Street Workers – Οι άστεγοι της Αθήνας δεν είναι μόνοι τους – «Όταν οι άλλοι μένουν μέσα, εμείς βγαίνουμε έξω»
Η πτώση της θερμοκρασίας ήταν από νωρίς αισθητή ενώ μόλις είχε σταματήσει να βρέχει. Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Ωστόσο οι ακραίες καιρικές συνθήκες κάνουν το έργο των Street Workers ακόμα πιο αναγκαίο, καθώς όπως είπε και Θοδωρής, ένας εκ των μελών της ομάδας, «όταν οι άλλοι μένουν μέσα, εμείς βγαίνουμε έξω».
Για ακόμα ένα απόγευμα, η ομάδα των Street Workers του ΚΥΑΔΑ, φόρτωνε τα γεύματα για τους αστέγους, ετοιμάζοντας ακόμα μια εξόρμηση, ώστε να βρεθεί δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
Η πτώση της θερμοκρασίας ήταν από νωρίς αισθητή ενώ μόλις είχε σταματήσει να βρέχει. Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Ωστόσο οι ακραίες καιρικές συνθήκες κάνουν το έργο των Street Workers ακόμα πιο αναγκαίο, καθώς όπως είπε και Θοδωρής, ένας εκ των μελών της ομάδας, «όταν οι άλλοι μένουν μέσα, εμείς βγαίνουμε έξω».
Η δράση τους μέσα στη μέρα χωρίζεται σε τέσσερις βάρδιες, δύο φεύγουν το πρωί και άλλες δύο το απόγευμα. Μαζί τους η νέα πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Μελίνα Δασκαλάκη, η οποία επιβλέπει τη δράση από κοντά και συμβάλει στην καταγραφή.
«Στόχος είναι ιδανικά να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος στην πόλη και όχι για πάντα αυτοί οι άνθρωποι να μένουν σε δομές, αλλά να φύγουν από τον δρόμο, να μπούνε σε μια δομή και να περάσουν έπειτα σε ένα πρόγραμμα επανένταξης και να βρουν δουλειά ώστε να επιστρέψουν στην κοινωνία λειτουργικοί» αναφέρει η κ. Δασκαλάκη. «Αυτή τη βοήθεια θέλουμε να δώσουμε».
Στην ομάδα βρίσκονται ακόμα κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτής, ενώ αν χρειαστεί γιατρός και ψυχίατρος, σαρώνοντας την Αθήνα σε καθημερινή βάση.
Από τη μια, καταγράφουν κάθε έναν άστεγο ώστε να ξέρουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται, αν μετακινείται ή αν έχει προστεθεί άλλος στην περιοχή, αφενός τους βοηθούν ενημερώνοντάς τους για τις δομές και τις υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ.
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) ξεκίνησε ως κέντρο υποδοχής και αστέγων αλλά σύντομα άλλαξε διότι προστέθηκαν υπηρεσίες, καθώς είναι και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό εκείνο το κέντρο που παρέχει υπηρεσίες προς ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως εξηγεί στο in.gr η κ. Δασκαλάκη.
«Παλιότερα το ΚΥΑΔΑ είχε δώσει και συσσίτιο όμως σε αυτά τα δύο χρόνια, όπως και ο προηγούμενος πρόεδρος Γρηγόρης Λέων με την καθοδήγηση του δημάρχου Αθηναίων θελήσαμε να το οργανώσουμε καλύτερα και για λόγους δικής μας αποτελεσματικότητας αλλά και σε μεγάλο βαθμό γιατί πιστεύουμε ότι η Αθήνα και οι κάτοικοί της έπρεπε να βγούμε λίγο από αυτό το ύφος που είχαν οι κοινωνικές υπηρεσίες μέσα στην περίοδο της κρίσης».
«Υπήρχε μια αίσθηση ότι η Αθήνα, η οποία είχε μεγάλες ανάγκες την εποχή της κρίσης, ήταν σε μια κατάσταση κάπως έκτακτη», συμπληρώνει.
«Δεν θα ήμουν πάλι στον δρόμο»
Σε μια γωνιά, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και τουριστικούς δρόμους της Αθήνας, τρεις άστεγοι παρέχουν συντροφιά ο ένας τον άλλον.
Πίσω από την πλατεία Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο, «στεγάζονται» εκεί, με κάποια από τα υπάρχοντά τους.
Ο κ. Γιώργος είναι 60 ετών, με το συγκεκριμένο σημείο να είναι το σπίτι του για τα τελευταία πέντε χρόνια.
Είχε λάβει μέρος σε πρόγραμμα επανένταξης του ΟΑΕΔ, ωστόσο μόλις αυτό ολοκληρώθηκε, δυστυχώς δεν βρέθηκε κάποια εργασία για αυτόν με αποτέλεσμα να καταλήξει στον δρόμο.
Ο νοσηλευτής της ομάδας, Θοδωρής, τον πλησιάζει και ρωτάει για την κατάσταση της υγείας του. Ο κ. Γιώργος αποκαλύπτει πως έχει πρόβλημα με την καρδιά, έχει ζάχαρο και χοληστερίνη, με την καταγραφή των αναγκαίων φαρμάκων να καταγράφεται από την ομάδα.
Τα ρούχα του είναι καθαρά, καθώς επισκέπτεται το κοινωνικό πλυντήριο για τα ρούχα του ενώ πηγαίνει τακτικά στις δομές για να κάνει μπάνιο.
Ανάμεσά τους και ένας ιρακινός πρόσφυγας, ο οποίος έπεσε θύμα ληστείας, με αποτέλεσμα να χάσει τα έγγραφά του, ζητώντας βοήθεια από την ομάδα να τον κατευθύνει, ενώ παράλληλα εκφράζει και την επιθυμία του να εμβολιαστεί.
Ξανά μαζί το βράδυ
Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Μεταξουργείο, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Κουμουνδούρου, οι άστεγοι έχουν εγκαταλείψει τα πράγματά τους στα παγκάκια «κατοχυρώνοντας» τα.
Μονάχα ένας έχει μείνει πίσω για να παραλάβει φαγητό και για τους υπόλοιπους που λείπουν, να το βρουν εκεί μόλις επιστρέψουν.
Η κ. Ουρανία, μια μεσήλικη γυναίκα, φαίνεται να αποτελεί την επικεφαλής της μικρής αυτής «κοινότητας» ενημερώνοντας την ομάδα των Street Workers πως ένας ακόμη άστεγος προστέθηκε στην πλατεία, ζητώντας ακόμα μια κουβέρτα για αυτόν, η οποία και της παραχωρήθηκε.
Στην πλατεία Κύπρου, ακριβώς πάνω στην Πατησίων, το βανάκι των Street Workers κάνει ακόμα μια στάση.
Τα παγκάκια «σκεπασμένα» με κουβέρτες και μαξιλάρια των αστέγων, μετατρέποντας τα σε κλίνες.
Πολύ συχνά γίνεται και κουβέντα για την υγεία τους και είτε τους αποστέλλεται γιατρός είτε τους κατευθύνουν πάνε σε γιατρό των δημοτικών ιατρείων.
«Στόχος είναι ιδανικά να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος στην πόλη και όχι για πάντα αυτοί οι άνθρωποι να μένουν σε δομές, αλλά να φύγουν από τον δρόμο, να μπούνε σε μια δομή και να περάσουν έπειτα σε ένα πρόγραμμα επανένταξης και να βρουν δουλειά ώστε να επιστρέψουν στην κοινωνία λειτουργικοί» αναφέρει η κ. Δασκαλάκη. «Αυτή τη βοήθεια θέλουμε να δώσουμε».
«Πού μπορώ να πάω σε έναν οδοντίατρο;» ρωτάει απευθείας την ομάδα ένας από τους «κατοίκους» της πλατείας, μόλις του δόθηκε η μερίδα με το φαγητό.
Ανάμεσά τους και ο κ. Αντρέας, γνωστός στην ομάδα των Street Workers ο οποίος δεν συγκρατεί τον ενθουσιασμό του βλέποντάς την. «Φεύγεις;» ρωτάει τον νοσηλευτή της ομάδας, «σ’ αγαπώ πολύ» του λέει.
Ο κ. Αντρέας ήταν πυγμάχος, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός τον άφησε εκτός δράσης. Πέρασε λίγο διάστημα στο υπνωτήριο του Δήμου, κατάφερε να ξαναβγεί στην αγορά εργασίας, αλλά κάποιες λάθος επιλογές είχαν ως αποτέλεσμα να καταλήξει ξανά στον δρόμο.
Τα υπολείμματα της κρίσης
Υπήρχε μια αίσθηση ότι η Αθήνα, η οποία είχε μεγάλες ανάγκες την εποχή της κρίσης, ήταν σε μια κατάσταση έκτακτη, αναφέρει η κ. Δασκαλάκη.
«Κάποτε αυτή η έκτακτη εικόνα έπρεπε να αρχίσει να γίνεται πιο οργανωμένη πιο τακτική να μεταδώσει ένα μήνυμα, γιατί είναι άλλη εικόνα το να έρχονται άτακτα άνθρωποι για συσσίτιο και άλλη εικόνα του να καταγράφονται, να ελέγχει κάποιος τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες είναι ωφελούμενοι, να μην τους εκθέτει σε αυτή την για αυτούς κάπως μειωτική κάπως διαδικασία της ουράς για συσσίτιο», εξηγεί.
Για τον λόγο αυτόν, η υπηρεσία αυτή μεταφέρθηκε στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, στον Σταθμό Λαρίσης, που πια γίνεται πολύ οργανωμένα.
Οι άνθρωποι καταγράφονται, δείχνουν τα στοιχεία για το εισόδημά τους, αν δικαιούνται κι άλλες παροχές κατευθύνονται προς αυτές και παραλαμβάνουν είτε τη βοήθεια για τη σίτιση είτε απολαμβάνουν στον Kόμβο της υπόλοιπες υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ.
Το ΚΥΑΔΑ παρέχει μεταξύ άλλων:
Το κοινωνικό πλυντήριο
Το κοινωνικό φαρμακείο, για ανθρώπους που είτε δεν έχουνε καθόλου ασφάλιση ή που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή λόγω διότι έχουν είτε χαμηλά είτε καθόλου εισοδήματα
Το κοινωνικό παντοπωλείο, όπου μπορεί να βρει κανείς ρούχα, σχολικά είδη και βιβλία
Το κοινωνικό κομμωτήριο
«Μια μέρα είχε έρθει μια οικογένεια για το κοινωνικό κομμωτήριο που έχει έξι παιδιά. Έξι παιδιά και να τα κουρέψεις και να τα ντύσεις και να τους πάρεις βιβλία είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που έχει οικονομικό πρόβλημα» αναφέρει η κ. Δασκαλάκη.
Μέσα στην πανδημία ο δήμος έφτιαξε και δύο ξενώνες, το πολυδύναμο κέντρο και τον ξενώνα φιλοξενίας τοξικοεξαρτημένων αστέγων.
Το πολυδύναμο κέντρο παρέχει στέγη για τους αστέγους αφού καταγραφούν και έπειτα από υγειονομικούς ελέγχους ενώ περιλαμβάνει και υπνωτήριο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιον να κοιμηθεί το βράδυ χωρίς να μείνει στη δομή.
Υπάρχει επίσης η εστία των Αθηνών, που είναι ένας ξενώνας ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, που υπάρχουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα ή που κινδύνευαν με αστεγία.
- 330 πρώην άστεγοι έχουν φιλοξενηθεί τον τελευταίο χρόνο σε δομές του Δήμου
- ο Δήμος παρέχει έως και 1.000 γεύματα την ημέρα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη
- 3.000 οι ωφελούμενοι στο Κοινωνικό Φαρμακείο
- Στην «Εστία των Αθηνών» φιλοξενούνται έως και 52 άστεγοι ηλικιωμένοι.
- Το Πολυδύναμο κέντρο αστέγων 24ωρης λειτουργίας παρέχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 400 άτομα, που απαρτίζεται από Υπνωτήριο, Ξενώνα και Κέντρο Ημέρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις