Οπιοειδή – Μεγάλα φαρμακεία στις ΗΠΑ κρίθηκαν ένοχα για την επιδημία θανάτων
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων
Τρεις μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων τροφοδότησαν στην «επιδημία» χρήσης οπιοειδών φαρμάκων στο Οχάιο, αποφάνθηκε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η λεγόμενη επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ είναι ευρέως γνωστό ότι τροφοδοτήθηκε από την κατάχρηση οπιοειδών αναλγητικών τα οποία χορηγούνται πολύ πιο σπάνια σε άλλες χώρες. Φαρμακοβιομηχανίες, διανομείς και φαρμακεία βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του σκανδάλου.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών σε διάστημα είκοσι ετών. Την περασμένη εβδομάδα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι το 12μηνο που έληξε στις 21 Απριλίου έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι, όχι μόνο από ηρωίνη και μορφίνη αλλά και από πολύ ισχυρότερα συνθετικά οπιοειδή όπως φεντανύλη.
Νόμιμα χάπια στη μαύρη αγορά
Έπειτα από εξαήμερη διαβούλευση, οι ένορκοι ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Κλίβελαντ έκριναν ένοχες τις τρεις εταιρείες –CVS Health, Walgreens Boots, Walmart- για υπερπροσφορά εθιστικών αναλγητικών χαπιών, ένα μέρος των οποίων κατέληξε στη μαύρη αγορά.
Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι τα φαρμακεία δεν έλεγχαν ότι οι ιατρικές συνταγές ήταν έγκυρες και ότι πλημμύρισαν την κοινότητα με εθιστικά χάπια.
Η «απόφαση-ορόσημο» ανοίγει το δρόμο για καταβολή αποζημιώσεων άνω του 1 δισ. δολαρίων στις δύο κομητείες του Οχάιο που έφεραν την υπόθεση στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο Μαρκ Λάνιερ, δικηγόρος που εκπροσώπησε τις κομητείες του Λέικ και του Τράμπουλ.
Το ύψος των αποζημιώσεων θα αποφασιστεί από περιφερειακό δικαστήριο τον Απρόλιο ή τον Μάιο, αναφέρει το Reuters.
H ετυμηγορία του δικαστηρίου ενισχύει επίσης τις προσπάθειες άλλων πολιτειακών και τοπικών αρχών να διαπραγματευτούν εξωδικαστικές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Και οι τρεις εταιρείες που κρίθηκαν ένοχες δήλωσαν πάντως ότι θα ασκήσουν έφεση, κάνοντας λόγο για εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.
Χιλιάδες αγωγές
Περισσότερες από 3.000 αγωγές έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ εναντίον φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν οπιοειδή, διανομείς και φαρμακεία. Πολλοί από τους παρασκευαστές και τους διανομείς έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό με τις αρχές, όμως η δίκη στο Κλίβελαντ είναι η πρώτη στην οποία τα φαρμακεία κάθονται στο σκαμνί.
Τον Ιούλιο, η Johnson & Johnson και οι τρεις μεγαλύτεροι διανομείς που τροφοδοτούν φαρμακεία και νοσοκομεία –McKesson, Cardinal Health, AmerisourceBergen- πρότειναν αποζημιώσεις έως 26 δισ. δολαρίων για να επιλύσουν εξωδικαστικά τις αγωγές εναντίον τους.
Τον Σεπτέμβριο, δικαστήριο ενέκρινε εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει αποζημιώσεις άνω των 10 δισ. δολαρίων από την Purdue Pharma, παρασκευάστρια εταιρεία του αναλγητικού φαρμάκου OxyContin.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη δίκες που αφορούν τις φαρμακοβιομηχανίες Teva Pharmaceuticals και AbbVie.
- Σαν αστέρας του… Χόλιγουντ ο Αμορίμ στο Μάντσεστερ (vid)
- Στη Σαμάνθα Χάρβεϊ και το «ερωτικό γράμμα» της στον πλανήτη Γη, το φετινό βραβείο Booker
- Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες – Πού θα πέσουν κεραυνοί και χαλάζι
- Επικό fail στο NBA: Πώς στέρησε τη νίκη της ομάδας του λόγω ενός τάιμ-άουτ
- Επιστροφή στις νίκες για τους Μπακς με φοβερό Γιάννη Αντετοκούνμπο (99-85)
- Τέλος στα λατινικά