Αντώνης Μανιτάκης – Συνταγματικά ορθά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
«Έχει το δικαίωμα να πάει στο θέατρο κάποιος, αλλά αν δεν είναι εμβολιασμένος, επειδή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων ανθρώπων, είναι δικαιολογημένο και συνταγματικά θεμιτό το περιοριστικό μέτρο», τόνισε ο γνωστός συνταγματολόγος
Για τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού που έλαβε η κυβέρνηση και βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ραγδαία διασπορά του ιού, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο συνταγματολόγος, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής Λευκωσίας, Αντώνης Μανιτάκης.
Ο κ. Μανιτάκης εξήγησε πως «δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι έχουν στερηθεί την άσκηση κάποιων ελευθεριών σε κάποιους χώρους, κάτι που είχαμε αποστερηθεί όλοι κατά την διάρκεια της πανδημίας».
«Έχει το δικαίωμα να πάει στο θέατρο κάποιος, αλλά αν δεν είναι εμβολιασμένος, επειδή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων ανθρώπων, είναι δικαιολογημένο και συνταγματικά θεμιτό το περιοριστικό μέτρο», τόνισε.
Αναφορικά με την πιθανή επιβολή του μέτρου επίδειξης rapid test για την είσοδο στα σουπερμάρκετ, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως εάν η επιτροπή επιστημόνων δικαιολογήσει ότι επιβάλλεται η λήψη ενός τέτοιου μέτρου γιατί υπάρχει μια μεγαλύτερη εστία μόλυνσης, τότε και αυτό είναι συνταγματικό.
Τι είπε για τους γονείς-αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο
Σε σχέση με τους μαθητές που δεν φοιτούν στα σχολεία, λόγω άρνησης των γονέων τους να συμμορφωθούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη Γυμνασίου.
«Το ερώτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση εμπεριέχεται και στην επιμέλεια που έχει ο γονιός ή κηδεμόνας. Με μια τέτοια ερμηνεία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επιτελεί το καθήκον τού επιμελητή, όπως αρμόζει. Δεν ξέρω αν δικαιολογείται ποινικό αδίκημα, αλλά μια αμέλεια κηδεμονίας μπορεί να θεμελιωθεί. Αυτό, αν θα έχει σαν συνέπεια την στέρηση της επιμέλειας ή άλλες συνέπειες, το προβλέπει το οικογενειακό δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την αφαίρεση άσκησης γονικής μέριμνας, την θεωρώ συνταγματικά δικαιολογημένη», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, προσθέτοντας πως είναι δικαιολογημένη «όταν υπάρχουν άλλοι, ανάλογοι λόγοι για την αφαίρεση της επιμέλειας και μπορεί να ενταχθεί σε έναν από αυτούς τους λόγους που ασκείται».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις