Η Τουρκία οδηγεί την Κύπρο στην οριστική διχοτόμηση
O γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας, κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι όχι μόνο υποχώρησε από τα κεκτημένατου Κραν Μοντανά αλλά παράλληλα μετέτρεψε και τη χώρα σε πλυντήριο βρώμικου χρήματος
του Γιάννη Ανδριτσόπουλου
Τα νέα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία οδηγούν την Κύπρο «στην οριστική διχοτόμηση» προειδοποιεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για σειρά επαφών με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κάλεσε τη Βρετανία να παραμείνει προσηλωμένη στις προσπάθειες για λύση εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «δίνει χώρο στην Τουρκία να αναπτύσσει τη διχοτομική της πολιτική», ότι «απέσυρε σημαντικές συγκλίσεις στο Κυπριακό» ερχόμενος σε σύγκρουση με τις θέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, και ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε «πλυντήριο βρώμικου χρήματος».
Τι προέκυψε από τις επαφές σας στο Λονδίνο; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό;
Οι Βρετανοί αναζητούν τρόπους για να σπάσει το αδιέξοδο και να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι αυτοί που ετοιμάζουν τα ψηφίσματα στο Κυπριακό και άρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, πάντοτε όμως μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνουν ένας δημιουργικός παράγοντας για να πετύχουμε τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επίτευξη λύσης.
Πόσο σας ανησυχούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο και η εμμονή στη λύση των δύο κρατών;
Μας ανησυχεί πάρα πολύ η εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας. Παρότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σωστά δεν δέχθηκε να τεθεί η λύση των δύο κρατών στο τραπέζι της Γενεύης, από τη στιγμή που η Τουρκία βολεύεται με το αδιέξοδο και την άγονη παρέλευση του χρόνου δημιουργώντας νέα τετελεσμένα, αυτά τα νέα τετελεσμένα μάς πηγαίνουν προς την οριστική διχοτόμηση.
Εχετε πει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιδεικνύει προσήλωση στα κεκτημένα του Κραν Μοντανά. Για τι ακριβώς τον κατηγορείτε;
Με τις αντιφάσεις της πολιτικής του, ο πρόεδρος τελικά δίνει χώρο στην Τουρκία να αναπτύσσει τη διχοτομική της πολιτική, διότι απλά δεν είναι πειστικός και δεν έχει αξιοπιστία με τον τρόπο που θέτει τις θέσεις του, αλλά και με τις ίδιες τις θέσεις που θέτει. Ο πρόεδρος έχει αποσύρει σημαντικές συγκλίσεις στο Κυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να ξεκινήσει πιο πίσω από εκεί που έφτασε στο Κραν Μοντανά. Δεύτερον, σημαίνει ότι συγκρούεται με τη θέση του γενικού γραμματέα ο οποίος επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις. Τρίτον, ο πρόεδρος θέτει τις λεγόμενες «νέες ιδέες» στο τραπέζι του διαλόγου, οι οποίες υποσκάπτουν συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως είναι η σύγκλιση για την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η γνωστή σύγκλιση με τη μία θετική ψήφο στο επίπεδο του υπουργικού συμβουλίου, η ιδέα του προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία η οποία οδηγεί στο άνοιγμα συγκλίσεων αναφορικά με τις αρμοδιότητες που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και η ιδέα του αναφορικά με το να έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα αντί για προεδρικό. Θα πρέπει ο πρόεδρος να αφήσει πίσω τις «νέες ιδέες» και να επαναφέρει τις συγκλίσεις που έχει αποσύρει για να πείσει ότι θέλει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόψαμε.
Πιστεύετε, δηλαδή, ότι δεν έχει τη θέληση να εξευρεθεί τώρα λύση στο Κυπριακό;
Η πολιτική δεν κρίνεται από τις προθέσεις. Κρίνεται από τα αποτελέσματα. Και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πολιτικής του προέδρου είναι αρνητικά. Με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα, έχει φορτωθεί ευθύνες σε σχέση με την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και τη συνέχιση του αδιεξόδου. Στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, επιμερίζεται η ευθύνη για την αποτυχία στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, άρα και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο τρόπος με τον οποίον χειρίζεται τα πράγματα ο πρόεδρος, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να προκαλεί, να παρανομεί και να παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό κόστος.
Εχετε δηλώσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Γιατί;
Είναι θέση μας ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Αν πραγματικά υπήρχε πολιτική ευθιξία, αν ήμασταν σε κάποια άλλη χώρα ευνομούμενη, θα είχαν φύγει εδώ και καιρό. Δεν γίνεται να σε κατηγορεί ολόκληρη η υφήλιος ότι έχεις μετατρέψει τη χώρα σε πλυντήριο βρώμικου χρήματος και εσύ να παρακολουθείς απαθής ή, ακόμη χειρότερα, να κατηγορείς τους ξένους ότι έχουν σκοπιμότητες.
Αναδεικνύετε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της διαφθοράς. Θεωρείτε ότι έχει προσωπική ευθύνη, ενδεχομένως και εμπλοκή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης;
Η προσωπική του ευθύνη κρίνεται από το γεγονός ότι επί των ημερών του η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν απογειωθεί. Αυτό μετριέται σε διάφορους διεθνείς δείκτες. Ακόμη και το BBC αναφέρθηκε στον πρόεδρο ως «the offshore president», ενώ ξένοι δημοσιογράφοι τον ρωτούν τι γίνεται με την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου που φέρει το επώνυμό του σε διάφορα σκάνδαλα και αναφορές στα Pandora Papers. Αυτό και μόνο λέει για την εμπλοκή του προέδρου, για την ευθύνη που έχει για αυτή την κατάσταση.
Εχει ήδη αρχίσει η σεναριολογία για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Το ΑΚΕΛ πώς θα κινηθεί;
Θα εργαστούμε για να επιτευχθεί προοδευτική αλλαγή στην Κύπρο. Θα πρέπει να συζητήσουμε και με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια κοινή γραμμή και, αν τα καταφέρουμε, μια κοινή υποψηφιότητα που να συγκεντρώνει πιθανότητες νίκης.
Εσείς μπορεί να είστε υποψήφιος;
Ολα αυτά θα καθοριστούν από τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις