Τουρκία – Έρευνα για την κατακόρυφη πτώση της λίρας
Πού θα εστιάσει η έρευνα για την πτώση της λίρας στη γειτονική Τουρκία.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί «βαρόνους του χρήματος» για την πτώση της λίρας, η ανώτατη ελεγκτική υπηρεσία στην Τουρκία θα επικεντρωθεί στις αγορές ξένου συναλλάγματος στην έρευνά της για τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση της λίρας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει το Bloomberg.
Να θυμίσουμε ότι μετά την κατρακύλα της λίρας την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος. Τα μέλη του Κρατικού Εποπτικού Συμβουλίου θα εξουσιοδοτηθούν να ασκήσουν δίωξη εάν υπάρχουν υπόνοιες για εγκληματική δραστηριότητα, είπε το άτομο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Επιστράτευση προσωπικού
Το συμβούλιο θα δανειστεί προσωπικό και έγγραφα επίταξης και άλλες πληροφορίες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, είπε η πηγή του Bloomberg, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί σε αγορές πάνω από ένα όριο, το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί και εξαιρώντας τις αγορές από «αναγκαιότητα» και τις συναλλαγές που σχετίζονται με εταιρικό χρέος.
Το συμβούλιο αναμένεται να μοιραστεί τα αποτελέσματα της έρευνάς του με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών, τη ρυθμιστική αρχή αγορών και το συμβούλιο διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων και μπορεί να τους ζητήσει να λάβουν μέτρα, εξήγησε η πηγή του Bloomerg. Μπορεί επίσης να υποβάλει καταγγελίες για ποινικές πράξεις, πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης ότι η έρευνα δεν δεσμεύεται από καμία προθεσμία.
Πόσο έχει πέσει η λίρα
Η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 24% έναντι του δολαρίου τον Νοέμβριο, καθώς η πίεση του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια, που αν και στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οδήγησαν σε μια πολύ ασυνήθιστη νομισματική κρίση την οποία οι Financial Times αποδίδουν στο πρόσωπο του Ερντογάν.
Τα προβλήματα της τουρκικής λίρας αντικατοπτρίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την ολοένα και πιο ακανόνιστη λήψη αποφάσεων ενός ανθρώπου και την επιρροή που ασκεί στην υποτιθέμενη ανεξάρτητη τουρκική κεντρική τράπεζα: του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν.
Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη θεωρία του ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τελικά τον πληθωρισμό. «Πάντα υποστήριζα τα χαμηλότερα επιτόκια και επανειλημμένως έχω πει ότι τα επιτόκια πρέπει να είναι χαμηλότερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Ποτέ δεν υποστήριξα και δεν θα υποστηρίξω την αύξηση των επιτοκίων», τόνισε και όπως φαίνεται παραμένει αποφασισμένος να ακολουθήσει την ιδεολογική του δέσμευση για χαμηλά επιτόκια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις