Mετάλλαξη Μποτσουάνα – Δυο ύποπτα κρούσματα στο Βέλγιο
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα εφημερίδα Telegraph, εάν τελικά η είδηση επιβεβαιωθεί, τότε το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με κρούσματα της νέας παραλλαγής μετά τον εντοπισμό της στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, τη Μποτσουάνα και το Ισραήλ
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν δύο ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική.
Την είδηση αυτή μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα εφημερίδα Telegraph, εάν τελικά η είδηση επιβεβαιωθεί, τότε το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με κρούσματα της νέας παραλλαγής μετά τον εντοπισμό της στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, τη Μποτσουάνα και το Ισραήλ.
Η είδηση έρχεται την ώρα που ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί στη χώρα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κοροναϊού.
Την ίδια ώρα, το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος στο AFP.
«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, σημείωσε και πρόσθεσε πως εάν μία μετάλλαξη αποδειχθεί ανθεκτική, «η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες».
«Μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων»
Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.
Ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα, δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.
Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν, ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».
Χθες, Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.
Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.
Όπως είπε ο Πίκοκ «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεϊνικής ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις