#MeToo GR – Μια εκδήλωση εξερευνά τον ατομικό και πολιτικό αντίκτυπο του κινήματος στην Ελλάδα
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πρώτες αποκαλύψεις που συγκλόνισαν τη χώρα, σημαντικές ερευνήτριες και νομικοί με ειδίκευση στο φύλο αναλύουν την εικόνα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία, την εμπειρία των θυμάτων και τους θεσμούς που συχνά μπαίνουν εμπόδιο στην προστασία τους και στην απόδοση δικαιοσύνης
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Στη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε, η ενδημική φύση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, πρωταγωνίστησε όσο και η ίδια η πανδημία του κοροναϊού. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo, μια εκδήλωση μας καλεί να σκεφτούμε σε μεγαλύτερο βάθος τόσο ως προς τις ατομικές όσο και ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις του.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας, το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «#MetooGR: από το προσωπικό στο πολιτικό ξανά», τη Δευτέρα 29/11, 6:30 μ.μ., σε live αναμετάδοση από την επίσημη σελίδα του φορέα στο facebook και το youtube.
Αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του ελληνικού metoo, μετρώντας εκατοντάδες επώνυμες αποκαλύψεις κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού, του θεάτρου, της δημοσιογραφίας κ.ά., αλλά και καταγγελίες που έχουν βρει το δρόμο της δικαιοσύνης, συζητάμε για τη μορφή που πήρε αυτό το παγκόσμιο κίνημα στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση επιχειρούμε να αναστοχαστούμε το κύμα των αποκαλύψεων ως προς την ατομικότητα και την ιδιωτικότητα της εμπειρίας των θυμάτων σε συνάρτηση με τα πολιτικο-κοινωνικά συμφραζόμενα, την εμπεδωμένη κουλτούρα της έμφυλης βίας και του σεξισμού, καθώς και τους θεσμούς, τους Λόγους και τους μηχανισμούς αναπαραγωγής της πατριαρχίας.
Ομιλήτριες
Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
· «Ούτε Μια Λιγότερη: Η πολιτική ποιητική της συλλογικής αυτοβιογραφίας
Ντιάνα Μάνεση, Διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας στην Ελλάδα
· «Το #Μetoo στην Ελλάδα: Μιντιακός ακτιβισμός και αναπαραστάσεις των γυναικών στα ΜΜΕ»
Αγγελική Σεραφείμ, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, πρώην συντονίστρια Νομικών Υπηρεσιών Κέντρου Διοτίμα
· «Αναμέτρηση με το έμφυλο πρόσημο του δικαίου: Ταξινομήσεις, όρια και διεκδικήσεις».
Συντονίστρια
Μ. Λιάπη, Κοινωνιολόγος – Ερευνήτρια, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής & επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα
Πρακτικές Πληροφορίες
Ημέρα: Δευτέρα 29/11/21
Ώρα: 6.30 μ.μ.
Διάρκεια: 2 ώρες
LIVE ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ
@NGOdiotima στο facebook
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις