Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ξαναχτύπησε με το Bitcoin. Μετά την επίσημη υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος τον Σεπτέμβριο από τη χώρα ως μέσου συναλλαγών που προκάλεσε αρκετές παρενέργειες και αντιδράσεις, τώρα ο Μπουκέλε θέλει να «χτίσει» ολόκληρη πόλη πάνω στο Bitcoin, η οποία -όπως λέει- θα είναι κοντά σε ηφαίστειο και θα παίρνει ενέργεια από αυτό.

Η εν λόγω Bitcoin City θα χρηματοδοτείται, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, για τη λειτουργία της από την έκδοση κρατικών ομολόγων 1 δισ. δολ., με εγγύηση το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Εκεί, όπως υπόσχεται ο Μπουκέλε, δεν θα υπάρχει φόρος ακινήτων ή κερδών κεφαλαίου, αλλά οι υποδομές θα χρηματοδοτούνται από φόρο πωλήσεων (ΦΠΑ) και κεφάλαια τα οποία θα συγκεντρώνονται από εκδόσεις ομολόγων.

Τα ομόλογα αυτά θα εκδοθούν το 2022 και η κατασκευή της πόλης – κοντά σε ένα ηφαίστειο που ο πρόεδρος είπε ότι θα την τροφοδοτεί με ενέργεια τη μητρόπολη – θα αρχίσει 60 ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε σχετικά η κυβέρνηση.

Ο 40χρονος Μπουκέλε, ο οποίος έχει «ποντάρει» πολλά στη συγκεκριμένη κίνηση, αναζητά τρόπους να βγάλει από το τέλμα την οικονομία της χώρας του, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το στοίχημα είναι μεγάλο επειδή το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν ιστορικά πολύ έντονες διακυμάνσεις ενώ δεν εποπτεύονται από κεντρικές τράπεζες ή άλλους φορείς για τη χρήση τους.

Τον Σεπτέμβριο ο Μπουκέλε για να κάνει πιο ελκυστικό το bitcoin και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της χώρας του δημιούργησε ηλεκτρονικό πορτοφόλι με την ονομασία Chivo. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τότε ότι όποιος αρχίσει να το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά «κατεβάζοντάς» το, θα έβρισκε μέσα bitcoin αξίας 30 δολαρίων ΗΠΑ. Τότε το Ελ Σαλβαδόρ είχε αναγκαστεί σχεδόν αμέσως να αποσυνδέσει το ηλεκτρονικό αυτό πορτοφόλι για να διορθωθούν κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Το «πείραμα» αυτό είχε πλήξει τότε το κρυπτονόμισμα που είχε καταγράψει ημερήσια βουτιά άνω του 15%.

Τώρα όμως ο πολύ δημοφιλής στη χώρα Μπουκέλε υποστηρίζει ότι η εφαρμογή έχει αποκτήσει εκατομμύρια χρήστες, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά δολάρια παραμένουν μακράν το κύριο μέσο ανταλλαγής στη χώρα. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, οι υπήκοοι του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στο εξωτερικό έστειλαν περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα στην πατρίδα τους χρησιμοποιώντας το πορτοφόλι Chivo, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πρόκειται για περίπου το 2,5% του συνόλου των εμβασμάτων που στάλθηκαν αυτούς τους μήνες. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το κρυπτονόμισμα αυτό θα μπορεί να «κυκλοφορεί» κανονικά στην εγχώρια οικονομία μαζί με το αμερικανικό δολάριο.

Τo ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, που το 2020 παρείχε έκτακτο δάνειο βοήθειας προς το Ελ Σαλβαδόρ και παραμένει ανοικτό σε ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας στη χώρα, είχε αντιδράσει αρνητικά τον Σεπτέμβριο στην κίνηση αποδοχής του bitcoin. Το ΔΝΤ τότε είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η επίσημη αποδοχή του Bitcoin για πληρωμές λιανικής εγείρει σειρά από οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και νομικά θέματα.

Επίσης τότε η Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ, επικαλούμενη και την απόφαση να υιοθετηθεί το bitcoin ως επίσημο μέσο συναλλαγών. Κοινωνικές οργανώσεις είχαν επίσης ζητήσει από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να λάβει υπόψη τις πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Ταυτόχρονα όμως το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με το Bitcoin αποτελεί μια ακόμη σημαντική δοκιμασία για το κρυπτονόμισμα, το οποίο, ύστερα από 13 χρόνια ύπαρξης, έχει αποκτήσει παγκοσμίως περισσότερους οπαδούς.