«Foundation year» – Δεξιότητες πριν την ειδικότητα – Γιατί αντιδρούν γιατροί και φοιτητές ιατρικής
Σύμφωνα με το «foundation year» προβλέπεται πριν από την έναρξη του αγροτικού και της ειδικότητας, η μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση των πτυχιούχων των ιατρικών σχολών σε δύο φάσεις, η πρώτη σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για 6 μήνες και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας για άλλους 6 μήνες
- H ιστορία του καθηγητή που εφηύρε το μπάσκετ για να κρατά τους μαθητές του σε φόρμα τον χειμώνα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία της Γαύδου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο και στους φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας συνεχίζει να προκαλεί η θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης, το λεγόμενο «foundation year».
«Έμμισθο και πιλοτικό»
Σύμφωνα με το «foundation year» το οποίο εισηγήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) στις αρχές του μήνα, προβλέπεται πριν από την έναρξη του αγροτικού και της ειδικότητας, η μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση των πτυχιούχων των ιατρικών σχολών σε δύο φάσεις, η πρώτη σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για 6 μήνες και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας για άλλους 6 μήνες.
Το πρόγραμμα «foundation year» περιλαμβάνει εκπαιδευτικές συνεδρίες, πρακτική και κλινική εκπαίδευση και αξιολόγηση.
Στην ουσία δηλαδή προσθέτει σε όλους τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών έναν χρόνο κατά τον οποίο θα παρέχουν υποαμειβόμενη εργασία υπό τον μανδύα της «μεταπτυχιακής εκπαίδευσης», χωρίς φυσικά να λογίζεται και ως μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.
Στο προσχέδιο που έχει εγκριθεί, το πρόγραμμα αναφέρεται ως «έμμισθο» και «πιλοτικό» για τους νέους πτυχιούχους που θα ορκιστούν τον Φεβρουάριο 2022 (70-100 γιατροί). Ωστόσο, δεν δίνεται καμία άλλη πληροφορία για το ύψος του μισθού των νέων αυτών γιατρών που προφανώς θα υπολείπεται των ειδικευόμενων (κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ με μισθούς της τάξης των 500 ευρώ).
Παιδιά για όλες τις δουλειές
Σύμφωνα με τους αντιδρώντες στα κυβερνητικά σχέδια για το foundation year, -το οποίο είχε πρωτοεισηγηθεί η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ- δίπλα στις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικευόμενων θα θεσμοθετηθούν στα νοσοκομεία άλλες θέσεις, όπου μάλιστα θα υπάρχει «ηλεκτρονική λίστα προτεραιότητας» και οι γιατροί που θα τις καταλάβουν δεν θα είναι ούτε ειδικευόμενοι ούτε αγροτικοί αλλά «μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης», παιδιά «για όλες τις δουλειές», που θα καλύπτουν κενά παντός είδους προσωπικού, αντί για τις προσλήψεις που δεν γίνονται.
Μάλιστα το σχέδιο αυτό έρχεται σε μια στιγμή όπου η πανδημία έχει φέρει με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ και με μια σειρά μέτρων όπως οι αναστολές λόγω μη συμμόρφωσης με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχουν αυξήσει τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν μειωθεί κατά 2.500 σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό που αριθμούσε το δημόσιο σύστημα υγείας το 2019.
Θυσιάζει έξι μήνες επιστημονικής εκπαίδευσης για δεξιότητες δύο-τριών ημερών
Το σχέδιο foundation year έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ) καθώς οι φοιτητές των ιατρικών σχολών, ζητώντας να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ «με πρόσχημα υπαρκτά προβλήματα στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την «ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων», προωθείται μια βαθιά αντιδραστική τομή στην ιατρική εκπαίδευση με στόχο από τη μία να υψώσουν φραγμούς στην έναρξη και την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, στο δημόσιο σύστημα Υγείας (πρακτικάριων αποφοίτων της Ιατρικής, αγροτικών, ειδικευόμενων, επικουρικών κ.λπ.) και από την άλλη την «κάλυψη» των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας με φτηνό ανειδίκευτο ιατρικό δυναμικό».
Μάλιστα τονίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα θυσιάζει έξι μήνες επιστημονικής εκπαίδευσης των φοιτητών της ιατρικής για δεξιότητες που θα μπορούσαν να αποκτηθούν το πολύ σε δύο με τρεις ημέρες.
Φόβοι για μαζική φυγή αποφοίτων Ιατρικής στο εξωτερικό
Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι το σχέδιο προβλέπει πως κλινικός εκπαιδευτής των αποφοίτων της ιατρικής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας (φαρμακοποιός, νοσηλευτής, κλπ) ανεξαρτήτως ειδικότητας και όχι μόνο γιατροί. Μοναδική προϋπόθεση να έχει παρακολουθήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο για να πάρει την πιστοποίηση του εκπαιδευτή.
Εκφράζονται δε φόβοι πως η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται όχι μόνο δεν θα αναβαθμίσει την ιατρική εκπαίδευση, απεναντίας θα την υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο αλλά και θα αυξήσει το κύμα της μαζικής φυγής αποφοίτων της Ιατρικής στο εξωτερικό.
Χέρι-χέρι με το νέο ΕΣΥ
«Το «όραμα» τους ένα εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα υγείας που θα εξασφαλίζει «ισότιμη» πρόσβαση σε όλους, μόνο σε φτηνές, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και θα στελεχώνεται κατά κύριο λόγο από γιατρούς που θα στοιχίζουν φτηνά στο κράτος και αντί για γνώσεις θα έχουν «δεξιότητες». Εκεί στοχεύουν!» υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.
Οι φοιτητές της Ιατρικής που αντιδρούν επισημαίνουν ότι με το πρόγραμμα foundation year «σκοπός τους είναι τα κενά του συστήματος Υγείας να καλυφθούν όπως όπως από τους αποφοίτους της Ιατρικής» ενώ τονίζουν ότι το εν λόγω πρόγραμμα πάει χέρι-χέρι με τα σχέδια για το πλήρως εμπορευματοποιημένο «νέο ΕΣΥ».
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Αύριο Παρασκευή διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου σε διάφορες πόλεις της χώρας όπου υπάρχουν ιατρικές σχολές. Οι φοιτητές στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης την ίδια ώρα, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λάρισα, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.
Πανεπιστημιακές αντιδράσεις
Εκτός των νοσοκομειακών γιατρών και των φοιτητών των ιατρικών σχολών έντονες είναι και οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης καλεί με ανοιχτή επιστολή προς το ΚΕΣΥ τους αρμοδίους της Υγείας εάν πραγματικά θέλουν την αναβάθμιση της μόρφωσης και της κλινικής εμπειρίας των αποφοίτων να προτείνουν αύξηση των κονδυλίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση των υποδομών τους και κυρίως αύξηση των μελών ΔΕΠ των ιατρικών σχολών, που την τελευταία 10ετία έχουν μειωθεί δραματικά – κατά 600 θέσεις.
«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πού αποσκοπεί η πρότασή σας, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σπουδών των αποφοίτων των ιατρικών σχολών», αναφέρει στην ίδια επιστολή ο κ. Κοχιαδάκης.
Ανάλογες θέσεις έχει εκφράσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, ο οποίος σε δήλωσή του εκφράζει την πλήρη αντίθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης «σε οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την αξία των πτυχίων που χορηγεί η Ιατρική Σχολή και θίγει την επάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν και συγκεκριμένα στη θέσπιση του λεγόμενου “foundation year” όπως παρουσιάζεται σήμερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις