Κοροναϊός – «Ετσι ανακάλυψα την παραλλαγή Όμικρον» – Τι λέει η νοτιοαφρικανή γιατρός
Η Αντζελίκ Κέτζι τυγχάνει πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου αλλά και μέλος της υγειονομικής ομάδας εργασίας που συνέστησε η κυβέρνηση. Ετσι οι προβολείς των διεθνών media στράφηκαν επάνω στην ιατρό
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Κορυφαία νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ανέλαβε τη θεραπεία περίπου 30 ασθενών που φέρουν την παραλλαγή «Όμικρον» κρούοντας καμπανάκι κινδύνου σε όλο τον πλανήτη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τον εντοπισμό του νέου στελέχους για τον κοροναϊό.
Η Αντζελίκ Κέτζι τυγχάνει πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου αλλά και μέλος της υγειονομικής ομάδας εργασίας που συνέστησε η κυβέρνηση. Ετσι οι προβολείς των διεθνών media στράφηκαν επάνω στη γιατρό.
Πώς χτύπησε καμπανάκι κινδύνου
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ίδια αναφέρει πως είχε εξετάσει τις τελευταίες 10 ημέρες περίπου 30 ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19, ωστόσο είχαν ασυνήθιστα συμπτώματα.
«Αυτό που τους έφερε στο νοσοκομείο ήταν η υπερβολική κούραση» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας από την Πρετόρια όπου εργάζεται. Τόνισε ότι αυτό ήταν ασυνήθιστο για νεότερους ασθενείς.
Οι περισσότεροι ήταν άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν εμβολιαστεί. Είχαν, επίσης, ήπιους μυϊκούς πόνους, λαιμόπονο και ξηρό βήχα, ενώ λίγοι είχαν πυρετό.
Αυτά τα ήπια συμπτώματα διέφεραν από αυτά άλλων παραλλαγών. «Κατάλαβα ότι δεν είχα να κάνω με την παραλλαγή Δέλτα, έτσι εγώ και οι υπόλοιποι επιστήμονές μας αναζητήσαμε τις ιογενείς αλληλουχίες. Η επιβεβαίωση ότι πρόκειται για νέα παραλλαγή του κοροναϊού ήρθε λίγες ημέρες αργότερα».
Σύμφωνα με την ίδια, οι νοτιοαφρικανοί επιστήμονες είχαν ήδη εντοπίσει την παραλλαγή -γνωστή τότε ως B.1.1.529- την οποία ανακοίνωσαν στις 25 Νοεμβρίου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων της ιταλικής Repubblica αν υπήρξε κάποια περισσότερο ανησυχητική περίπτωση, η γιατρός ανέφερε ένα 6χρονο κοριτσάκι, το οποίο ανέβασε πυρετό και παρουσίασε ταχυκαρδία. «Σκέφτηκα τη νοσηλεία της, ωστόσο επισκέφθηκα το παιδί δύο ημέρες μετά και ήταν περδίκι».
- Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ – «Σημαντική αβεβαιότητα» για τα εμβόλια ενόψει Όμικρον – Κίνδυνος αναζωπύρωσης από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Η επικινδυνότητα
Οσον αφορά τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων της Ομικρον, η νοτιοαφρικανή ιατρός είπε ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει, απαντήσεις θα είναι γνωστές τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Πάντως, ήταν σαφεστάτη ως προς την επικινδυνότητα της Ομικρον. «Τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια, αλλά και ίδια, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους».
Οι ασθενήσαντες δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτα προβλήματα, «ανέρρωσαν όλοι τους γρήγορα, μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες».
Επίσης, για τη μεταδοτικότητα της Ομικρον τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι επίφοβα. «Μόνο τα μέλη της οικογενείας του ‘‘ασθενούς 0’’ μολύνθηκαν. Οι επαφές όλων των άλλων νοσησάντων είναι αρνητικές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο βαθμός μεταδοτικότητας είναι λίγο-πολύ παρόμοιος με αυτόν της παραλλαγής Δέλτα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις