Πετρέλαιο – Ετοιμες να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα οι ΗΠΑ
Η κίνηση, πιθανότατα σε συνδυασμό με την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, θα ήταν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια από τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου να δαμάσουν τις τιμές
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Την απελευθέρωση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ σε συνεννόηση με πολλές άλλες χώρες, σχεδιάζει να ανακοινώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Bloomberg.
Η κίνηση, πιθανότατα σε συνδυασμό με την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, θα ήταν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια από τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου να δαμάσουν τις τιμές, αφού οι χώρες του ΟΠΕΚ + απέρριψαν τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για σημαντική αύξηση της παραγωγής.
Η Κίνα είπε ότι εργάζεται για την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα.
Ρευστή η κατάσταση
Η κατάσταση παραμένει ρευστή και τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν, αλλά οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν περισσότερα από 35 εκατομμύρια βαρέλια με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Η κίνηση αυτή θα θέσει τις χώρες αυτές εναντίον του ΟΠΕΚ+ — με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία — για έλεγχο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και θα μπορούσε να ωθήσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να επαναξιολογήσουν τα σχέδια για αναζωογόνηση των προμηθειών πετρελαίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας Τζόζεφ ΜακΜόνιγκλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αλλάξει το σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εάν οι μεγάλοι καταναλωτές διαθέσουν αποθέματα πετρελαίου ή επιδεινωθεί η πανδημία του κορονοϊού.
«Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε δυνητικά τα στοιχήματα στο παιχνίδι πόκερ πετρελαίου και θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εντάσεις στη διμερή σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets LLC.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την απελευθέρωση των αποθεμάτων και ότι οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με άλλες χώρες και ότι εξετάζεται μια σειρά επιλογών για τον περιορισμό των τιμών.
Αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης που γνωρίζουν τα σχέδια δήλωσαν τη Δευτέρα ότι το έθνος δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το χρονοδιάγραμμα και τον όγκο της απελευθέρωσης των αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, αλλά ότι θα είναι ένα συντονισμένο βήμα με άλλους μεγάλους καταναλωτές όπως η Ιαπωνία και η Κίνα.
Σε δύσκολη θέση ο ΟΠΕΚ
Το ιαπωνικό δίκτυο TV Asahi μετέδωσε τη Δευτέρα ότι το Τόκιο ετοιμάζεται να απελευθερώσει αργό από τα εθνικά του αποθέματα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida είχε πει ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης από τα αποθέματα σε συντονισμό με χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν και καταφέρνουν να συμπράξουν με το Πεκίνο, γεγονός που σαφώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον ΟΠΕΚ, δεδομένου πως μιλάμε για τη νούμερο ένα χώρα εισαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.
Σε πρώτη φάση από το καρτέλ δεν έχουν καταγραφεί επίσημες αντιδράσεις, πιθανότατα διότι περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα κάνει το Πεκίνο. Όμως είναι προφανές πως η κατάσταση που δημιουργείται βάζοντας ευθέως απέναντι στον ΟΠΕΚ τις δύο κυριότερες οικονομικές δυνάμεις (και όχι μόνο) είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη και πιθανότατα δεν ξέρουν καν ακόμη πως θα την διαχειριστούν.
Σε πολιτικούς όρους στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμα της η Citigroup, άποψη που συμμερίζονται και άλλοι διεθνείς επενδυτές.
Μόλις χθες ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε υπερασπιστεί εκ νέου την απόφαση του καρτέλ να μην προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων προσφοράς, διαβεβαιώνοντας τις αγορές πως σταδιακά και κυρίως από την ερχόμενη χρονιά οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν.
Για σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, όχι λόγω πτώσης της ζήτησης, αλλά λόγω της αυξημένης προσφοράς, έκανε λόγο στην μηνιαία έκθεση της και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), όμως είναι προφανές πως ο Λευκός Οίκος βιαζόταν να δει τις τιμές να πέφτουν στην καταναλωτική αγορά πριν την καρδιά του χειμώνα, μειώνοντας συνάμα την πίεση και προς τον πληθωρισμό που καλπάζει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις