Σε πολύ δύσκολη θέση ο Δικέφαλος – Ποιος είπε ότι η ποινή του ΠΑΟΚ είναι μόνο 2-4 αγωνιστικές;
Το χάος της Τούμπας στριμώχνει άγρια τον ΠΑΟΚ στη «γωνιά» του. Και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ένα άκρως επιβαρυντικό κατηγορητήριο που απειλεί με πολύ μεγάλες ποινές τον Δικέφαλο του Βορρά.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Σοκαρισμένο για πολλοστή φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετρά τις πληγές του έπειτα από τα γεγονότα της Τούμπας. Από το φεστιβάλ βίας που επιμελήθηκαν οι ανεγκέφαλοι λίγο πριν το φινάλε του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη.
Και ενώ σε μια τέτοια συνθήκη πολύ λογικά σήμερα θα έπρεπε άπαντες να είναι εναρμονισμένοι σε μια κουβέντα για το πως θα γλιτώσουμε από αυτόν τον εφιάλτη που συνεχίζει να… φυτρώνει στα ελληνικά γήπεδα; Οι περισσότεροι φαίνεται να ασχολούνται αποκλειστικά με το πως ο Δικέφαλος του Βορρά θα έχει όσο το δυνατόν μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση από την αθλητική δικαιοσύνη.
Έχουν πάρει στα χέρια τους τον πειθαρχικό κώδικα και με διάφορα… άλματα λογικής παριστάνοντας τους αυτόκλητους δικαστές έχουν ήδη (σχεδόν) αποφασίσει: Η περίπτωση του ΠΑΟΚ λέει –από τη στιγμή που τελικά το ματς ολοκληρώθηκε έστω και έπειτα από 50 λεπτά διακοπής- υπάγεται στο άρθρο που αφορά αποκλειστικά στην εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και συνδέεται με βιοπραγίες και φθορές. Άρα; Τιμωρία της έδρας για 2-4 αγωνιστικές και ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο (50.000-250.000 ευρώ).
Είναι όμως τα πράγματα έτσι; «Σε καμία περίπτωση» υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάτι παραπάνω. Το χάος της Τούμπας δεν αφορά αποκλειστικά στην εισβολή των οπαδών του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο, αλλά σε μια σειρά από γεγονότα που προφανώς αντιμετωπίζονται από την αθλητική Δικαιοσύνη ξεχωριστά.
Το παράδειγμα με το άναμμα των πυρσών και των καπνογόνων είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό διότι οι οπαδοί του απλά άναψαν καπνογόνα. Δεν τα έριξαν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί. Δεν προκάλεσαν κάποια φθορά με αυτά. Απλά τα άναψαν και όντως προέκυψε διακοπή του ματς λόγω των καπνών. Από αυτό και μόνο ο Ολυμπιακός (ως υπότροπος) τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική (την οποία εξέτισε στο ματς με τον ΠΑΟΚ) και χρηματικό πρόστιμο 13.000 ευρώ (τόσο… όσο για να μην έχει δικαίωμα έφεσης).
Και ο ΠΑΟΚ για τους πυρσούς είναι υπότροπος. Έχει κληθεί και μετά το ματς με την ΑΕΚ και μετά το ματς με τον Απόλλωνα από τα Πειθαρχικά όργανα για αυτούς. Το χθεσινό ήταν το τρίτο αντίστοιχο περιστατικό. Και από τη στιγμή που υπάρχει και διακοπή του ματς αυτομάτως είναι αντιμέτωπος με τιμωρία 1-2 αγωνιστικών της έδρας του, αποκλειστικά από αυτή την παράβαση. Με δεδομένο ότι μιλάμε για τα ίδια Πειθαρχικά όργανα και για το ίδιο πρωτάθλημα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η τιμωρία του επ αυτού. Πριν περάσει η υπόθεση στο «δια ταύτα».
Πριν δηλαδή από την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο (15.4.Β), τις βιοπραγίες και τις φθορές ξένης περιουσίας. Οι 2-4 αγωνιστικές τιμωρίας και το πρόστιμο ως 250.000 ευρώ αφορά αποκλειστικά σε αυτό το αδίκημα. Όπως βαρύ πρόστιμο αφορά και στις «ρίψεις» στον αγωνιστικό χώρο (15.3.ΣΤ) που τιμωρούνται ως και με 150.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος ξεχωριστά με την επίθεση που έγινε στον Κουέστα με φωτοβολίδα-στιλό. Διότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μια απλή «ρίψη» αλλά για μια απευθείας απειλή σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας του ποδοσφαιριστή.
Ο ΠΑΟΚ δηλαδή μαζεύοντας τα κομμάτια του βρίσκεται αντιμέτωπος:
1) Με τιμωρία 1-2 αγωνιστικών για τους πυρσούς και τα καπνογόνα που προκάλεσαν τη διακοπή του ματς και πρόστιμο ως 70.000 ευρώ
2) Με τιμωρία 2-4 αγωνιστικών και πρόστιμο ως 250.000 ευρώ για την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, τις βιοπραγίες και την φθορά ξένης περιουσίας
3) Με πρόστιμο ως 70.000 ευρώ για τις ρίψεις αντικειμένων
Και αν κάποιος σπεύσει να αναρωτηθεί για το δικαίωμα «συγχώνευσης» των ποινών κλπ; Καλό θα είναι να περιμένει το Δικαστήριο. Η βαρύτητα των γεγονότων είναι τέτοια που η έδρα πολύ λογικά θα πρέπει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή κάθε αδίκημα.
Η εβδομάδα αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις