Γερμανία – Το υπουργείο Οικονομικών διεκδικούσαν Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έως την τελευταία στιγμή
Τώρα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της πανδημίας είναι αυτός που διχάζει τους εταίρους της νέας - μελλοντικής - κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία
«Κονταροχτυπήθηκαν» για το υπουργείο Οικονομικών Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) έως την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD.
Η νέα διαφωνία των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων – πριν καν αναλάβουν την κυβέρνηση – αφορά τώρα στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Όπως μεταδίδει η BILD, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση της προγραμματικής συμφωνίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του FDP, ο αρχηγός των Φιλελευθέρωνμ Κρίστιαν Λίντνερ και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έδιναν μάχη για το πόστο του υπουργού Οικονομικών – του ισχυρότερου υπουργείου της γερμανικής κυβέρνησης – αλλά και για τη δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών.
Ο Λίντνερ, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχε πάντως καταστήσει σαφές ότι υπάρχει μόνο μία θέση για τον ίδιο, αυτή του υπουργού Οικονομικών. Επιπλέον, αν και η θέση του αντικαγκελάριου ανήκει στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα του συνασπισμού, δηλαδή στους Πράσινους, με ένα νομικό τρικ, ο Λίντνερ εξασφάλισε θέση «αναπληρωτή» καγκελάριου.
Όπως επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία, εάν ο καγκελάριος απουσιάζει ή αδυνατεί να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνει ο αντικαγκελάριος και, εάν και αυτός δεν μπορεί, τότε προεδρεύει ο υπουργός που θα υποδείξει ο καγκελάριος, ο οποίος εικάζεται ότι θα είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Διχάζονται οι εταίροι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Εκτός από τα ζητήματα πρωτοκόλλου, ωστόσο, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη φάση της στη Γερμανία. Μία από τις παραμέτρους που απασχολούν ήδη την κοινή γνώμη είναι και αυτή του ενδεχόμενου υποχρεωτικού εμβολιασμού, θέμα στο οποίο διαφαίνεται ήδη διάσταση απόψεων μεταξύ των τριών εταίρων.
Ο πιθανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν (FDP), δήλωσε σήμερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», επεσήμανε ωστόσο ότι «σε μια δυναμική κατάσταση, δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά για πάντα το οτιδήποτε».
Από την άλλη πλευρά, η πιθανή υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), δεν απέκλεισε μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού. «Εκτός από την υποχρέωση εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς, θα πρέπει να εξεταστεί τι χρειάζεται για μια γενική υποχρέωση», δήλωσε η Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι «δώσαμε δέκα ημέρες περιθώριο για να δούμε αν έχουμε προχωρήσει αρκετά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό και τα προστατευτικά μέτρα».
Ακόμη πιο θετική εμφανίστηκε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων και πιθανή μελλοντική υπουργός Οικογένειας, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία τόνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να μη μας βοηθά σε αυτή τη φάση, «αλλά θα μας βοηθήσει αργότερα». Παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολη υπόθεση αλλά, όπως είπε, «δεν θέλει να την αποφύγει».
Πρόσφατα, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει αναμονή, προκειμένου να αποφανθούν οι συνταγματολόγοι. «Είναι κάτι πολύ αμφιλεγόμενο. Μόνο εφόσον καταλήξουμε ότι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν νομικά εφικτός, θα μπορούμε να αποφασίσουμε και πολιτικά εάν τον θέλουμε ή όχι», είχε δηλώσει.
Αντιθέτως, ο μελλοντικός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα» και πρόσθεσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας «ανοίγει τη συζήτηση και για το επόμενο βήμα».
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Χάινριχ Ομπερόιτερ, διαβεβαίωσε πάντως ότι το σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα. «Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας βασίζεται σε αυτή την απαίτηση. Γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νεκρών έχει χαθεί. Και το να μολύνεις άλλους ανθρώπους δεν αποτελεί δικαίωμα ελευθερίας», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο τέλος την απόφαση θα λάβουν «όχι οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά η απελπιστική κατάσταση στις κλινικές και ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Ραλφ Μπρινκχάους, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη νέα αξιολόγηση της κατάστασης στις 9 Δεκεμβρίου έρχεται «με μεγάλη καθυστέρηση» και ζήτησε άμεση συνάντηση Ομοσπονδίας και κρατιδίων για τον συντονισμό των μέτρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Χριστούγεννα με τους γιους της μετά από 2 χρόνια
- Ρωσία: Η FSB «απέτρεψε συνωμοσία των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία Ρώσων αξιωματικών»
- Ξανά πατέρας ετοιμάζεται να γίνει ο Νεϊμάρ (vid, pics)
- Τέλη κυκλοφορίας: Πώς θα τα πληρώσετε χωρίς πρόστιμο – Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Κακοκαιρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη
- Φόβοι για μεγάλη ζημιά του Ντόντσιτς στους Μάβερικς (vid)