Έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών – «Βία. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις…»
H έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει 17 γυναίκες να αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση του κοινού σχετικά με το θέμα της Βίας Κατά των Γυναικών, σε όλες τις μορφές της και όχι μόνο στη σωματική.
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Βία. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις…» διοργανώνει και παρουσιάζει, την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (ΕΦΑ Βοιωτίας), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας.
H έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει 17 γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, στον οικιακό χώρο, φροντίστριες ατόμων με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες, γυναίκες που τάχθηκαν να υπηρετήσουν τα δικαιώματα άλλων γυναικών, να αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση του κοινού σχετικά με το θέμα της Βίας Κατά των Γυναικών, σε όλες τις μορφές της και όχι μόνο στη σωματική.
Η Βία Κατά των Γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Συνιστά, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελώντας απειλή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς βλάπτονται σωματικά και ψυχικά, περιθωριοποιούνται και αποκλείονται κοινωνικά. Αξίζει να ακουστεί ένα ηχηρό ΟΧΙ στην καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων, στην ενδοοικογενειακή βία, στη σεξουαλική παρενόχληση, στην εμπορία ανθρώπων και στη βία του πολέμου.
Η έκθεση φωτογραφίας θα είναι ανοικτή προς το κοινό έως και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 10:00-15:00, με ελεύθερη είσοδο (τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την Covid-19).
«Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει δεχθεί σωματική, σεξουαλική ή άλλου είδους βία κατά τη διάρκεια της ζωής της.
»Μια στις πέντε έφηβες που είχαν σχέση δηλώνουν ότι κάποιος σύντροφός τους τις απείλησε είτε τις κακοποίησε όταν θέλησαν να σταματήσουν τη σχέση.
»Δεν είσαι μόνη» είναι το μήνυμα που στέλνει το βίντεο.
4.264 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία το 2020
Το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης, την ίδια χρονιά 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020 ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις