Πανδημία κοροναϊού – Οι Ρώσοι «τουρίστες» των δυτικών εμβολίων
Εν μέσω νέας έξαρσης της Covid-19 στη χώρα τους και με τα ρωσικά εμβόλια ακόμη χωρίς την έγκριση του ΠΟΥ, ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρώπης για ανοσοποίηση έναντι του κοροναϊού και εξασφάλιση υγειονομικού πάσου
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι έλαβε την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και οι ρωσικές αρχές δεν σταματούν να υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι υπάρχουν πολλές δωρεάν διαθέσιμες δόσεις εγχώριας παρασκευής σκευασμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, στη χώρα των 144 εκατομμυρίων κατοίκων, μόλις το 37,6% είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 44% τουλάχιστον μία δόση, ενόσω ένα νέο κύμα της πανδημίας «θερίζει» τον ρωσικό πληθυσμό, με αλλεπάλληλα νέα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους.
Κάπως έτσι λοιπόν, από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις στη Ρωσία ξεπερνούν συνολικά τα 9, 3 εκατομμύρια και οι θάνατοι 265.300, σύμφωνα με τα -εντόνως αμφισβητούμενα ως προς την αξιοπιστία τους- επίσημα στοιχεία.
Σε ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, εν τω μεταξύ, η δυσπιστία του μέσου Ρώσου στην αποτελεσματικότητα των τεσσάρων εγχώριων εμβολίων χτυπάει «κόκκινο»: πάνω από το 50% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει.
Το τελευταίο διάστημα, δε, ολοένα και περισσότεροι σπεύδουν σε χώρες της Ευρώπης για… εμβολιαστικό τουρισμό.
Αεροπορικό εισιτήριο μετ΄ εμβολίου
Τα ρωσικά τουριστικά γραφεία κάνουν «χρυσές» δουλειές τις τελευταίες εβδομάδες, κλείνοντας σωρηδόν ολιγοήμερα ταξιδιωτικά πακέτα για συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Η ζήτηση είναι μεγάλη είτε από ανεμβολίαστους, είτε από άτομα που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση στην Ρωσία και -με προσωρινό «διαβατήριο» ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ, θέλουν να ανοσοποιηθούν πλήρως με ένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στη Δύση.
Κίνητρό τους δεν είναι τόσο η δυσπιστία απέναντι στα συνολικά τέσσερα ρωσικά εμβόλια, αλλά το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ή του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Κάτι, που έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα τους Ρώσοι να μην μπορούν τα ταξιδέψουν απρόσκοπτα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν (μέχρι σήμερα, μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιτρέπουν την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V) ή ακόμη και να αποκλείονται εντελώς από την είσοδο τις ΗΠΑ.
Με τον εμβολιασμό τους με εγκεκριμένα στη Δύση εμβόλια, αντίθετα, σε ευρωπαϊκές χώρες όπου τους δίνεται αυτή η δυνατότητα ως ταξιδιώτες του «εμβολιαστικού τουρισμού», αποκτούν υγειονομικό πάσο και ελεύθερη πρόσβαση, προσώρας χωρίς περιορισμούς.
Βαλκάνια, τα «αγαπημένα»
Η τάση αυτή είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τις αρχές της φθινοπώρου, όταν ορδές Ρώσων επισκέπτονταν την «αδελφή» Σερβία.
Ενόσω πάνω από τους μισούς κατοίκους της βαλκανικής χώρας παρέμεναν δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, Ρώσοι έσπευδαν να εμβολιαστούν στη χώρα τους με ένα από τα εγκεκριμένα από τις σερβικές αρχές σκευάσματα, που χρησιμοποιούνται επίσης στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.
Σήμερα, πάντως, νέος δημοφιλής προορισμός των Ρώσων του «εμβολιαστικού τουρισμού» είναι η Κροατία και προτιμητέο εμβόλιο -κατά βάση για λόγους εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος- το μονδοσοδικό της Johnson & Johnson.
Κι αυτό παρά το ότι οι Ρώσοι χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη χώρα-μέλος της Ε.Ε., αυξάνοντας το κόστος. Κάτι, που πάντως αντισταθμίζεται με τη δωρεάν χορήγηση των δόσεων εμβολίου και τα πρόσθετα βασικά οφέλη.
Τα ταξίδια προς το Ζάγκρεμπ και την παραθαλάσσια Πούλα έχουν πια πυκνώσει, σύμφωνα με το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Russian Express.
Στα ταξιδιωτικά πακέτα, μέσου κόστους 440 ευρώ το άτομο (φθηνότερα από εκείνα προς τη Σερβία), περιλαμβάνονται μεταφορά, ασφάλιση υγείας και διαμονή σε ξενοδοχείο -συνίσταται τετραήμερη, για το ενδεχόμενο παρενεργειών- ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα μεταφοράς σε εμβολιαστικό κέντρο.
Σε αυτό το δούναι και λαβείν, εν τω μεταξύ, η κροατική οικονομία συγκεντρώνει κάποια έσοδα στον τουριστικό τομέα.
«Δεν ήταν ποτέ έτσι. Πριν υπήρχε μία πτήση την εβδομάδα που εκτελούσε η Aeroflot, με 100 θέσεις», λέει χαρακτηριστικά Κροάτης ταξιδιωτικός πράκτορας στο Balkan Insight.
Τώρα, επισημαίνει, τέσσερις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα έχουν έξι πτήσεις την εβδομάδα προς το Ζάγκρεμπ, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα. Σχεδόν σε όλες, ανέφερε, οι θέσεις είναι ήδη κλεισμένες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις