Τοπαλούδης στο in.gr – «Να σεβόμαστε το ‘όχι’-Να μην το παίζουν κάποιοι νταήδες σε βάρος των γυναικών»
«Πρέπει να μάθουμε» τονίζει ο Γιάννης Τοπαλούδης «να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, να σεβόμαστε τον άλλον, τη διαφορετικότητα, να σεβόμαστε το ‘’όχι’’. Το ‘’όχι’’ να σημαίνει ‘’όχι’’ και όχι κάποιοι να το παίζουν νταήδες εις βάρος των γυναικών».
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου σημειώνονται τρία χρόνια από την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, λίγες μόλις μέρες από την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, φόρεμα της Ελένης, θα βρεθεί ανάμεσα στα ρούχα κι άλλων θυμάτων γυναικοκτονιών.
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 13 γυναικοκτονίες, με κάποια θύματα να μην έχουν δικαιωθεί ακόμα.
Η έκθεση «She ‘s Gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο) της ισραηλινής καλλιτέχνιδας Keren Goldstein η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της A.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έρχεται σήμερα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.
«Από την αρχή θελήσαμε να συνεισφέρουμε με το φόρεμα της Ελένης μας γιατί ο σκοπός της έκθεσης είναι ιερός με την έννοια ότι θα ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και από τις θέσεις εξουσίας ώστε να ληφθούν μέτρα» για την εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών, όπως αναφέρει στο in.gr ο πατέρα της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης.
«Να εξαλειφθούν οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία» εύχεται ο ίδιος για τη σημερινή ημέρα. «Κάποια στιγμή να περιοριστεί τουλάχιστον αυτό το έγκλημα».
«Τα τέρατα αφήνονται μετά από λίγο ελεύθερα»
Ωστόσο, όπως τονίζει και ο ίδιος, για να εκπληρωθεί η ευχή του, θα πρέπει κάποιοι να εργαστούν πάνω σε αυτό και να πάρουν τα ανάλογα μέτρα.
«Θα πρέπει και εμείς σαν κοινωνία να δράσουμε αλληλέγγυα ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά μας, για την μελλοντική κοινωνία, για τα κορίτσια μας, όπως και για κάθε συνάνθρωπο μας» αναφέρει ο κ. Τοπαλούδης, επιμένοντας στην αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα σεξουαλικών εγκλημάτων και γυναικοκτονιών.
«Αυτό που τονίζουμε επανειλημμένα είναι τα ισόβια να την εκτίουν στο ακέραιο και να είναι πραγματικά ισόβια. Δεν μπορεί γονείς κοριτσιών, που έχουν χάσει με τέτοιο αποτρόπαιο τρόπο τη ζωή τους, να είμαστε σε έναν ψυχικό Γολγοθά και κάποια τέτοια τέρατα να βγαίνουν μετά από λίγο καιρό έξω», ξεσπά.
«Το δεύτερο» σύμφωνα με τον κ. Τοπαλούδη, ώστε να μπορέσουν να εξαλειφθούν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα από την κοινωνία, είναι «να γίνουμε καλύτεροι γονείς, αγκαλιάζοντας τα παιδιά μας και μαθαίνοντας τα κάποιες βασικές αρχές της κοινωνίας, για να είμαστε κοινωνία και όχι ζούγκλα».
«Να σεβόμαστε το όχι»
«Πρέπει να μάθουμε» τονίζει «να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, να σεβόμαστε τον άλλον, τη διαφορετικότητα, να σεβόμαστε το ‘’όχι’’. Το ‘’όχι’’ να σημαίνει ‘’όχι’’ και όχι κάποιοι να το παίζουν νταήδες εις βάρος των γυναικών».
Ο ίδιος βλέπει τη γυναίκα όχι ως το «ασθενέστερο φύλο», αλλά ως πιο δυναμικές και δυνατές από τον άντρα.
«Οι γυναίκες είναι πιο δυνατοί χαρακτήρες. Αν κρίνουμε ότι η γυναίκα είναι η μάνα, που φέρνει τη ζωή και κοιλοπονάει, δεν νομίζω να άντεχε κανένας άντρας σε αυτόν τον πόνο της γέννας. Και μόνο αυτό αρκεί να κάνει τη γυναίκα ένα φύλο όχι ασθενέστερο, αλλά πιο δυναμικό και πιο δυνατό από τον άντρα».
«Κάποιοι όμως θεωρούν ότι λόγω της πυγμής τους θα κάνει πιο εύκολη την κατάσταση για αυτόν ενάντια στα θύματά τους» σχολιάζει, αναφερόμενος στα περιστατικά έμφυλης βίας.
Σοκάρουν τα στοιχεία
το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης, την ίδια χρονιά 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020 ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις