Σύνδρομο της Αβάνας – «Ύψιστη προτεραιότητα» για το FBI η διερεύνηση της αινιγματικής πάθησης
Περίπου 200 αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα «ανώμαλα συμβάντα υγείας» που παραμένουν ανεξήγητα.
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Με τα κρούσματα «συνδρόμου της Αβάνας» να πληθαίνουν σε αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το FBI δεσμεύεται να θέσει ως «ύψιστη προτεραιότητα» τη διερεύνηση της μυστηριώδους πάθησης που πλήττει διπλωμάτες και πράκτορες.
Περίπου 200 αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα «ανώμαλα συμβάντα υγείας», όπως ονομάζει η αμερικανική κυβέρνηση το δυσεξήγητο φαινόμενο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2016 στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα της Κούβας.
Οι αξιωματούχοι που επηρεάστηκαν εμφάνισαν πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια μνήμης και επίμονα συμπτώματα που παραπέμπουν σε διάσειση, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι άκουσαν περίεργους, ισχυρούς ήχους πριν από την αιφνίδια εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Επιθέσεις με «ηχητικά όπλα», μαζική υστερία, δυσλειτουργία συσκευών κατασκοπείας, είναι μερικές από τις θεωρίες που έχουν τεθεί στο τραπέζι, όμως καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πέρυσι, πάντως, έκθεση των αμερικανικών Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα παράξενα συμπτώματα θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από «κατευθυνόμενα μικροκύματα», αν και οι συντάκτες απέφευγαν να κάνουν λόγο για εσκεμμένες επιθέσεις.
Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αμερικανικές υπηρεσίες στη Γερμανία, την Κολομβία, τη Ρωσία και την Αυστρία, ενώ ένα παρόμοιο περιστατικό φέρεται να οδήγησε τον Αύγουστο σε αναβολή του ταξιδιού της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στο Βιετνάμ.
Περίπου τα μισά από τα κρούσματα αφορούν εργαζομένους της CIA, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο διευθυντής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς.
Το καλοκαίρι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάινεν υπέγραψε νόμο που ανοίγει το δρόμο για αποζημιώσεις στα θύματα και τις οικογένειές τους. Εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία δεσμεύεται να βρει «την αιτία και τους υπεύθυνους».
Από τον Μπιν Λάντεν στην Αβάνα
«Το ζήτημα των ανώμαλων συμβάντων υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το FBΙ, καθώς η προστασία και η ευημερία των εργαζομένων και συναδέλφων μας σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υψίστης σημασίας» ανακοίνωσε η υπηρεσία.
Η ανακοίνωση δείχνει να απαντά στις καταγγελίες θυμάτων και πολιτικών ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει σοβαρά την υπόθεση, σχολιάζει το Reuters.
Ο Μαρκ Ζάιντ, δικηγόρος που εκπροσωπεί ασθενείς του συνδρόμου, κατήγγειλε ότι FBI απέδιδε το μυστήριο σε «ψυχοσωματικά συμπτώματα», παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία δεν πήρε συνεντεύξεις από τα θύματα.
Πρόσφατα, ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμ Μπερνς διόρισε ομάδα διερεύνησης με επικεφαλής έναν έμπειρο μυστικό πράκτορα που συμμετείχε στην αναζήτηση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.
Η Washington Post ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι, στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Μπερνς διαμήνυσε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πως θα ήταν «αδιανότητο» να επιτίθενται ξένες μυστικές υπηρεσίες σε αμερικανούς πολίτες και να προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες.
Τον Οκτώβριο, οι New York Times ανέφεραν πως, «αν και η προέλευση του συνδρόμου της Αβάνας παραμένει άγνωστη, τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με αυτά που προκαλεί εξοπλισμός παρακολούθησης τον οποίο χρησιμοποιούσε η Ρωσία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις