Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα – Αίγυπτος – Η ενεργειακή συμμαχία επεκτείνεται και στο φυσικό αέριο

Ελλάδα – Αίγυπτος – Η ενεργειακή συμμαχία επεκτείνεται και στο φυσικό αέριο

Αθήνα και Κάιρο «έδωσαν τα χέρια» για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών

Επεκτείνεται η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με την Αίγυπτο με νέα συμφωνία στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στο φυσικό αέριο.

Αθήνα και Κάιρο «έδωσαν τα χέρια» για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή αλλά και στην εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπέγραψε με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ ελ Μόλα, στο Κάιρο, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς: 1. την εμπορία LNG, 2. την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου, 3. την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην ενέργεια συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2020, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.

Οι τρεις τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο που περιλαμβάνονται στο MoU αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατόπιν κοινής απόφασης του έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγύπτιου υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.

Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΕΔΕΥ και η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο Σκρέκας συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Forum). Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26), καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

» Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Ο ρόλος του φυσικού αερίου, τα επόμενα έτη, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος.»

» Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ και η ΕΔΕΥ».

Oι δύο χώρες με τη νέα συμφωνία συσφίγγουν τις διπλωματικές τους σχέσεις αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που έχουν μέσω της ΑΟΖ.

Το προηγούμενο διάστημα, για την ακρίβεια στις 14 Οκτωβρίου, υπογράφθηκε ανάμεσα στον Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σάκερ Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια.

Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη:

  • Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
  • Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
  • Το έργο θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024