5.000 δράστες οδηγήθηκαν στο ψυχιατρείο το 2020
Κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. προχωρεί σε χιλιάδες εγκλεισμούς ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα σε θεραπευτήρια - Ο φαύλος κύκλος των συλλήψεων, των νοσηλειών και των αποδράσεων - Το τραγικό παρασκήνιο πίσω από τα εγκλήματα σε Μακρινίτσα, Κηφισιά, Φολέγανδρο, Ζωγράφου
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Σε 4.749 συλλήψεις ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα, που στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε θεραπευτήρια, προχώρησε το 2020 η ΕΛ.ΑΣ., μετά την έκδοση των απαιτούμενων δικαστικών εντολών. Από αυτές, 2.088 αφορούσαν άτομα από την Αττική και 289 από τη Θεσσαλονίκη.
Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας οι αστυνομικοί οδήγησαν σε νοσοκομεία για ψυχικές νόσους 871 άτομα, ενώ στη βορειοανατολική Αττική προχώρησαν στη σύλληψη 433 ατόμων προκειμένου να ακολουθήσουν ειδική αγωγή σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ακολουθεί η Δυτική Αττική με 389 σχετικές συλλήψεις και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με 323. Στην Αχαΐα καταγράφηκαν 165, στη Λάρισα 162, στην Πιερία 133 και στα Χανιά 116.
Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στα «ΝΕΑ», μάλιστα, η «αλυσίδα» δραματικών συμβάντων – όπως η διπλή δολοφονία μιας 28χρονης και του αδελφού της στη Μακρινίτσα από τον 31χρονο πρώην σύζυγό της που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, η γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο από 30χρονο που φέρεται να ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή, η δολοφονία στην Κηφισιά ενός 43χρονου εργάτη από 40χρονο που είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρείο, η επίθεση με μαχαίρι εναντίον ανυποψίαστων περαστικών στου Ζωγράφου από 54χρονο με αντίστοιχο ιστορικό νοσηλειών – αποδεικνύει ότι σε κάποια εξ αυτών είχαν προηγηθεί ενέργειες των διωκτικών Αρχών και παρεμβάσεις δικαστικών λειτουργών, χωρίς όμως τελικά να αποφευχθούν οι τραγωδίες.
Περιστατικά
Τα κενά στις σχετικές διαδικασίες και κυρίως ο φαύλος κύκλος καταγγελιών και συλλήψεων που οδηγεί συνήθως σε βραχύβιες νοσηλείες ή σε αποδράσεις από τα θεραπευτήρια επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα των επιθέσεων από άτομα με περιορισμένο καταλογισμό.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι σημειώνονται 30-40 σοβαρά περιστατικά ετησίως με θανάτους, τραυματισμούς ή άσκηση βίας από άτομα με ψυχικές παθήσεις.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι τουλάχιστον 5%-7% των ανθρωποκτονιών πραγματοποιούνται από άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 700 αυτοχειρίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών που αποδίδονται σε άγνωστους λόγους, όμως κατά τις έρευνες προκύπτει ότι συνδέονται με ψυχικές νόσους.
Τα δεδομένα των σχετικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είναι εντυπωσιακά: κάθε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας ασχολείται με 40-50 τέτοιες συλλήψεις κατά μέσο όρο τον χρόνο.
Περίπου 50% εξ αυτών πραγματοποιούνται έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και ενημέρωση από συγγενείς, οπότε και προσκομίζονται τα σχετικά πιστοποιητικά με διαγνώσεις, παλαιότερες νοσηλείες κ.ο.κ.
Ομως, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., θεωρείται ότι σε ποσοστό άνω του 95% των περιπτώσεων αποφασίζεται ο ακούσιος εγκλεισμός του ασθενούς σε νοσηλευτική μονάδα.
Αντίστοιχες αποφάσεις, δε, έχουν ληφθεί για ημεδαπούς και αλλοδαπούς με προβλήματα ψυχικής υγείας που εντοπίζονται στους δρόμους της πόλης και προσάγονται σε αστυνομικά τμήματα.
Αποδράσεις
Εκτιμάται, εξάλλου, ότι σε πρώτη φάση τα θεραπευτήρια κάνουν δεκτούς 90%-95% των ασθενών που οδηγούνται εκεί ύστερα από τη σύλληψή τους.
Οπως λένε, εντούτοις, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «η νοσηλεία τους δεν διαρκεί συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα, με επίκληση των υπευθύνων του νοσηλευτικού ιδρύματος ότι έπαυσε η έξαρση των συμπτωμάτων, ότι ο ασθενής ακολουθεί κανονικά τη φαρμακευτική αγωγή ή ότι πλέον τη φιλοξενία του αναλαμβάνει κάποιος συγγενής.
Αντίστοιχα, σημαντικός είναι και ο αριθμός των ατόμων με τα συγκεκριμένα προβλήματα που φεύγουν λάθρα από τα θεραπευτήρια. Την απόδραση συνήθως, δε, ακολουθεί νέος γύρος αναζητήσεων από τις Αρχές.
Ετσι, δημιουργείται ο φαύλος κύκλος των συλλήψεων, των εγκλεισμών, της επανόδου (με οποιονδήποτε τρόπο), των νέων επεισοδίων, των νέων εισαγγελικών εντολών, των νέων νοσηλειών. Εξάλλου, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα αυτά απασχολούν κατ’ επανάληψη την ΕΛ.ΑΣ.».
Τέλος, βάσει των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο εξέρχονται από τα θεραπευτήρια 35.000 άτομα, με τον μέσο χρόνο νοσηλείας τους να είναι οι 100 ημέρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις