Μετά την πρόσφατη κύρωση της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της κυβέρνησης, η εταιρεία μπαίνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησής της. Προπαρασκευαστικές εργασίες, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού της θυγατρικής της Eldorado Gold στην Ελλάδα, αποτελούν τα πρώτα βήματα για την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στο παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο των Σκουριών, αλλά και για την εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών.

Τελικός στόχος η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, και η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας αναμένεται να μετατρέψει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Τα βήματα για την επίτευξή του θα περάσουν αρχικά από τον μετασχηματισμό των μεταλλείων σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση – πάντα λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, τους όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και τη μελλοντική ευημερία των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Κεντρική προτεραιότητα παραμένει η εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών – ειδικά το δεύτερο καταγράφει σταθερά εκτεταμένες ζημιές επί σειρά ετών – μέσα από ενέργειες που αναμένεται να τα καταστήσουν πιο ασφαλή και παραγωγικά.

Ήδη διαφαίνονται οι πρώτες αιτίες για αισιοδοξία, αφού η εταιρεία εκτιμά ότι χάρη στον εξορθολογισμό των υφιστάμενων λειτουργιών, την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών και την έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (θα κατατεθεί εντός του 2021), το σύνολο των δραστηριοτήτων της θα καταφέρει να αγγίξει το μέγιστο της αξίας του.

Ο Οδικός Χάρτης 2021 – 2024

Ποια είναι τα κεντρικά βήματα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων; Όπως είναι φυσικό, οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών προηγούνται, ενώ ταυτόχρονα με αυτές το εργοστάσιο εμπλουτισμού θα προχωρά προς την ολοκλήρωσή του, με την Ελληνικός Χρυσός να εκτιμά ότι οι πρώτες θετικές επιδράσεις επί της τοπικής απασχόλησης και ανάπτυξης θα αρχίσουν να διαφαίνονται ήδη από τις αρχές του 2022. Συνολικά, στο Μεταλλείο των Σκουριών πρόκειται να επενδυθούν €1,2 δισ. και να δημιουργηθούν 1300 θέσεις εργασίας.

Ενίσχυση της ασφάλειας και της ψηφιοποίησης

Ταυτόχρονα, η εταιρεία, που έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και την ενίσχυση της ρευστότητάς της, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να διοχετεύσει πρόσθετους πόρους και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές. Μέσα από αυτές τις κινήσεις, η Ελληνικός Χρυσός επιθυμεί μεταξύ άλλων να ενισχύσει την ασφάλεια, την ψηφιοποίηση και την παραγωγικότητα του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας και να αυξήσει τα σημερινά επίπεδα παραγωγής του, από τους 400ktn/έτος σε 650ktn/έτος.

Στο ίδιο διάστημα, η Eldorado Gold εξακολουθεί να αναζητά στρατηγικό συνεργάτη, ο οποίος θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα, με την Eldorado να διατηρεί το management, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξη του έργου.

Γεωλογική έρευνα στις Μαύρες Πέτρες

Όσον αφορά το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, που πλέον αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος, αυτό πρόκειται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πράγματι διαθέτει νέα, βιώσιμα αποθέματα που θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του. Αυτό συνεπάγεται ότι οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά, και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας επιβεβαιωθούν, το μεταλλείο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Στο μεσοδιάστημα, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των εργαζομένων, απορροφώντας την πλειονότητά τους στο μεταλλείο Ολυμπιάδας και αργότερα στις Σκουριές, όταν το έργο προχωρήσει προς την πλήρη ανάπτυξή του.

4G στην Ολυμπιάδα

Παράλληλα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του μεταλλείου Ολυμπιάδας με εγκατάσταση συστήματος 4G στα μεταλλεία και εξελιγμένων εφαρμογών που στοχεύουν στην αύξηση της ασφάλειας και τη βελτίωση της διαχείρισης νερού και ενέργειας στα υπόγεια.

Πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης

Ακόμη, η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε τη δημιουργία πρότυπου Κέντρου Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης στο Στρατώνι, όπου το εργατικό δυναμικό θα εκπαιδεύεται σε νέες δεξιότητες, προκειμένου να είναι προετοιμασμένο για τις τεχνολογίες αιχμής που θα εφαρμόζονται στις Σκουριές. Μεταξύ άλλων, το νέο μεταλλείο θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT – Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). Τελική πρόθεση της εταιρείας, είναι να καταστήσει προσβάσιμη σε όλη την τοπική κοινωνία τη σύγχρονη τεχνογνωσία και την υψηλής ποιότητας κατάρτιση που φιλοδοξεί να προσφέρει.

Δέσμευση Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας

Επιπλέον, από την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη της εταιρείας δεν έλειψε και η επανάληψη των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Η Ελληνικός Χρυσός δήλωσε προσηλωμένη στη δέσμευσή της για άσκηση της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας, μέσω και της ενσωμάτωσης ενός ολοκληρωμένου συνόλου ESG σε όλες τις πτυχές του κύκλου ζωής των μεταλλείων. Πρόκειται, άλλωστε, για μια από τις προβλέψεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας SIMS, το οποίο διασφαλίζει τη συμμόρφωση με διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα και πρότυπα για την υπεύθυνη μεταλλεία.

Ξεκλειδώνοντας αξία

Όπως γίνεται σαφές, ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης που παρουσίασε η Ελληνικός Χρυσός προβλέπει σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις, μεγάλο μέρος των οποίων πρόκειται να διοχετευτεί για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του μεταλλείου των Σκουριών. Βάσει της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας που υπέγραψε η εταιρεία, η πλήρης ανάπτυξη της επένδυσης μεταφράζεται και στη διάθεση 70 εκατ. ευρώ σε Κοινωνικές Επενδύσεις για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής, μεταξύ άλλων και μέσα από τον σχεδιασμό εμβληματικών αναπτυξιακών έργων.

Συνολικά, η εταιρεία εκτιμά ότι η υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, ενώ επιπλέον 1.000 θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών έργων στις Σκουριές.

Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει αυξημένα μεταλλευτικά τέλη, φόρους και κοινωνικές εισφορές που θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ αυξημένα θα είναι και τα έσοδα των τοπικών προμηθευτών.

Κατά την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη, ο Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά:

«Στρατηγικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ώστε η ανάπτυξη και η λειτουργία των δραστηριοτήτων μας να γίνει με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο. Η Eldorado Gold επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής.

»Η υπογραφή της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας μάς επέτρεψε να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στον σχεδιασμό μας για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Μέσα από τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη και τα ορόσημα που δεσμευόμαστε να επιτύχουμε, στοχεύουμε να καταστήσουμε τα εν λειτουργία μεταλλεία μας κερδοφόρα και να διασφαλίσουμε το έγκαιρο άνοιγμα των Σκουριών, ενός μεταλλείου παγκόσμιας κλάσης, που μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα καθιερώσει την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη.

»Σήμερα, κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το ξεκλείδωμα των σπουδαίων δυνατοτήτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ώστε να προσφέρουν αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Μάθετε περισσότερα για τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη της Ελληνικός Χρυσός εδώ.