Δημιουργήθηκε δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων
Σκοπός του δικτύου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των μελών του στους τομείς του πολιτισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομίας και της καινοτομίας, καθώς και η ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων
Στην Αθήνα θα διεξαχθεί το 2022, η πρώτη Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (B40 Balkan Cities Network Summit), όπως ανακοινώθηκε στην ιδρυτική Σύνοδο, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας Ελλήνων δημάρχων με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Σκοπός του δικτύου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των μελών του στους τομείς του πολιτισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομίας και της καινοτομίας, καθώς και η ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Μια συντονισμένη προσπάθεια να καταστούν οι πόλεις και οι κοινωνίες ανθεκτικές έναντι της κλιματικής κρίσης και να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις όπως είναι η εφαρμογή των στόχων του ΟΗΕ για το κλίμα.
Στην ελληνική αποστολή μετέχουν εκτός από τον Κώστα Μπακογιάννη, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης, και Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπακογιάννης μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το γεγονός ότι η οι ελληνικές πόλεις έχουν μία τόσο δυνατή εκπροσώπηση σε αυτή τη συνάντηση, επικυρώνει τη δέσμευσή μας και υποδεικνύει τον λόγο που θα τιμούσε ιδιαίτερα την Αθήνα να φιλοξενήσει το επόμενο Συνέδριο.
Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας: Είναι μία πολύ απλή, θεμελιώδης αρχή.
Αν θέλουμε να έχουμε ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ενοποίηση δε μπορεί να είναι αποσπασματική. Πιστεύουμε ότι η νέα Ευρώπη που γεννιέται θα είναι ακόμη πιο πλούσια, πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, μόνο εφόσον συμπεριλάβει και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μια περιοχή που πρέπει να μετασχηματιστεί, από την «πίσω αυλή» της Ευρώπης στην «μπροστινή της αυλή». Και να είστε βέβαιοι ότι οι πόλεις μπορούν να γίνουν οι «κινητήρες» του ευρωπαϊκού μας οράματος. Ναι, φίλοι μου, η Ευρώπη είναι το «κλειδί».
Το ευρωπαϊκό όραμα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ανάμεσα σε εχθρούς ισχυρούς δεσμούς κοινών αξιών και συμφερόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα να μοιάζει πολύ μακρινό. Τώρα πια συνειδητοποιώ πως υπάρχουν εκείνοι που έχουν αμφιβολίες ή αμφισβητούν ανοιχτά την Ευρώπη.
Πρόκειται συνήθως για αυταρχικούς, λαϊκιστές ή κλεπτοκράτες που δε θέλουν να λάμψει το φως στο σκοτάδι τους. Εκμεταλλεύονται -ως ένα βαθμό δικαιολογημένα- μία απογοήτευση και έναν κυνισμό που παρατηρείται ανάμεσα στους λαούς μας όσον αφορά την Ευρώπη.
Είναι υπό αυτό το πρίσμα και υπό το πρίσμα των σημερινών ξεκάθαρων προκλήσεων, από τη δημόσια υγεία μέχρι την κλιματική κρίση, και από την κοινωνική δικαιοσύνη μέχρι την ψηφιακή μετάβαση. Για τις περισσότερες, αν όχι όλες τις χώρες που βρίσκονται σήμερα στη σειρά για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προοπτική ένταξης έχει ενεργήσει ως ένα μεγάλο ερέθισμα για δημοκρατικές αλλαγές.
Έχει ενθαρρύνει και στηρίξει κυβερνήσεις στον μακρύ και δύσκολο δρόμο για μια ανοιχτή δημοκρατία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, που δίνει αξία στη διαφορετικότητα, προστατεύει τις μειονότητες, ενθαρρύνει τις διαφορετικές απόψεις και αποδέχεται την κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε υποστηρίξει με θέρμη την ένταξη ολόκληρης της περιοχής μας σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
Το πρωί της Τρίτης η ελληνική αντιπροσωπεία θα παραστεί στην θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη θεία λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
- ISOMAT: Η λύση στην εξωτερική θερμομόνωση είναι συνώνυμη της υψηλής ποιότητας και της αξιοπιστίας
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις