HIV – Προειδοποίηση του ΠΟΥ για αύξηση της ανθεκτικότητας του ιού στα φάρμακα
Σχεδόν οι μισές νέες διαγνώσεις σε βρέφη σε 10 χώρες αφορούν τύπους HIV που παρουσιάζει ανθεκτικότητα
Αυξάνεται η ανθεκτικότητα του HIV απέναντι στα φάρμακα, προειδοποιεί νέα έκθεση που διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία έχει αγγίξει στα 27,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση δύο εκατομμυρίων μέσα σε ένα χρόνο.
Τέσσερις από τις πέντε χώρες με υψηλά ποσοστά οροθετικών κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού με αντιρετροϊκές θεραπείες, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανθεκτικότητα του HIV απέναντι στα φάρμακα.
Όμως η μελέτη διαπίστωσε και αύξηση στις χώρες που κοντεύουν να περάσουν το όριο του 10% στην ανθεκτικότητα του ιού απέναντι σε μια κατηγορία φαρμάκων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μετακίνηση σε κάποια εναλλακτική θεραπεία, πράγμα που ο οργανισμός συστήνει ήδη από το 2019.
Η ανθεκτικότητα του ιού ξεπέρασε το φράγμα του 10% σε 21 από τις 30 χώρες που εξέτασε η μελέτη.
Η απομάκρυνση από τους μη νουκλεοσιδικούς αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά, αναφέρει η έκθεση, καθώς σχεδόν οι μισές από τις νέες διαγνώσεις HIV σε βρέφη αφορούν τύπους του ιού ανθεκτικούς στη συγκεκριμένη θεραπεία, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δέκα χώρες της υπο-σαχάριας Αφρικής.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η ενδελεχής παρακολούθηση της ανθεκτικότητας στα φάρμακα είναι κρίσιμη για τις χώρες με υψηλό αριθμό οροθετικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητά τους να περιορίζουν την εξάπλωση του ιού. Ο οργανισμός αναφέρει ότι το 64% αυτών των κρατών είχαν χαράξει σχέδια ελέγχου και αντιμετώπισης της ανθεκτικότητας στα φάρμακα.
Η Μεγκ Ντόχερτι, διευθύντρια των παγκόσμιων προγραμμάτων του ΠΟΥ για τον HIV, την ηπατίτιδα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τόνισε ότι η έκθεση καλούσε τις χώρες να λογοδοτήσουν για τον έλεγχο της ανθεκτικότητας του ιού στα φάρμακα και να εξασφαλίσουν αποτελεσματική θεραπεία για τους οροθετικούς.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, παρότρυνε τις χώρες να χρησιμοποιούν τις θεραπείες με υπευθυνότητα, για να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητά τους.
«Τα αντιμικροβιακά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αντιικών, των αντιμυκητιασικών και των αντιπαρασιτικών, είναι η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης ιατρικής. Όμως η κατάχρηση και η λανθασμένη χρήση των αντιμικροβιακών υπονομεύει την αποτελεσματικότητα αυτών των απαραίτητων φαρμάκων», τόνισε. «Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη διατήρησή τους και στην αποτροπή της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα φάρμακα».
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις