδους οπτικά δεδομένα μπορεί να επηρεάζονται από τα επίπεδα μελανίνης – δηλαδή από το χρώμα του δέρματος.

Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Καθώς όλο και περισσότερες εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης στηρίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη – μεταξύ άλλων και σε εκείνες που αφορούν τη διάγνωση – αυξάνονται και οι ανησυχίες ότι οι προκαταλήψεις στα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων συνεπάγεται ότι δεν είναι εξίσου ακριβείς στη διάγνωση κινδύνων που απειλούν άτομα μειονοτικής προέλευσης.

Για παράδειγμα, τέτοιες αγωνίες έχουν εκφραστεί αναφορικά με τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διάγνωση καρκίνων του δέρματος. Ερευνητές αποκάλυψαν ότι ελάχιστες από τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων εικόνων με ανοιχτή πρόσβαση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων διαθέτουν σημάνσεις που να αφορούν την εθνικότητα ή τον τύπο δέρματος. Εκείνες που καταγράφουν αυτή την πληροφορία, περιλαμβάνουν ελάχιστα δείγματα από πιο σκούρα δέρματα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επίσης έχει αναγνωρίσει ο Τζαβίντ. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε νέα κονδύλια για προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα διοχετευτούν για την αντιμετώπιση φυλετικών διακρίσεων στην ιατρική περίθαλψη.

«Αν εκπαιδεύουμε τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μας μόνο με δεδομένα από λευκούς ασθενείς, δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό μας. Είναι ανάγκη να βεβαιωθούμε ότι τα στοιχεία που συλλέγουμε είναι αντιπροσωπευτικά για ολόκληρη τη χώρα».

Με πληροφορίες από Guardian