Άγνοια για τη μετάδοση του AIDS, 40 χρόνια μετά
Κίνδυνο για την κοινωνία θεωρούν οι Έλληνες όσους έχουν διαγνωστεί με HIV/AIDS – Η πανδημία μείωσε τις νέες διαγνώσεις κατά 25%, οι οποίες έγιναν και με καθυστέρηση – Ο HIV εξαπλώνεται στους χρήστες ναρκωτικών
Τρομακτικό είναι το κοινωνικό στίγμα για όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV/AIDS, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου το 70% των ερωτηθέντων δεν θέλει να έχει καμία κοινωνική επαφή με κάποιον που έχει προσβληθεί από HIV.
Πολύ μεγαλύτερη όμως είναι η άγνοια σε ότι αφορά τη δυνατότητα μετάδοσης της νόσου, όπου λανθασμένα το 41% πιστεύει πως μεταδίδεται από την τουαλέτα, το 36% με αγκαλιά και φιλί, το 30% με οικιακά σκεύη, όπως πιάτα, ποτήρια κλπ και ένα 24% από έντομα.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν μεταδίδουν τον ιό, ο οποίος μάλιστα με τις σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές ούτε ανιχνεύεται ούτε κάν μεταδίδεται, ακόμη με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
Παρά το γεγονός αυτό όμως, στην ίδια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 2.000 άτομα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, το 28% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους.
Σε άλλη μελέτη, που έγινε με αφορμή την πανδημία, στα 8 από τα 12 τμήματα λοιμώξεων που περιθάλπουν πάνω από 6.500 περιστατικά HIV, διαπιστώθηκε ότι η COVID απορρόφησε το 75% του χρόνου των γιατρών που στελεχώνουν τα τμήματα αυτά καθώς πρόκειται για λοιμωξιολόγους. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν φέτος 25% λιγότερες διαγνώσεις και εξετάσεις, τα ραντεβού να κλείνονται δυσκολότερα. Στα 8 από τα 12 τμήματα παρατηρήθηκε επιβάρυνση στην η ψυχική υγεία των ατόμων που παρακολουθούνται, στα 6 από τα 12 τμήματα παρατηρήθηκε επιβάρυνση στις συννοσηρότητες, στα 5 από τα 12 τμήματα χειρότερη συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, ενώ διαπιστώθηκε ότι στα νέα περιστατικά η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα.
Τα στοιχεία των μελετών αυτών παρουσιάστηκαν με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά, την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια Α’ στον «Ευαγγελισμό» Παναγιώτα Λουρίδα και τον αντιπρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Παθολόγο Κωνσταντίνο Πρωτόπαπα, Ακαδημαϊκό Υπότροφο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν». Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021 και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το συνέδριο συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την πρώτη αναφορά του AIDS. Ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV θα παραθέσει ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ και είναι επικεφαλής του τμήματος ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η Ε.Ε.Μ.Α.Α. θα τον βραβεύσει για το συνολικό έργο του και θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της εταιρείας.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, επαγγελματίες υγείας και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα υπογραμμίσουν την ανάγκη για καταπολέμηση του στίγματος της ασθένειας, ενώ θα παρουσιαστούν μελέτες που δείχνουν προοδευτική αύξηση του ποσοστού της HIV λοίμωξης σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη προγραμμάτων παρέμβασης σε αυτή την ομάδα πληθυσμού.
Τέλος, όσον αφορά στη θεραπεία, θα γίνει αναφορά σε αντιρετροϊκά σκευάσματα που αναμένονται στη χώρα μας και αφορούν είτε συνδυασμό δύο φαρμάκων που διατηρούν τη δραστικότητα με μειωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και συνδυασμούς αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ενέσιμη μορφή βραδείας αποδέσμευσης που θα επιτρέπει σε ασθενείς να επαναλαμβάνουν την αγωγή τους ανά δίμηνο.
Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου που έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα AIDS, η EEMMA οργανώνει έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων από 25 Νοεμβρίου (ημέρα έναρξης του συνεδρίου) μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων (Αναστασία Βουτυροπούλου, Γιάννης Δρακουλίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης, Κωστής Φωκάς).
Επιπλέον, την 1η Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ., έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα / I’m Positive» στο Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Θα είναι μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό ανάμεσα σε γιατρούς και σε άτομα που ζουν με τον HIV, που θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε με απλά λόγια για τον HIV και για την αντιμετώπιση του στίγματος.
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων