Μονοκλωνικά αντισώματα – Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις, σε ποιους θα δίνονται
Για την πρώτη φάση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, επιλέχθηκαν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης
Ξεκινούν από σήμερα, Πέμπτη, να χορηγούνται τα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κοροναϊού που έχει παραλάβει η Ελλάδα.
Η αίτηση για τη χορήγησή τους σε ασθενείς με COVID-19 θα γίνεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Για αυτό τον λόγο, η ΗΔΙΚΑ πραγματοποίησε και την απαραίτητη επέκταση στη σχετική πλατφόρμα.
Προτεραιότητα στις αιτήσεις θα δίνεται ανάλογα με τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Στη συνέχεια, οι αιτήσεις θα εξετάζονται από ειδική πενταμελή επιτροπή.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού.
Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, με νεοπλασίες, που κάνουν χημειοθεραπεία, έγκυες στο τρίτο τρίμηνο κτλ).
Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:
- Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
- Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
- Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Πώς θα γίνεται η αίτηση
Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Πώς χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα
Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.
Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Για την πρώτη φάση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, επιλέχθηκαν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης
Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»