Μπόρις Τζόνσον: Τι έγραφε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 2012
Μια επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού από το 2012 αναδεικνύει την αλλαγή στη στάση του απέναντι στον επαναπατρισμό των μαρμάρων
Το 2012 ο Μπόρις Τζόνσον είχε σαφή άποψη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν απομακρυνθεί από την Ακρόπολη», έγραφε, παραδεχόμενος ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν όλα τα μέρη του μνημείου να βρίσκονταν στη θέση τους στην Αθήνα, σε επιστολή που είχε απευθύνει στον τότε πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιώργο Χήνο. Η επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού, απασχόλησε σήμερα εντόνως και τη βρετανική επικαιρότητα, αφού δημοσιοποιήθηκε από τον Guardian.
Στην επιστολή, ο Τζόνσον που τότε ήταν ακόμη δήμαρχος του Λονδίνου, σημείωνε:
«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχω σκεφτεί εις βάθος και για πολλά χρόνια. Σε έναν ιδανικό κόσμο, φυσικά και είναι αλήθεια ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί ποτέ από την Ακρόπολη και τώρα θα ήταν εφικτό να τα θαυμάσει κανείς στη θέση τους».
Γράφοντας σε επιστολόχαρτο του δημαρχείου, ο Τζόνσον απαντούσε σε αίτημα του Γιώργου Χήνου, τότε επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Ηλείας.
Ο Γιώργος Χήνος είχε γράψει στον Μπόρις Τζόνσον στις 28 Μαρτίου του 2012, δηλαδή λιγότερους από δυο μήνες πριν την αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και την παράδοσή της στη βρετανική αντιπροσωπεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής, σας παρακαλούμε να ξεκινήσετε τη διαδικασία επιστροφής των ελληνικών γλυπτών», έγραφε, περιγράφοντας τη «βαθιά πληγή» που προκάλεσε ο Λόρδος Έλγιν, τότε πρέσβης της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όταν, υπό συνθήκες αμφισβητούμενες μέχρι και σήμερα, απέσπασε τα μάρμαρα από το μνημείο.
Ο Τζόνσον, που ανήκε στην αντιπροσωπεία που μετέβη στην Ελλάδα για την αφή της φλόγας, απάντησε ότι είχε καταλήξει ότι αν τα μάρμαρα απμακρύνονταν από την βρετανική πρωτεύουσα, θα αντιστοιχούσε σε μια «θλιβερή και αναντικατάστατη απώλεια».
Η επιστολή κλείνει αναφέροντας: «Όσο κι αν αντιλαμβάνομαι το αίτημα για επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα, αισθάνομαι ότι η ζυγαριά κλείνει στην υποχρέωσή μου να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του Λονδίνου».
Όπως καταλαβαίνει κανείς, από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός η στάση του σκλήρυνε ακόμη περισσότερο.
Την περασμένη εβδομάδα, συζητώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρνήθηκε να συζητήσει για το ζήτημα, λέγοντας ότι ήταν υπόθεση του Βρετανικού Μουσείο. Ωστόσο, η UNESCO έχει κρίνει ότι απαιτούνται διακυβερνητικές συζητήσεις για την επίλυση της συγκεκριμένης διαφωνίας.
Ο Guardian αναφέρεται και στις δηλώσεις Τζόνσον στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, όπου ο βρετανός πρωθυπουργός είχε αναφέρει: «Η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση αναφορικά με τα γλυπτά, η οποία ορίζει ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, βάσει της σχετικής νομοθεσίας της εποχής και έκτοτε ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο».
Δημοσκόπηση του YouGov που κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, πάντως, έδειξε ότι το 56% των Βρετανών συμφωνεί με τον επαναπατρισμό των μαρμάρων και την έκθεσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
- Πρώτο σοβαρό κρούσμα γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια
- Γαλλία: «Ευχαριστούμε Ζιζέλ για το κουράγιο σου» – Σήμερα η απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση Πελικό
- H Προεδρία της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια
- Ισραήλ: Απορρίπτει ως «ξεδιάντροπα ψέματα» τις κατηγορίες του HRW για «πράξεις γενοκτονίας»
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (19/12): Πού θα δείτε τις ευρωπαϊκές «μάχες» του Παναθηναϊκού σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ
- Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη Διεθνή Σκηνή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής