Με πιστοποιητικό 3ης δόσης τα ταξίδια στην Ευρώπη
Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφορά τους πολίτες άνω των 60 ετών - Στην Ελλάδα από τις 13 Δεκεμβρίου οι 60+ θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση εντός επτά μηνών από τη δεύτερη προκειμένου να θεωρούνται εμβολιασμένοι.
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Λίρες ή μύθοι; Το δάσος του Άη Γιάννη έγινε… σκαπτική περιπέτεια!
- Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στη Γάζα - Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις
Ταξίδια μόνο με την τρίτη δόση για τους Ευρωπαίους άνω των 60 ετών προτείνει επίσημα στην επικεφαλής της Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναλαμβάνει εκ νέου τον ρόλο του επισπεύδοντος στη συζήτηση για υιοθέτηση κοινών κανόνων από τα κράτη-μέλη, ώστε να συνεχιστούν οι ασφαλείς μετακινήσεις με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Για δεύτερη φορά σε διάστημα 10 μηνών, ο πρωθυπουργός απευθύνεται με επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις μετακινήσεις εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν για τη ζώνη Σένγκεν πιθανώς και σήμερα. Εχει προηγηθεί η απόφαση της Ελλάδας και άλλων χωρών (Γαλλία, Αυστρία κ.λπ.) να επιβάλουν ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού εντός των συνόρων τους.
Την πρώτη φορά, στις 12 Ιανουαρίου 2021, και με το βλέμμα τότε στο «ανοιχτό» καλοκαίρι, ο Μητσοτάκης ζητούσε έγκαιρη πανευρωπαϊκή συμφωνία για «κάρτα ελευθέρας» και «γρήγορη λωρίδα» εμβολιασμένων σε αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά ταξίδια, κοινοποιώντας προσχέδιο της ελληνικής ιδέας, η οποία τελικά υιοθετήθηκε ως «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19».
Στη χθεσινή επιστολή τονίζει το ίδιο: «Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο». Και συγκεκριμένα προτείνει «η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών. (…) Να αντικατοπτρίζεται στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία».
Τι αναφέρει
Στην Ελλάδα από τις 13 Δεκεμβρίου οι 60+ θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση εντός επτά μηνών από τη δεύτερη προκειμένου να θεωρούνται εμβολιασμένοι, ειδάλλως το πιστοποιητικό και άρα η απρόσκοπτη είσοδος σε κλειστούς χώρους παύουν να ισχύουν.
Στην επιστολή ο πρωθυπουργός δεν προτείνει συγκεκριμένο χρονικό όριο, ουσιαστικά θέλει να επισπεύσει τις διαβουλεύσεις. «Αναγνωρίζω πως υφίστανται αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού για την τρίτη δόση» γράφει και συνεχίζει ότι «ανεξαρτήτως των διαφορών αυτών, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν, και όλοι συμφωνούμε, πως η τρίτη δόση συνιστάται ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» και «αποδεικνύεται αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου».
Εξού και κατά τον ίδιο, «μια πρωτοβουλία όπως αυτή θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών».
Ο Μητσοτάκης κάνει επίσης λόγο για «σημαντικό βήμα» στη μάχη ενάντια στην πανδημία, καθώς εκτιμά ότι θα συμβάλει στο να τεθεί υπό έλεγχο «χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση».
Φρένα στα σενάρια
Οι καθολικοί περιορισμοί άλλωστε παραμένουν εκτός συζήτησης για το Μαξίμου, το οποίο «ποντάρει» στην απόδοση των ισχυόντων μέτρων, παράλληλα με την ελπίδα για καταγραφή 100.000 ραντεβού πρώτης δόσης (και περισσότερων για την αναμνηστική δόση) κάθε εβδομάδα. Είναι ενδεικτική η προχθεσινή αποστροφή του Μητσοτάκη για το lockdown, πως «δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα είναι αποτελεσματικό δεδομένης της διάθεσης των κοινωνιών μας αυτή τη στιγμή».
Η επιδημιολογική εικόνα μέχρι τις 12-13 Δεκεμβρίου θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις για τις γιορτές, χωρίς να αποκλείονται νωρίτερα σημειακές παρεμβάσεις. «Αν αυτές χρειαστούν, δεν θα επηρεάζουν εμβολιασμένους» επιμένει η κυβέρνηση.
Προσώρας το Μαξίμου βάζει φρένο στη σεναριολογία, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων την προϋπόθεση rapid test για την είσοδο σε σουπερμάρκετ.
Το plan B, όπως έχουν δημοσιεύσει τα «ΝΕΑ», αφορά άλλους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους. Ανάμεσά τους ο αποκλεισμός τους και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης-διασκέδασης και η υποχρέωση για περισσότερα τεστ με δικά τους έξοδα, όπως σήμερα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις