Λιβύη – Αποκαλύψεις για βομβαρδισμούς αμάχων από την Αίγυπτο με τις «πλάτες» της Γαλλίας
Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον 19 βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων -μεταξύ 2016 και 2018- συνδέονται με τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Ο Μάρτιν Σκορσέζε φέρνει στην οθόνη τη ζωή οκτώ καθολικών Αγίων - «Πάντα με γοήτευε η ιδέα»
Σκάνδαλο για κατάχρηση πληροφοριών που παρέχονταν στην Αίγυπτο από μυστική ομάδα γάλλων στρατιωτών και πρώην στρατιωτικών αποκαλύπτει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Disclose, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας δεκάδες απόρρητα έγγραφα.
Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας μετά τη διαρροή που δείχνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, που είχαν σκοπό να παρακολουθήσουν τζιχαντιστές μαχητές, «χρησιμοποιήθηκαν» από το Κάιρο για να στοχοποιήσουν διακινητές στα σύνορα της Λιβύης και να σκοτώσουν αμάχους.
Η αποστολή της ομάδας
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αποστολή της ομάδας στην Αίγυπτο με την κωδική ονομασία «Operation Sirli» έγινε το 2016. Εκείνη την περίοδο, ο γαλλικός στρατός πραγματοποιούσε πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Λιβύη, όπου δραστηριοποιούνταν μαχητές του Ισλαμικού κράτους, γιατί η Γαλλία ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί η επιρροή τους.
Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον 19 βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων -μεταξύ 2016 και 2018- συνδέονται με τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν τα φερόμενα μηνύματα από τους εμπλεκόμενους στο έδαφος, οι οποίοι ειδοποιούσαν τους ανωτέρους τους ότι οι πληροφορίες τους χρησιμοποιούνταν εσφαλμένα.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εγκυρότητα των εγγράφων, αν και το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας δεν την αμφισβήτησε.
«Η Αίγυπτος είναι εταίρος της Γαλλίας με την οποία -όπως και με πολλές άλλες χώρες- διατηρούμε σχέσεις στον τομέα των πληροφοριών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε το υπουργείο.
Πώς λειτουργούσαν
Σύμφωνα με την Disclose, η οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν και σε άλλες εμπιστευτικές συναλλαγές μεταξύ Παρισιού και Καΐρου, η γαλλική ομάδα συνοδευόταν από αιγύπτιο αξιωματικό, επιφορτισμένο να ακούει τις υποκλοπές των συνομιλιών την ώρα που γινόντουσαν.
Οι διαρροές αναφέρουν πως η ομάδα συνειδητοποίησε γρήγορα ότι η τρομοκρατική απειλή ήταν ελάχιστη και ότι οι πληροφορίες της χρησιμοποιούνταν για να στοχεύσουν ανθρώπους που διακινούσαν αντικείμενα, από τσιγάρα και τρόφιμα μέχρι όπλα και ναρκωτικά.
Εμπιστευτικό έγγραφο της 22ης Ιανουαρίου 2019 προς την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, ενόψει επίσκεψης του Μακρόν στην Αίγυπτο, ανέφερε ότι υπάρχουν «αποδεδειγμένες περιπτώσεις καταστροφής στόχων που εντοπίστηκαν από γαλλικά αεροσκάφη» και ήταν σημαντικό να γίνει υπενθύμιση στην Αίγυπτο ότι η αναγνώριση αεροπλάνων δεν ήταν εργαλείο για στόχους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις