Γλυπτά του Παρθενώνα – Έγγραφο από τη Βρετανία αποκαλύπτει πώς θα μπορούσαν να επιστρέψουν
Αυτή την εβδομάδα ήρθαν στην επικαιρότητα απόρρητα έγγραφα, που φαίνεται να ανατρέπουν τα επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σύμφωνα με το οποίο ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να αλλάξει.
Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και ακριβώς αυτή τη νομοθεσία επικαλείται για να αποφύγει το ελληνικό – και όχι μόνον – αίτημα.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ήρθαν στην επικαιρότητα απόρρητα έγγραφα, που έχει στην κατοχή του το Art Newspaper και που φαίνεται να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα.
Σε αυτά παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».
«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα, που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.
«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε», είχε επισημάνει ακόμη.
Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού, Τίμοθι Ρέντον, στην Ελλάδα, το 1991.
Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Μπόρις Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επαναλάβει στο προ δέκα ημερών ραντεβού του με τον Έλληνα ομόλογό του την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ζήτημα που αφορά στο συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου. Θέση την οποία απορρίπτει η ελληνική πλευρά, επικαλούμενη και σχετικές αποφάσεις της UNESCO.
O Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία», στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, επανήλθε στο θέμα των Μαρμάρων επαναλαμβάνοντας με έμφαση την πρόθεση να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης, που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα», είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις