Διαφάνεια και κίνητρα για ΜΚΟ – Φορολογικές ελαφρύνσεις και ασφαλιστική κάλυψη εθελοντών
Ειδικό μητρώο για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών δημιουργεί το υπουργείο Εσωτερικών - Φορολογικές ελαφρύνσεις και ασφαλιστική κάλυψη εθελοντών προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον επόμενο μήνα
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον ειδικό φόρο ακινήτων προβλέπει για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εθελοντισμό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας λάβει συνολικά 349 σχόλια, εξετάζει, πλέον, τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου αναφορικά με το πλαίσιο που διέπει τις ΟΚοιΠ και την εθελοντική απασχόληση.
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ποιότητας Ζωής της Νέας Δημοκρατίας είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με εκπροσώπους των σημαντικότερων οργανώσεων και ιδρυμάτων της χώρας.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του υπουργείου, το σχέδιο νόμου έως την Παρασκευή θα εισαχθεί στη Βουλή και αναμένεται τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση στις επιτροπές και ακολούθως να ψηφιστεί.
Νομοθετικό πλαίσιο
Στόχος του σχεδίου νόμου ήταν εξαρχής να βάλει τέλος στο θολό τοπίο που επικρατούσε μέχρι πρότινος στον «άναρχο» κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και να δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση που θα ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους και κοινωνίας πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος, πάνω στον οποίο «πατούν» σήμερα οι ΜΚΟ για τη λειτουργία τους, χρονολογείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και φέρει την υπογραφή του… Ελευθερίου Βενιζέλου.
Μάλιστα, δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, το νομοσχέδιο αναμένεται να δώσει στις κοινωφελείς οργανώσεις το κύρος, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους και το εθελοντικό κίνημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές ομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στις ΟΚοιΠ δεν ξεπερνά το 10%, όταν σε χώρες όπως είναι η Ολλανδία, η Σουηδία ή η Αυστρία καταγράφονται ποσοστά που ξεπερνούν το 40%.
Τρεις άξονες
Το νομοσχέδιο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου, θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες, με πρώτο τη δημιουργία δύο μητρώων για την καταγραφή των οργανώσεων: αφενός θα δημιουργηθεί μια δημόσια βάση δεδομένων για τις ΟΚοιΠ στο υπουργείο Εσωτερικών, αφετέρου ένα ειδικό μητρώο ΟΚοιΠ. Σε αυτό, όπως εξηγούν, θα εγγράφονται όσες οργανώσεις ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που πλέον θα δίνονται.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου βάζει όρους και στη χρηματοδότηση των οργανώσεων. Με προϋπόθεση οι οργανώσεις να ακολουθούν τους κανόνες που θα ορίζει το νομοσχέδιο και μόνο τότε, θα μπορούν να επωφελούνται από τα κίνητρα οικονομικής φύσεως.
Ετσι, οι δωρεές που θα γίνονται εφεξής θα εκπίπτουν φορολογικά για τον δωρητή, ενώ οι οργανώσεις θα απαλλάσσονται, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, από τον ειδικό φόρο ακινήτων και από τα τέλη κυκλοφορίας. Παράλληλα, θα απαλλάσσονται και από τον ΦΠΑ για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εντός της χώρας, με στόχο την οικονομική τους ενίσχυση, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν τις τέσσερις ετησίως και το όριο των σχετικών συναλλαγών ανά έτος δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
«Μαύρη» εργασία
Τέλος, το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει φρένο και στη «μαύρη» εργασία κι αυτό γιατί αρκετές είναι οι οργανώσεις που απασχολούν εργαζομένους τους οποίους, όμως, δηλώνουν ως εθελοντές.
Μέσω, λοιπόν, του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ θα γίνεται χαρτογράφηση των οργανώσεων σε ό,τι αφορά το δυναμικό τους, καθώς θα δηλώνονται όλοι οι εθελοντές.
Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί θα αποκτούν ασφαλιστική κάλυψη, απαραίτητη ιδίως για τους εθελοντές εκείνους που μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους σε δράσεις των οργανώσεων, όπως η εθελοντική δασοπυρόσβεση.
Οπως επισημαίνεται, από την ώρα που θα καταγράφονται οι δράσεις των οργανώσεων και ο αριθμός των εθελοντών που θα παίρνουν μέρος σε αυτές, θα είναι εύκολο πια για τις Αρχές μέσω ελέγχων να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν παραβάσεις ή φαινόμενα «μαύρης» εργασίας.
- ΕΛΓΑ: Πληρωμές αποζημιώσεων ύψους 4,7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
- Τα NSFW γυμνά αντιπορτραίτα από το πιο εξωκοσμικό τοπίο στο σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς είναι επισήμως διαθέσιμα
- Μιχαήλ Στασινόπουλος: Η αδήριτη ανάγκη ελέγχου επί της εξουσίας
- Ένταξη Σερβίας και Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί ο Φαραντούρης
- Ξεκινούν άμεσα εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού του Ιλισσού ποταμού
- Μουσική, μόδα και λάμψη: Το MadWalk 2024 by Three Cents αποκλειστικά στο MEGA