Κοροναϊός – Τριετής κάθειρξη και χρηματική ποινή για τους αρνητές γονείς
Η ποινικολόγος κ. Παναγοπούλου μιλά για τις συνέπειες που πρόκειται να έχουν οι αρνητές γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο
- Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου - Παραμένει στην εντατική
- Άρπαξε 95.000 ευρώ από 66χρονη προσποιούμενος τον συντηρητή ασανσέρ
- Απόγνωση και φρίκη στη Γάζα - Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, 49 Παλαιστίνιοι νεκροί μέσα σε 24 ώρες
- Χρυσές Σφαίρες 2025 - H Έμα Στόουν λέει ένα μεγάλο «αντίο» στα μακριά μαλλιά - Δείτε το νέο της κούρεμα
Μετά την αποκάλυψη ότι μεγάλος αριθμός μαθητών δεν παρακολουθεί μαθήματα λόγω των αρνητών γονιών τους που δεν τα στέλνουν στο σχολείο, επίκειται αυστηροποίηση της ποινής και μετατροπή του αδικήματος σε πλημμέλημα.
H κ. Γιάννα Παναγοπούλου, ποινικολόγος, μιλά στην ΕΡΤ και αναφέρει ότι αν και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν ποινικές κυρώσεις, οι εισαγγελείς μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη για τον τρόπο άσκησης της γονικής επιμέλειας.
«Μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 υπήρχε χρηματικό πρόστιμο για τα πταίσματα. Μετά την κατάργηση αυτής της διάταξης υπήρχε ένα νομοθετικό κενό» δήλωσε η κ. Παναγοπούλου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η δικηγόρος, πλέον η συμπεριφορά αυτή έχει γενικευθεί και υπάρχουν πολλοί γονείς αρνητές οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να τα κρατούν στο σπίτι.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός – Μαθητές χάνουν τη σχολική χρονιά στη Λάρισα λόγω αρνητών γονέων
Αντιμέτωποι με κυρώσεις οι αρνητές γονείς
Αυτοί οι γονείς τίθενται πλέον αντιμέτωποι με κυρώσεις.
«Ο γονιός που είναι αρνητής και δεν στέλνει το παιδί στο σχολείο θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή. Θα κινδυνεύει να χάσει την επιμέλεια», ανέφερε η κ. Παναγοπούλου. Και όπως επισήμανε, η αλλαγή αυτή είναι επιβεβλημένη γιατί μέχρι τώρα υπήρχε ένα νομικό κενό.
«Δεν υπήρχε ένας μηχανισμός που να λειτουργεί και να προστατεύει τα παιδιά. Οι φορείς και οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να μεταβιβάζουν τα στοιχεία στον εισαγγελέα για να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη. Τώρα με τη θέσπιση αυτής της διάταξης αυστηροποιούνται τα πράγματα για να μην στερούν οι αρνητές γονείς στα παιδιά το δικαίωμα της γνώσης και της παιδείας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις