Τζανάκης – κοροναϊός – Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας – Από τι θα κριθεί
Μπορεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός lockdown υποστηρίζοντας ότι όποια νέα περιοριστικά μέτρα ληφθούν θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία τέτοια εξέλιξη, ειδικά εάν η κατάσταση στα νοσοκομεία αρχίζει να γίνεται κάποια στιγμή μη διαχειρίσιμη
Την ώρα που η πανδημία καλπάζει προκαλώντας ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία αλλά και προκαλώντας ανησυχία λόγω της έκρηξης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών λόγω των επιπλοκών από τον κοροναϊό, το ενδεχόμενο ενός lockdown – σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου – επανέρχεται δειλά – δειλά από μερίδα ειδικών.
Μπορεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός lockdown υποστηρίζοντας ότι όποια νέα περιοριστικά μέτρα ληφθούν θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία τέτοια εξέλιξη, ειδικά εάν η κατάσταση στα νοσοκομεία αρχίζει να γίνεται κάποια στιγμή μη διαχειρίσιμη.
Διαβάστε επίσης: Η πανδημία κατακλύζει την Ευρώπη – Στα σπίτια κλείνει πάλι τους πολίτες η μία μετά την άλλη χώρα
Το παράδειγμα άλλωστε ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες είτε προχώρησαν σε σκληρά μέτρα τύπου lockdown,όπως η Αυστρία, είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη νέων περιορισμών όπως Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβακία και Γαλλία, δείχνει ότι η εξέλιξη της πανδημίας θα καθορίσει τα επόμενα βήματα των κυβερνήσεων.
Μάλιστα, εκτός από τις αντοχές όσο αφορά τις υποδομές των νοσοκομείων και ειδικά τις ΜΕΘ, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η κόπωση του ιατρικού προσωπικού το οποίο σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, έχει φτάσει στα όριά του.
Μαύρες προβλέψεις και στο βάθος… lockdown
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε σήμερα σε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες και έχει αρχίσει να συζητείται τις τελευταίες ημέρες λόγω της επιβάρυνσης του ΕΣΥ αλλά και του αριθμού των κρουσμάτων, που σε αρκετές περιοχές προκαλούν ίλιγγο. Δηλαδή, πόσο πιθανό είναι ένα lockdown στη χώρα και από τι θα εξαρτηθεί η λήψης μία τέτοιας απόφασης.
«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ συμπληρώνοντας ωστόσο μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.
Στο ερώτημα ποιος δείκτης θα καθορίσει εάν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Οχι σε lockdown λέει η κυβέρνηση όσο οι φήμες «φουντώνουν»
«Αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις» είπε προσθέτοντας όμως ότι απέχουμε από αυτό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα ενώ όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Έως 1.800 νεκροί μέχρι τα Χριστούγεννα
Μάλιστα ο κ. Τζανάκης λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, προέβλεψε ότι έως τα Χριστούγεννα θα υπάρχει άλλοι 1.500 έως 1.800 νεκροί λόγω επιπλοκών από τον κοροναϊό.
Υπογράμμισε δε, ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95 ενώ δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι παρότι είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης.
«Κάθε 1.000 κρούσματα οδηγούν σε 10 θανάτους και έως 70 διασωληνώσεις. Από κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κοροναϊού, αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90 όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000» σημείωσε.
Πρόταση – βόμβα για την ανάσχεση της πανδημίας
Εν τω μεταξύ, ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων.
Μιλώντας το πρωί στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές. Προειδοποίησε δε, ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορoναϊό.
Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης πρότεινε μία σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις.
Μάλιστα, ενόψει των Χριστουγέννων, λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.
- Γάζα: Το βάρος του αφανισμού
- Τηλεργασία: Βλάπτει, αποκαλύπτει νέα έρευνα – Πόσο και ποιες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες
- Θεσσαλονίκη: Απόκοσμες εικόνες προκάλεσε η πυκνή ομίχλη
- «Ου Φονεύσεις», σε σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου στο ΔΘΠ
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel