«Διαγραμμένα έγγραφα, δόλια email και ασύδωτη απάτη»
Τι αναφέρει για την υπόθεση Μελισσανίδη δημοσίευμα της αθλητικής ιστοσελίδας 101greatgoals.com
Ο συντάκτης Μπεν Μπράουνινγκ της αθλητικής ιστοσελίδας 101greatgoals.com σε άρθρο με τίτλο «Διαγραμμένα έγγραφα, δόλια email και ασύδωτη απάτη: Οι πληροφορίες για τις κατηγορίες εναντίον του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη» αναφέρεται στην δίκη που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα σε δικαστήριο στο Λουξεμβούργο εναντίον του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ.
Το άρθρο αναφέρει ότι ο Μελισσανίδης κατηγορείται για απάτη ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών, και συγκεκριμένα ότι χρησιμοποίησε κλεμμένα κεφάλαια από μια από τις άλλες επιχειρήσεις του, του ομίλου Aegean Marine Petroleum, για να βοηθήσει στη στήριξη της ποδοσφαιρικής του ομάδας, μεταξύ άλλων πράξεων οι οποίες δεν αποκαλύπτονται, φέρνοντας την εταιρεία σε πτώχευση το 2018.
Το παρασκήνιο
Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο ιδιοκτήτης του συλλόγου της ομάδας της Super League, ΑΕΚ, είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης.
Τονίζει, δε ότι βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου για δεύτερη φορά, μετά την πρώτη περίοδο τη δεκαετία του 1990, οπότε ήταν και πάλι στην ηγεσία του συλλόγου.
Αναφορά γίνεται και στις άλλες επιχειρήσεις των οποίων ηγείται ο Μελισσανίσης και συγκεκριμένα της Aegean Oil, εταιρεία καυσίμων, που ίδρυσε το 1999.
Η Aegean Oil, ωστόσο, βρέθηκε εκτός λειτουργίας το δεύτερο μισό του 2018 ως αποτέλεσμα λογιστικής απάτης, κατά την οποία περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ αφαιρέθηκαν από το ενεργητικό της, βυθίζοντας την εταιρεία σε τέτοιο βαθμό στα χρέη που αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα αυτά κλάπηκαν από την εταιρεία από τον Μελισσανίδη και στη συνέχεια διοχετεύθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΕΚ, προκειμένου να πληρωθούν μεταγραφές παικτών και πάγια έξοδα, μεταξύ 2015 και 2018.
Ετσι έφθασε η υπόθεση στο δικαστήριο και στις αθλητικές ιστοσελίδες.
Η υπόθεση
Οι καταγγελίες εκδικάζονται σε επιχειρηματικό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, με τους οργισμένους μετόχους να στοχοποιούν τον Μελισσανίδη.
Ο Μπράουνινγκ επικαλείται πληροφορίες της ναυτιλιακής Tradewinds, σύμφωνα με την οποία, φέρεται ότι η Aegean Oil κατέβαλε εκατομμύρια σε τρίτη εταιρεία, επίσης ιδιοκτησίας Μελισσανίδη, κατά την κατασκευή τερματικού σταθμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα κεφάλαια να διοχετεύονται στη συνέχεια στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ, μεταξύ άλλων, «προσωπικών εγχειρημάτων».
Η αναφορά συνεχίζει:
«»Επικαλούμενοι email, τιμολόγια και εκθέσεις ελεγκτών, οι πρώην μέτοχοι της Aegean Marine είπαν ότι αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή παικτών και προπονητών στην ΑΕΚ, καθώς και για την κάλυψη εξόδων γιοτ και για άλλες πληρωμές σε εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τον Μελισσανίδη».
Η ιστορία γίνεται δε πιο περίπλοκη, καθώς υποτιθέμενα διαγραφέντα αρχεία υποδηλώνουν για τον Μπράουνινγκ ότι ίσως δεν ήταν όλα εντελώς νόμιμα:
»Είπαν ότι μόλις οι ερευνητές της EY άρχισαν να ερευνούν την πιθανή απάτη, η Aegean Marine άρχισε να εκτελεί λογισμικό διαγραφής «στρατιωτικών προδιαγραφών» για να εξαλείψουν 53,4 gigabyte, ή περισσότερα από 245.000 έγγραφα, από τους υπολογιστές της εταιρείας. Οι πρώην μέτοχοι δήλωσαν ότι ο Μελισσανίδης συμμετείχε στη διεύθυνση του σχεδίου, καθώς ο κεντρικός διακομιστής (server) της εταιρείας βρισκόταν στο ίδιο κτίριο με μια από τις ιδιωτικές εταιρείες του, την Aegean Oil».
Τόσο ο Μελισσανίδης όσο και οι άλλοι κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και υποστηρίζουν ότι δεν είχαν τον έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών.
Με το εγκληματικό παρελθόν που τον βαρύνει, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καθαρά είναι τα χέρια του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, κάτι που θα κριθεί μόνο από τα δικαστήρια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις