Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Grant Thornton – Η αισιοδοξία επιστρέφει στους Έλληνες επιχειρηματίες

Grant Thornton – Η αισιοδοξία επιστρέφει στους Έλληνες επιχειρηματίες

Οι μισοί από τους Έλληνες επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η επιχείρησή τους αναμένεται το αργότερο μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019

Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης προετοιμάζονται για σταδιακή έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, δεχόμενοι ώθηση από τις νομισματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις παγκοσμίως, καθώς και από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, παρά τις αβεβαιότητες για την εξέλιξη της πανδημίας που συνεχίζουν να υφίστανται.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton για το ελληνικό επιχειρείν, η αισιοδοξία φαίνεται να έχει επιστρέψει στους Έλληνες επιχειρηματίες ενώ παράλληλα έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι τα χειρότερα αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχουν πλέον ξεπεραστεί.

Τα επίπεδα αισιοδοξίας μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών ακόμα και τους προηγούμενους 12 μήνες παρότι δοκιμάστηκαν, ήταν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά των ευρωπαίων και λοιπών επιχειρηματιών, ενώ από το τρίτο τρίμηνο του 2020 και έπειτα βελτιώνονται και σήμερα υπάρχει προσδοκία ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κινηθούν σε αναπτυξιακή τροχιά τους επόμενους μήνες.

Η εν λόγω αισιοδοξία προκύπτει, μεταξύ άλλων, και από την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες, να παρουσιάζουν επαρκή ανθεκτικότητα και να διακρίνουν τις ευκαιρίες.

Παράλληλα, η υιοθέτηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η ψηφιακή εξέλιξη καθώς και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται το ελληνικό επιχειρείν ώστε να μεταβεί με επιτυχία στο αύριο της εγχώριας και της παγκόσμιας οικονομίας.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες για τις προοπτικές της οικονομίας

Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους αισιόδοξοι για τους επόμενους 12 μήνες τόσο αναφορικά με την εξέλιξη του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος όσο και του παγκόσμιου. Προσδοκούν πλέον ότι μετά από αρκετά έτη, όπου η ελληνική οικονομία υπολειπόταν σε ανάπτυξη συγκριτικά με την παγκόσμια τάση, πλέον θα συμβαδίζει με αυτή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η αισιοδοξία τους για το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον είναι ελαφρώς ισχυρότερη σε σχέση με αυτή για το παγκόσμιο.

Πάνω από 2 έτη θα χρειαστούν 2 στις 10 επιχειρήσεος για να φτάσουν στα επίπεδα του 2019

Βασικό στοιχείο αυτής της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία είναι η πεποίθηση σχεδόν των μισών Ελλήνων επιχειρηματιών ότι η επιχείρησή τους αναμένεται το αργότερο μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 3 στους 10 αναφέρουν ότι είτε δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία, είτε ότι ήδη έχουν φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα. Στον αντίποδα 2 στις 10 επιχειρήσεις, αναμένουν ότι θα χρειαστούν πάνω από 2 έτη ώστε να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019.

Με σκοπό την ανάκαμψη από την πανδημία για το σύνολο της οικονομίας και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι Έλληνες επιχειρηματίες πρωτίστως θεωρούν ότι βασικά μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση, είναι κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης και τόνωση των επενδύσεων και επιλεγμένων πληττόμενων κλάδων, σε συνδυασμό βέβαια με πρόσθετα βοηθήματα και αναβολές πληρωμών.

Προσδοκίες για αύξηση τζίρου και κερδών αλλά χωρίς αύξηση στην απασχόληση και στις επενδύσεις

Υπό το πρίσμα αυτό, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών αποτυπώνεται στο γεγονός ότι:

• 8 στους 10 αναμένουν αύξηση του τζίρου τους, τους επόμενους 12 μήνες,
• από τις εξαγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι 7 στις 10 αναμένουν αύξηση των εξαγωγών τους
• 7 στους 10 αναμένουν και αύξηση της κερδοφορίας.

Παρόλα αυτά, η αναμενόμενη επέκταση των εργασιών δεν στηρίζει ανάλογη αύξηση στην απασχόληση και τους μισθούς. Μετά από μια περίοδο ενάμισι έτους αβεβαιότητας, φαίνεται ότι στην παρούσα φάση οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουνε να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους και είναι συγκρατημένοι αναφορικά με την αύξηση του κόστους τους.

Ανάλογα συγκρατημένη φαίνεται να είναι και η διάθεση για επενδύσεις. Σχεδόν για τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδιά τους οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις/μηχανολογικό εξοπλισμό ή έρευνα.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance: «Καθώς προχωράμε σταθερά προς την επόμενη ημέρα, γίνεται πλέον εμφανές ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ατενίζουν το αύριο με μεγαλύτερη αισιοδοξία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται τόσο στους δείκτες προσδοκιών της έρευνας, όσο και στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο η δραστηριότητά τους θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας. Προκειμένου οι επιχειρήσεις να κινηθούν ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά τους προσεχείς μήνες, θα χρειαστεί να υιοθετήσουν ένα ανθεκτικό και ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο θα ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε πιθανή αλλαγή που θα φέρει το μέλλον. Μέσα από την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα, άλλωστε, οι επιχειρήσεις κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες των προηγούμενων μηνών και να στηρίξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα εν λόγω χαρακτηριστικά αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα, ώστε το ελληνικό επιχειρείν να μεταβεί με ασφάλεια και αισιοδοξία στο αύριο.»

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο