Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πατέντες εμβολίων – Σωματεία νοσηλευτών από όλο τον κόσμο κατηγορούν τη Δύση για «αμέτρητες χαμένες ζωές»

Πατέντες εμβολίων – Σωματεία νοσηλευτών από όλο τον κόσμο κατηγορούν τη Δύση για «αμέτρητες χαμένες ζωές»

Ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας που κατηγορούν την ΕΕ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ελβετία για «παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία» ανήκουν και νοσηλευτές από την Ελλάδα

Σωματεία νοσηλευτών από 28 χώρες υπέβαλαν επίσημη καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με την άρνηση της ΕΕ, της Βρετανίας και άλλων κρατών προς την προσωρινή άρση των πατέντων των εμβολίων κατά της Covid-19. Τα σωματεία, καταλογίζουν σε αυτή τη στάση αμέτρητες χαμένες ζωές στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Η επιστολή, που εστάλη τη Δευτέρα εκ μέρους σωματείων που εκπροσωπούν περισσότερους από 2,5 εκατ. επαγγελματίες υγείας, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες του «δυσβάσταχτου αριθμού των θανάτων και του απίστευτου πόνου που προκάλεσε η πολιτική απραξία».

Η άρνηση ορισμένων κρατών να άρουν προσωρινά την ισχύ των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων έχει συμβάλει σε ένα «απαρτχάιντ των εμβολίων», στο πλαίσιο του οποίου τα πλουσιότερα κράτη έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ τα φτωχότερα κράτη έχουν λάβει συνολικά περίπου 300 εκατομμύρια, αναφέρουν τα σωματεία.

Αυτού του είδους η κατανομή δεν είναι μόνο «κατάπτυστα άδικη», αναφέρει η επιστολή, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο ανάδυσης νέων στελεχών κοροναϊού, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας του ιού στα αναπτυσσόμενα κράτη. Αυτός είναι και ο λόγος της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον, αναφέρει η επιστολή, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στη Νότιο Αφρική και η οποία έχει οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και άλλα περιοριστικά μέτρα.

Η Νότια Αφρική και η Ινδία έχουν ασκήσει πιέσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για τη βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια, μέσω της άρσης της διεθνούς συμφωνίας για τις πατέντες.

Μια τέτοιου είδους προσωρινή άρση των πατέντων των εμβολίων για τον κοροναϊό, θα μπορούσε, αναφέρουν οι υποστηρικτές της κίνησης, να επιτρέψει την ευρύτερη παραγωγή τους, επομένως και τη βελτίωση της παγκόσμιας διανομής τους. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τα μέλη του WTO να εγκρίνουν αυτό το αίτημα, επικαλούμενος την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ωστόσο, άλλα κράτη προβάλλουν αντιστάσεις. Η επιστολή στον ΟΗΕ, την οποία συντόνισαν οι οργανισμοί Global Nurses United και Progressive International, με τον πρώτο να αποτελεί οργανισμό-ομπρέλα των επαγγελματιών υγείας και τον δεύτερο έναν συνασπισμό από αριστερά κόμματα, κινήματα και σωματεία, επικαλείται την «άμεση απειλή στο δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία», για την οποία αναφέρει ότι ευθύνονται η ΕΕ, η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη.

Επιπλέον, τονίζει ότι τουλάχιστον 115.000 επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κοροναϊού και ότι παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 40% του κλάδου έχει εμβολιαστεί πλήρως, στην Αφρική και στα κράτη του δυτικού Ειρηνικού το ποσοστό είναι μικρότερο του 10%.

«Ως εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την παραβίαση του δικαιώματος όλων να απολαμβάνουν τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας, που έχει επιφέρει η καθυστέρηση στην άρση των πατέντων των εμβολίων για τον κοροναϊό», υπογραμμίζει η επιστολή.

Η επιστολή εστάλη στην Τλαλένγκ Μοφόκενγκ, μια νοτιοαφρικανή γιατρό και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την σωματική και την ψυχική υγεία, η οποία έχει την εξουσία να παραγγείλει σχετική έρευνα στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Μοφοκένγκ δήλωσε ότι «συμμερίζεται» το αίτημα για άρση των πατέντων. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει οι επαγγελματίες υγείας στη διάρκεια της πανδημίας τους «παρέχει την ηθική εξουσία» να μιλήσουν για το ζήτημα.

Εκτός από τη Νότια Αφρική και την Ινδία, την επιστολή συνυπογράφουν σωματεία που εκπροσωπούν νοσηλευτές στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κόστα Ρίκα, το Κουρακάο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κένυα, το Μαλάουι, τη Νέα Ζηλανδία, την Παραγουάη, τις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, τη Ρουάντα, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊβάν, την Ουγκάντα και την Ουρουγουάη.

Η Ντέμπορα Μπέργκερ, μια εκ των προέδρων του σωματείου National Nurses United στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ανισότιμη διανομή των εμβολίων και η συνακόλουθη πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων κοροναϊού, «εκθέτει όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη σε τρομερό κίνδυνο».

Από την πλευρά της, η Σίρλεϊ Μάρσαλ Ντίαζ Μοράλες, αντιπρόεδρος του σωματείου Federação Nacional dos Enfermeiros στη Βραζιλία, ανέφερε: «Ήδη οι κυβερνήσεις του πλανήτη έχουν καθυστερήσει υπερβολικά να θέσουν σε προτεραιότητα την υγεία των ανθρώπων αντί για τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, εγκρίνοντας την άρση των πατέντων».

Με πληροφορίες από Guardian

Must in

Ολυμπιακός: Η «kalimera» με… Φαλ και Φουρνιέ να πανηγυρίζουν (vid)

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε την καθιερωμένη καλημέρα της στα social media, με πρωταγωνιστές του Μουστάφα Φαλ και Εβάν Φουρνιέ σε… πανηγυρικό κλίμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο