Κυβέρνηση – Εκλογές «στην ώρα τους»…
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με πυξίδα την ολοκλήρωση του συνταγματικού βίου της κυβέρνησης το 2023 - Ποιες είναι οι τρεις «δεξαμενές» στις οποίες έχει στρέψει το βλέμμα του ο Πρωθυπουργός
Σε διάστημα μερικών εβδομάδων ο Πρωθυπουργός ξόρκισε τον εκλογικό αιφνιδιασμό τουλάχιστον τέσσερις φορές, δημοσίως ή σε κλειστές συζητήσεις του μέσα στο Μαξίμου, στη Βουλή, από την Αθήνα ή το εξωτερικό. Τη φράση «κάλπες στο τέλος της θητείας» έχουν ακούσει τελευταία από τα πρωθυπουργικά χείλη οι υπουργοί του, οι νεοδημοκράτες βουλευτές, επενδυτές και ξένοι διαμορφωτές κοινής γνώμης, οι επισκέπτες της ελληνικής ιστοσελίδας του Forbes, φοιτητές και εργαζόμενοι στο Λονδίνο. «Εχω δεσμευτεί. Σκοπεύω να τηρήσω τον λόγο μου» ήταν η πιο πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη βρετανική πρωτεύουσα ως διαβεβαίωση προς τους συνομιλητές του ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.
«Εχουμε μια ρεαλιστική και υγιή πρόβλεψη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και το πετύχαμε χωρίς να επιβαρύνουμε ιδιαίτερα τα δημοσιονομικά» έγραφε λίγες ημέρες πριν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθορίζοντας εμμέσως το περίβλημα του κυβερνητικού αφηγήματος για τη χώρα στην επόμενη – κατά τον Μητσοτάκη 18μηνη, αλλά όπως και να έχει… προεκλογική – περίοδο: προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, νέες υποδομές, ψηφιακό κράτος, πράσινη μετάβαση, αύξηση εισοδημάτων, προσήλωση σε πολιτικές φοροαπαλλαγών και στήριξης των ευάλωτων. Το εν λόγω αφήγημα θέλει ουσιαστικά να ενισχύει ο Μητσοτάκης προτάσσοντας το μήνυμά του για πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, ενόσω πάντως επιμένει να θυμίζει προς τους πολίτες τα εκλογικά διλήμματα και διακυβεύματα. Αυτά είναι με τα δικά του λόγια, αυτοδυναμία από τις πρώτες κάλπες ειδάλλως δεύτερες, σύγκριση της αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης με την προηγούμενη, ανάπτυξη με μονοκομματική κυβέρνηση ή ανασφάλεια και περιπέτειες κ.ο.κ.
Η στρατηγική Μητσοτάκη, όπως γίνεται εμφανής με τις παρεμβάσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, να φέρνει στο προσκήνιο την ατζέντα της επόμενης εκλογικής μάχης, να υψώνει και ο ίδιος τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με σαφείς πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές και ταυτόχρονα να διαβεβαιώνει για πολιτική σταθερότητα μέσα στο 2022 αναμένεται να συνεχιστεί με συγκεκριμένες στοχεύσεις και με το πρωθυπουργικό βλέμμα σε τρεις διαφορετικές «δεξαμενές»: την επενδυτική κοινότητα, το γαλάζιο στρατόπεδο, τον κόσμο του ορθολογισμού «που περιμένει έργα» και τον οποίο το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει στην επόμενη αναμέτρηση απέναντι στην αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως πιστεύουν κυβερνητικοί παράγοντες, «να διατυπώσει πολιτικό λόγο με απήχηση χωρίς καιροσκοπισμό».
Μπαράζ επενδυτικών επαφών
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν να δείχνουν σε κυνήγι επαφών εντός και εκτός Ελλάδας «μέχρι την άνοιξη του 2023» με επίκεντρο την οικονομία. Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούσε κυρίαρχο άξονα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ το 2019 και η αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο εντείνεται πλέον στο να υπάρξουν ως τις επόμενες κάλπες (και άρα τον τελικό απολογισμό) όχι μόνο δείγματα ή προαναγγελίες αλλά ορατά αποτελέσματα στους πολίτες. Την προσήλωση στην κατεύθυνση προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων δείχνουν τα τελευταία δύο ταξίδια του Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πραγματοποιήθηκαν κλειστά τετ α τετ με οικονομικούς παράγοντες. «Οι επενδυτές», όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους «Financial Times», «φαίνεται ότι αισθάνονται ασφάλεια όσον αφορά την πολιτική κατάσταση, είμαστε μία σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία». Είναι σαφές ότι η διαβεβαίωση για «σταθερό περιβάλλον» στην Ελλάδα κρίνεται αναγκαία, μαζί με την καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας για τις συνθήκες στο «επιχειρείν», τη γραφειοκρατία, το επίπεδο της ψηφιοποίησης και τη φορολογία στη χώρα, για τους υποψήφιους επενδυτές, στους οποίους η ελληνική πλευρά προτάσσει σταθερά τις προοπτικές ανάπτυξης αλλά (και) φέρνει μπροστά νέους ελκυστικούς τομείς, όπως η πράσινη οικονομία και η τεχνολογία.
Σήμα πολιτικής ισχύος
«Οι εκλογές στην ώρα τους, απαντάμε στην κενολογία με εργασία» είναι μία από τις φράσεις που έχει απευθύνει και πρόσφατα στην κυβερνητική μηχανή ο Πρωθυπουργός, στοχεύοντας αφενός στην εκπομπή μηνύματος πολιτικής ισχύος, αφετέρου στη διατήρηση υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, αλλά και της γαλάζιας δύναμης στην Αυτοδιοίκηση σε… καθεστώς παραγωγής έργου και όχι εκλογολογίας. Αυτήν μάλιστα το Μαξίμου φροντίζει να τη χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση (ως «ψευτολεονταρισμούς» κατά την ορολογία Μητσοτάκη), όσο και αν οι σχετικές συζητήσεις ακόμα και εισηγήσεις προέρχονται κατά διαστήματα από το γαλάζιο στρατόπεδο με κυρίαρχη αγωνία τη μετατροπή… διακεκαυμένων ζωνών (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές κ.λπ.) σε παράγοντες ραγδαίας επιτάχυνσης της κυβερνητικής φθοράς.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι γνωστές οι σκέψεις των «γαλάζιων», εξού και οι οδηγίες ότι υπάρχει χρόνος για προεκλογικές εκστρατείες και ότι προέχει η προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ο ορίζοντας του 2023 φαίνεται επιπλέον να γεννά ελπίδες σε στελέχη, κυρίως όσα μάταια περιμέναν να ακούσουν τα ονόματά τους στους ανασχηματισμούς, για τυχόν αξιοποίησή τους μέχρι την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Σε κάθε περίπτωση νέα πρωθυπουργικά σινιάλα προς το εσωτερικό για τη στάση της ΝΔ μέχρι τις κάλπες αναμένονται στις 3 και στις 5 Δεκεμβρίου – στο άνοιγμα και στη λήξη του συνεδρίου.
Εικόνα συνέπειας
Στο 14ο τακτικό συνέδριο του κόμματος αναμένεται επίσης μίνι απολογισμός έργου, στη λογική «τι είπαμε, τι κάναμε», την οποία ο Πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει προς τους πολίτες ως βασική στη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Στόχος του η σύγκριση της σημερινής διακυβέρνησης με τα χρόνια εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ να γέρνει υπέρ της ΝΔ για την πλειονότητα των πολιτών με επιχείρημα τη «συνέπεια», όπως λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες, «δεσμεύσεων και έργων». Αυτό δηλαδή που θέλει ο Μητσοτάκης είναι να μη θολώνουν τα μηνύματα περί οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας και να καλύπτεται γρήγορα το έδαφος που χάνεται λόγω παρεμβάσεων για την υγειονομική κρίση, στις οποίες η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει (κατά τις δημοσκοπήσεις) την αποδοχή της πρώτης περιόδου. Και επιπλέον στόχος καθ’ οδόν προς το 2022 είναι να καλλιεργείται προς τον «κόσμο της λογικής» η εικόνα μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης προσανατολισμένης στον σχεδιασμό για μακροπρόθεσμες αλλαγές. Το μότο «ευημερία για όλους» έχει ήδη επιστρέψει στα πρωθυπουργικά χείλη, με τον Μητσοτάκη αποφασισμένο – όπως είναι όμως και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας – να ζεστάνει τους διαύλους του με την κοινωνία με περιοδείες (σε Ιωάννινα, Κοζάνη, πιθανότατα Ιστιαία) και παρεμβάσεις… προεκλογικών όρων.
- Πορτογαλία: Θέλει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
- Χούπης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Μην λιποτακτήσετε από τα όνειρα σας
- Συντάξεις 2025: Πόσο αυξάνονται ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
- Νέα Δημοκρατία: Πρώτες φυγόκεντρες αντιδράσεις
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες