Ισραήλ – Τα μαθήματα από την εμπειρία της τρίτης δόσης
Τα στατιστικά στοιχεία δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για τη σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Για άλλη μια φορά, το βλέμμα του πλανήτη είναι στραμμένο στο Ισραήλ. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η χώρα έχει υπάρξει πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα που αφορούν την πανδημία: στους εμβολιασμούς (τουλάχιστον όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τον πληθυσμό των Παλαιστινίων), στα υγειονομικά πιστοποιητικά και πλέον στις αναμνηστικές δόσεις.
Ήδη από τα τέλη Ιουλίου, οι Ισραηλινοί άνω των 16 ετών είχαν πρόσβαση στην τρίτη δόση του εμβολίου, με τον όρο ότι είχαν μεσολαβήσει πέντε μήνες από την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιαστικού σχήματος.
Και πλέον, οι άνθρωποι που έχουν κάνει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου, δεν θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.
Πάνω από τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, οι αξιωματούχοι υγείας του Ισραήλ είναι κάθετοι: οι αναμνηστικές δόσεις συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του τέταρτου πανδημικού κύματος που σάρωσε τη χώρα στη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.
Στην κορύφωση του κύματος, η χώρα κατέγραφε περισσότερα από 8.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ πάνω από 500 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ.
Αυτή τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος επταημέρου κυμαίνεται μεταξύ των 450 και των 500 κρουσμάτων την ημέρα, ενώ 129 άτομα βρίσκονται στις ΜΕΘ εξαιτίας του κοροναϊού.
Τα στοιχεία δείχνουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση και εκείνους που έχουν περιοριστεί στις δύο. Στη διάρκεια του περασμένου μήνα, σε πολλές περιπτώσεις πάνω από το 75% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορούσε ανεμβολίαστους, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας.
Στους νοσηλευόμενους τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα: ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας κάνει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις ήταν πενταπλάσιο σε σχέση με εκείνο των ανθρώπων που είχαν λάβει και την αναμνηστική.
Και παρά το γεγονός ότι έκτοτε τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά, οι διαφορές παραμένουν: την Κυριακή, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις ηλικίας άνω των εξήντα που νοσούσαν βαριά από κοροναϊό ήταν τετραπλάσιοι σε σχέση με εκείνους που είχαν λάβει και τρίτη δόση.
Τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε
Ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, έχει παραπέμψει σε αυτά τα στοιχεία για να αιτιολογήσει την άποψή του ότι σύντομα η τρίτη δόση θα είναι διαθέσιμη σε όλους.
«Αν εξετάσεις μόνο τα στοιχεία από το Ισραήλ, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι διαφορές στη μείωση της ανοσίας είναι πολύ πιο έντονες στους ηλικιωμένους, όμως αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο NBC.
Όλο και περισσότερα κράτη αντιγράφουν τώρα το παράδειγμά του, ιδίως στην Ευρώπη όπου τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς.
Η Γερμανία συστήνει τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες, ενώ στη Βρετανία οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες για όλα τα άτομα άνω των 40 ετών από αυτή την εβδομάδα.
Στη Γαλλία, η ζήτηση για αναμνηστικές δόσεις απογειώθηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η τρίτη δόση θα καταστεί αναγκαία για την ανανέωση του υγειονομικού διαβατηρίου, το οποίο απαιτείται για την επιβίβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την είσοδο σε πολλαπλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Στις ΗΠΑ, όλοι οι ενήλικες μπορούν επίσης να κάνουν την τρίτη δόση.
Ειδικοί αναφέρουν ότι το γεγονός ότι οι δόσεις γίνονται διαθέσιμες σε όλο και περισσότερα δυτικά κράτη, υπογραμμίζει το μέγεθος της ανισότητας στον πλανήτη.
Στη Βρετανία, το 88% των κατοίκων άνω των 12 ετών έχει λάβει μια δόση του εμβολίου, το 80% έχει λάβει δύο και το 26% έχει ήδη πραγματοποιήσει και την τρίτη δόση.
Αντιθέτως, μόλις το 10% των κατοίκων σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής έχουν κάνει έστω και μια δόση σύμφωνα με το Our World in Data, ενώ μόνο το 7% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Έρχεται πέμπτο κύμα;
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ αποχαιρέτησε για πάντα την πανδημία.Παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά τα κρούσματα σημείωναν πτωτική πορεία, η μείωση έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Το πιο ανησυχητικό είναι, όμως, ότι ο δείκτης R έχει ξεπεράσει το 1, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ειδικοί όπως ο Καθηγητής Ίραν Σίγκαλ, του Ινστιτούτου Βάιτσμαν του Ισραήλ αναφέρουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε αν η χώρα μπαίνει σε ένα πέμπτο πανδημικό κύμα. Όμως τονίζουν ότι σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι που ολοκλήρωσαν το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα, δεν έχουν επιστρέψει για την αναμνηστική τους δόση.
«Ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει εξασθενήσει είναι περισσότεροι από εκείνους που προχωρούν σε εμβολιασμό ή επαναληπτική δόση, πράγμα που έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση της συνολικής ανοσίας του πληθυσμού», έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα.
Το Ισραήλ λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει ένα πιθανό πέμπτο κύμα. Αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν τις πολύτιμες δόσεις και προτρέπουν τους υπόλοιπους να κάνουν τις αναμνηστικές. Ταυτόχρονα, εμβολιάζουν τα παιδιά και προχωρούν και σε άλλα μέτρα πρόληψης.
Αυτή τη στιγμή, πολλά από τα νέα κρούσματα στη χώρα αφορούν παιδιά κάτω των 11 ετών, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας του Ισραήλ. Τη Δευτέρα η χώρα ξεκίνησε εκστρατεία για τον εμβολιασμό και αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.
«Περίπου το 50% των νέων ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά κάτω των 11 ετών», δήλωσε ο Δρ. Ραν Μπάλισερ, επικεφαλής της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών για τον Covid-19 του Ισραήλ στο CNN την περασμένη Παρασκευή. «Πιστεύουμε ότι αυτή η εκστρατεία θα μπορούσε να ανατρέψει την εικόνα και ίσως να φέρει μείωση των κρουσμάτων αν η αύξηση των εμβολιασμών είναι σημαντική, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι».
Όμως ακόμη και με μια υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να ισχύουν μέτρα πρόληψης κατά του κοροναϊού, ιδίως τον χειμώνα όταν οι περισσότερες δραστηριότητες συμβαίνουν σε κλειστούς χώρους.
Ο Νάχμαν Ας, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Ισραήλ, δήλωσε στο ισραηλινό Channel 13 ότι μια από τις αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι παραβιάζουν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας.
«Ο έλεγχος δεν είναι αρκετός», υποστήριξε. «Και βλέπω ότι ο κόσμος χαλαρώνει καθώς περνά ο καιρός και τα κρούσματα μειώνονται, είναι λιγότερο προσεκτικοί. Επομένως, ναι, θα πρέπει να αυξήσουμε τον έλεγχο».
Ο Μπάλισερ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η εξασθένηση της ανοσίας εκείνων που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου «ίσως τους εκθέτει σε κίνδυνο, εξαιτίας της ψευδούς σιγουριάς τους.
Με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις