Παραλλαγή Όμικρον – Η «παραλλαγή ανησυχίας» σήμανε συναγερμό στον πλανήτη
Η ανησυχία είναι έκδηλη και στην Ευρώπη που έχουν ανακοινωθεί ήδη πολλά κρούσματα. Η Όμικρον, μια «παραλλαγή ανησυχίας», όπως την χαρακτήρισε ο ΠΟΥ.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει όλος ο πλανήτης, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού αυξάνονται σε πολλές χώρες, ενώ εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους.
Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν κρούσματα της ταχύτατα μεταδιδόμενης μετάλλαξης που έχει σκορπίσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά της παραμένουν ακόμα άγνωστα κάτι το οποίο τρομάζει τους επιστήμονες, την ώρα που υπάρχει μεγάλη αύξηση και των κρουσμάτων γενικά.
Η ανησυχία είναι έκδηλη και στην Ευρώπη που έχουν ανακοινωθεί ήδη πολλά κρούσματα. Η Όμικρον, μια «παραλλαγή ανησυχίας», όπως την χαρακτήρισε ο ΠΟΥ, ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.
Σε όλες τις περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον πρόκειται για άτομα που επέστρεψαν τις τελευταίες μέρες από χώρες της Νότιας Αφρικής. Οι ολλανδικές Αρχές είναι σχεδόν βέβαιες ότι θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα εκτός από τα 13 που έχουν ανακοινώσει ανάμεσα στους 600 επιβάτες δύο πτήσεων που έφτασαν από τη Νότια Αφρική που τώρα βρίσκονται σε καραντίνα.
Σύσκεψη των υπουργών Υγείας της G7
Η Βρετανία έκανε γνωστό το βράδυ της Κυριακής ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 αύριο Δευτέρα για να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Όμικρον. Στο εξής η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Στα σχολεία, ορισμένοι μαθητές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.
Από τις 30 Νοεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Συνάντηση Μπάιντεν με ειδικούς παρουσία Φάουτσι
Με τη σειρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τα μέλη της ομάδας των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.
Οπως είναι σαφές αντικείμενο της σύσκεψης αυτής θα είναι η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.
Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί. Ο Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.
ΠΟΥ: «Άγνωστο αν προκαλεί σοβαρή νόσηση»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κρύβει τον προβληματισμό του, ωστόσο αναφέρει ότι ακόμη δεν είναι σαφές αν η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.
Παράλληλα ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.
Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την μετάλλαξη Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ).
Ο ΠΟΥ πάντως έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.
Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.
Μήνυμα φον ντερ Λάιεν: «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο»
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε μήνυμα για τη νέα μετάλλαξη λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο.
«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», είπε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.
Η φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισεκ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.
Σταϊνμάιερ: «Τηρήστε τους κανόνες για να μην έρθει lockdown»
Από την άλλη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους. «Είναι σημαντικό να δράσουμε από κοινού. Τηρήστε τους κανόνες, περιορίστε ακόμη περισσότερο τις επαφές. Κάντε το ώστε να μην ξανακλείσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουμε ξανά τελείως τη δημόσια ζωή» είπε στην Bild am Sonntag.
Προέτρεψε μάλιστα τους πολίτες να εμβολιαστούν. Μόνο το 68% του πληθυσμού (83 εκατομμύρια) έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους
Να σημειωθεί ότι τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις