Ιράν – Θετικός ο πρώτος γύρος συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα – Τι δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής
Στη Βιέννη έγινε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Έπειτα από πέντε μήνες διακοπής, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ξανάρχισαν σήμερα στη Βιέννη, σε ατμόσφαιρα που χαρακτηρίστηκε «θετική» μολονότι οι αναλυτές δεν είναι πολύ αισιόδοξοι για τις πιθανότητες να αναβιώσει σύντομα η διεθνής συμφωνία του 2015.
Ο σημερινός γύρος των συνομιλιών κράτησε λίγο παραπάνω από δύο ώρες στο Μέγαρο Κόμπουργκ, στην Αυστρία, στον ίδιο χώρο όπου είχε επιτευχθεί η ιστορική συμφωνία ΚΟΣΔ πριν από έξι χρόνια.
Η δήλωση του Ενρίκε Μόρα
Παρά τις «δύσκολες συνθήκες», όπως τις χαρακτήρισε, «αυτό που είδα σήμερα με κάνει να αισιοδοξώ» δήλωσε κατά την αποχώρησή του ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών. Εμπειρογνώμονες και των δύο πλευρών θα συνεχίσουν το έργο τους τις επόμενες ημέρες, καθώς «επείγει να αναβιώσουμε» τη συμφωνία του 2015, συνέχισε, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πότε θα λήξει αυτός ο γύρος, με το σκεπτικό ότι τα θέματα που συζητιούνται είναι «περίπλοκα».
Τα προβλήματα
Τα βασικά προβλήματα είναι δύο: από τη μία, η τήρηση εκ μέρους της Τεχεράνης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και από την άλλη η άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Ο Μόρα χαιρέτισε «τη σαφή πρόθεση της Τεχεράνης να εργαστεί σοβαρά». Νωρίτερα, το Ιράν είχε διαμηνύσει ότι «είναι αποφασισμένο να καταλήξει σε μια συμφωνία».
Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να επιστρέψει το Ιράν στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το 2015. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία και επέβαλε ξανά κυρώσεις στην Τεχεράνη, η οποία με τη σειρά της άρχισε σταδιακά να αναβιώνει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Το Ιράν επιμένει ότι πρέπει να αρθούν όλες οι κυρώσεις «με εγγυημένο και επαληθεύσιμο τρόπο».
Ιρανοί που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Τεχεράνη είπαν ότι περιμένουν «αποτελέσματα» από τις συνομιλίες επειδή «η αγοραστική δύναμη των απλών ανθρώπων εξανεμίζεται μέρα με τη μέρα».
«Επείγει να βάλουμε τέλος στα δεινά του ιρανικού λαού», επέμεινε και ο Ενρίκε Μόρα. Στις συνομιλίες, εκτός της ιρανικής αντιπροσωπείας, μετείχαν διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα ενώ οι ΗΠΑ συμμετέχουν εμμέσως. Πριν πάει στην Αυστρία, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρομπ Μάλεϊ εξέφρασε την άποψη ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Ιράν «δεν είναι καλός οιωνός» και πρόσθεσε: «Αν σέρνουν τα πόδια τους (…) τότε, ασφαλώς, δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ