Πανεπιστήμια – Πόσοι έκαναν αίτηση για μετεγγραφή, πόσοι θα πάρουν
Τα τελευταία χρόνια ισχύει συγκεκριμένος «κόφτης» ώστε να μην μετεγγράφονται νέοι με μεγάλη απόκλιση στην βάση εισαγωγής του τμήματος στο οποίο εισήχθησαν από εκείνο στο οποίο μετακινούνται.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ο αριθμός των 4508 φοιτητών και φοιτητριών θα μετακινηθούν φέτος μεταξύ ομοειδών τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών που (όπως κάθε χρόνο) δίνει τα αποτελέσματα της περίπου δυο μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Έτσι φέτος, από τους 6.982 νέους και νέες που αιτήθηκαν μετεγγραφών, μετακινούνται τελικά οι 4.508 από το τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης στο οποίο εισήχθησαν σε άλλο, επιστημονικά ομοειδές, τμήμα. Επίσης ένας αρκετά μικρότερος αριθμός φοιτητών και φοιτητριών (113) μετακινούνται σε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.
Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια ισχύει συγκεκριμένος «κόφτης» ώστε να μην μετεγγράφονται νέοι με μεγάλη απόκλιση στην βάση εισαγωγής του τμήματος στο οποίο εισήχθησαν από εκείνο στο οποίο μετακινούνται. Έτσι, ως «βάση μετεγγραφής» θεωρείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε τμήματος πανεπιστημίου, αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.
Επίσης 94 τμήματα των ΑΕΙ ήταν «αποκλεισμένα» από το σύστημα μετεγγραφών, λόγω μη αντιστοιχίας του επιστημονικού τους αντικειμένου με κανένα άλλο στη χώρα ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση.
Οι αιτήσεις
Φέτος, συνολικά υποβλήθηκαν 5.228 αιτήσεις βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων οι οποίες και είναι οι εξής:
-5.125 αιτήσεις αφορούσαν τη γενική κατηγορία στην οποία 4.696 φοιτητές και φοιτήτριες αιτήθηκαν μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα, 429 συμπεριέλαβαν στην αίτησή τους και αντίστοιχα τμήματα και τμήματα προς μετακίνηση του ιδίου επιστημονικού πεδίου, ενώ 54 άτομα δήλωσαν αποκλειστικά τμήματα προς μετακίνηση του ιδίου επιστημονικού πεδίου.
-69 αιτήσεις από φοιτητές και φοιτήτριες που εισήχθησαν στα ΑΕΙ με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.
-34 αιτήσεις από φοιτητές και φοιτήτριες κυπριακής καταγωγής.
Επίσης, υποβλήθηκαν 289 αιτήσεις από άτομα που εντάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες των σχετικών νόμων.
Επιπλέον, υποβλήθηκαν 1.465 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακών φοιτητών οι φοιτητριών που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν στην ίδια πόλη με αυτούς.
Από αυτούς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μετεγγράφονται τελικά:
-3.786 άτομα με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), εκ των οποίων 3.705 ανήκουν στη γενική κατηγορία, 47 είναι Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης και 34 φοιτητές και φοιτήτριες κυπριακής καταγωγής.
-289 άτομα που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες
– 433 υποψήφιοι που έχουν προπτυχιακοί φοιτητές ή φοιτήτριες.
Τέλος φέτος, μετακινούνται σε τμήματα του ίδιου Επιστημονικού πεδίου:
-86 φοιτητές με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια).
-27 αδελφοί προπτυχιακοί φοιτητές.
Όπως είναι γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από σχετικό σύνδεσμο.
Εκεί, οι ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας θα μπορούν να υποβληθούν από αύριο την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και για διάστημα 30 ημερών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις