Ποιος μας έβαλε στο μνημόνιο; – Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη μεσαία τάξη
Πίσω από το παιχνίδι αυτό των εντυπώσεων και της προφανώς αστήρικτης στα ιστορικά δεδομένα δήλωσης του πρωθυπουργού για το χρόνο έλευσης του μνημονίου στη χώρα υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο στην αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα για το «ποιος μας έβαλε στο μνημόνιο»
Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια αποτέλεσε αφορμή για να συνεχιστεί η αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και εκτός βουλής.
O πυρομανής και ο αρνητής
Ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του απαντώντας στη δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα, όταν μιλάτε για τα μνημόνια τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την γνωστή ιστορία με τον πυρομανή ο οποίος φωνάζει την Πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια.
»Εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας για τέσσερα χρόνια, παρέα με τον κ. Βαρουφάκη και όλα αυτά τα ωραία τα οποία κάνατε το πρώτο εξάμηνο του ’15. Και τη διαπραγμάτευση την υπερήφανη την οποία τόσο καλά θυμόμαστε.
»Καταλαβαίνω προσωπικά για εσάς και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα του Ιουλίου του 2015. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα πολύ ακριβά και οι τράπεζες και η μεσαία τάξη, την οποία υπερφορολογήσατε για να χρηματοδοτήσετε το αχρείαστο τρίτο σας μνημόνιο.
»Αυτά για να σας θυμίζουμε κάθε φορά που θα μας λέτε με τόσο στόμφο πώς αγωνιστήκατε, δήθεν, να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία τη βάλατε πιο βαθιά με τις τραγικές πολιτικές σας επιλογές» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα ακολούθησε τιτίβισμα από τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν είχε δυνατότητα απάντησης εντός Βουλής λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να πει στην τριτολογία του «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια»! Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η ακρίβεια δεν πλήττει τους πολίτες και ότι η πανδημία δεν του ξέφυγε. Μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας».
Τσαρλατάνος και χρέος 100 δισ.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και άλλες δηλώσεις και αντιδράσεις από στελέχη του όπως του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος ανέφερε δηκτικά: «»Σας καλώ να γυρίσετε την πλάτη σε κάθε τσαρλατάνο» είχε πει ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Σκληρή αυτοκριτική από τον κ. Μητσοτάκη».
Ακολούθησε στη συνέχεια η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία εγκαλούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το «τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο» που «χρέωσε την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ».
Σκληρότερο και αχρείαστο
«Ο κ. Τσίπρας με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του και την «προοδευτική» του διακυβέρνηση αγκαλιά με τους ΑΝΕΛ και τον κ. Βαρουφάκη μας οδήγησε στο τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ. Αυτά έκανε ως Πρωθυπουργός. Σήμερα, μιας και μιλάει για αρνητές της πραγματικότητας, είναι εκείνος που εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στους αρνητές των εμβολίων αφού δεν αποδοκιμάζει δημόσια των πρώην Υπουργό του που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
»Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει μετά από μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό. Ενδεχομένως νιώθει ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στη συζήτηση. Ίσως γιατί όσο ισχυρίζεται με έπαρση ότι είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός, αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι μέχρι οι πολίτες να κληθούν να αποφασίσουν ξανά ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας πλήρως αποτυχημένος πρώην Πρωθυπουργός» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να πει στην τριτολογία του «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια»! Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η ακρίβεια δεν πλήττει τους πολίτες και ότι η πανδημία δεν του ξέφυγε. Μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) November 22, 2021
Πίσω από το παιχνίδι των εντυπώσεων
Πίσω από το παιχνίδι αυτό των εντυπώσεων και της προφανώς αστήρικτης στα ιστορικά δεδομένα δήλωσης του πρωθυπουργού για το χρόνο έλευσης του μνημονίου στη χώρα υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο στην αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα για το «ποιος μας έβαλε στο μνημόνιο».
Μάλιστα η αντιπαράθεση αυτή προέκυψε ως προέκταση μιας συζήτησης για την ακρίβεια και ειδικότερα πάνω στην σύγκριση που επιχείρησαν οι δύο μονομάχοι για τη φορολογική πολιτική των κυβερνήσεών τους αφενός και αφετέρου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού επέπληξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί στα θέματα της οικονομίας καταλόγισε στον πρωθυπουργό απουσία του απουσία βούλησης να παρέμβει στην αγορά για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα, ενώ μίλησε και για δημιουργική λογιστική κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει το πρόβλημα και δεν κατανοεί τα βάρη που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Φόροι και τσάκισμα της μεσαίας τάξης
Στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική περί δημιουργικής λογιστικής λέγοντας ότι «δεν υποτιμώ την αύξηση των τιμών αλλά δεν είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ο μηδενισμός των γονικών παροχών».
Πρόσθεσε μάλιστα εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι πολίτες ξέρουν ότι την τσακίσατε στους φόρους και ερχόμαστε εμείς να δώσουμε στη μεσαία τάξη ότι της πήρατε εσείς» ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να σπάσει το φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και της φτώχειας που επιφέρει η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
«Η καλύτερη απάντηση στις δικές σας αιτιολογίες για δήθεν ταξική μονομέρεια της κυβέρνησης υπέρ των λίγων είναι η δημιουργια πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη που συντελείται στην Ελλάδα σήμερα».
Η πώληση μεριδίου της ΔΕΗ
Συνέχισε δε ως προς τα ζητήματα της ΔΕΗ και το ενεργειακό κόστος και χαρακτήρισε πρόκληση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «να ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση που έκανε αυτό για το οποίο είχατε σκοπό να κάνετε και εσείς. Είχατε δεσμευτεί ότι θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ; Ναι ή όχι; Είχατε προϋπολογίσει και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. 100 εκατομμύρια από τη ΔΕΗ».
Θλιβερή σύγκριση
«Είναι τουλάχιστον θλιβερό να έρχεστε σ’ αυτά εδώ τα Έδρανα και να μου κουνάτε το δάχτυλο, κάνοντας αναφορά στους προϋπολογισμούς των μνημονίων το 2018, όταν ξέρατε ότι ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο και όταν εσείς λέγατε «βάστα Σόιμπλε» και όταν εμείς αντιστεκόμασταν στην πώληση της ΔΕΗ και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην μείωση των συντάξεων» απάντησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.
Ενώ παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ότι «η πολιτική σας είναι ταξική πολιτική, είναι μεροληπτική πολιτική. Μόνο που μεροληπτεί υπέρ των λίγων και ισχυρών, υπέρ του 1% της ελληνικής κοινωνίας και του υπόλοιπου 99% βιώνει την κρίση. Πού βρίσκεται η μεσαία τάξη μέσα σε αυτό το φάσμα κατά την εκτίμηση σας, κύριε Μητσοτάκη; Στους ευνοημένους βρίσκεται ή σε αυτούς που σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο;».
Δύο αφηγήματα
Αν κανείς θελήσει να δει πίσω από τη ανακριβή ως προς τη κυριολεκτική της σημασία φράση του κ. Μητσοτάκη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για το ποιος οδήγησε στο μνημόνιο στην πραγματικότητα θα διαπιστώσει μια σύγκρουση δύο αφηγημάτων που επανέρχονται και αφορούν τη διαπάλη της ΝΔ για τη μεσαία τάξη και την κατανομή των φορολογικών βαρών.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό, το ίδιο ζήτημα ήταν και η αιχμή της αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη φετινή ΔΕΘ. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογεί το τρίτο μνημόνιο ως συμβιβασμό γιατί βρήκε στο διάβα του τις συνέπειες των δύο προηγούμενων μνημονίων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν αναγκαία τα δύο πρώτα μνημόνια και χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτός που καθυστέρησε την έξοδο από τα μνημόνια φέρνοντας το τρίτο μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα γύρω από το μνημονιακό παρελθόν φαίνεται παράταιρη αν η χώρα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης ή ανάπτυξης και όχι αντιμέτωπη με μια νέα κρίση στο άμεσο μέλλον…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις