Παραλλαγή Όμικρον – G7 – «Πολύ μεταδοτική και απαιτεί επείγουσα δράση»
«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση» αναφέρουν οι υπουργοί σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο
- Οι αντιφάσεις της Ειρήνης Μουρτζούκου – «Δεν πιστεύω ότι θα βρεθώ κατηγορούμενη»
- Aυξήσεις «φωτιά» στην ηλεκτρική ενέργεια, στις τιμές χονδρικής της Ε.Ε.
- Μερική απασχόληση με το ζόρι – Στην Ευρώπη το επιλέγουν, στην Ελλάδα εξαναγκάζονται
- Οι νέοι Αμερικανοί στρέφονται πλέον στη στείρωση - «Είναι η πιο λογική επιλογή»
Η παραλλαγή Όμικρον είναι «πολύ μεταδοτική» και απαιτεί «επείγουσα δράση» προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών της έκτακτης συνόδου που συγκάλεσε η Βρετανία εν μέσω παγκόσμιου συναγερμού για το νέο στέλεχος.
«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση» αναφέρουν οι υπουργοί σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.
«Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες χώρες» σημειώνουν και εκφράζουν παράλληλα τη λύπη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αποφασίστηκαν.
Διαβάστε επίσης:
Στο επίκεντρο τα εμβόλια
Οι χώρες της G7 «αναγνώρισαν επίσης τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη».
Παράλληλα, οι χώρες της G7 δεσμεύονται εξάλλου «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον».
«Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.
- Διαβάστε επίσης: Κορυφαίος ιολόγος προειδοποιεί για την παραλλαγή Όμικρον – «Ίσως είναι αυτό που φοβόμασταν»
«Σημαντική αβεβαιότητα» για τα εμβόλια, λέει ο ΠΟΥ
Νωρίτερα, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεση για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις, η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει «πολύ υψηλό» κίνδυνο έξαρσης κρουσμάτων λόγω του στελέχους Όμικρον και οι συνέπειες για κάποιες χώρες μπορεί να είναι «δριμείες».
Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής, οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα ήταν «σημαντικές», ειδικά σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» ανέφερε ο ΠΟΥ στην τεχνική ενημέρωση που εξέδωσε για τις 194 χώρες-μέλη του.
Η ανάλυση των πολυάριθμων μεταλλάξεων που φέρει η νέα παραλλαγή δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» για διαφυγή από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική νόσος, αν και το ενδεχόμενο διαφυγής από την κυτταρική ανοσία (Τ και Β κύτταρα) είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί.
Για τον λόγο αυτό, υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» για την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων, αν και «είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν σε κάποιο βαθμό προστασίας από την σοβαρή νόσο και τον θάνατο».
Η έκθεση του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά για τις ενισχυτικές δόσεις που χορηγούνται σε πολλές χώρες, καλεί όμως τις αρχές να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Κίνδυνος για τα συστήματα υγείας
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, τρεις είναι οι κύριες αβεβαιότητες σχετικά με το Όμικρον.
- Είναι το στέλεχος πιο μεταδοτικό; Κι αν ναι, η συνδέεται αυτή η διαφορά με διαφυγή από τα εμβόλια;
- Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης, της μετάδοσης και της σοβαρής νόσου;
- Προκαλεί το Όμικρον πιο σοβαρή νόσο;
Για το τελευταίο, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον δεν κατέληξε στον θάνατο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Όμικρον προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από τα άλλα στελέχη κοροναϊού.
Ωστόσο τα πρώτα περιστατικά αφορούσαν κυρίως φοιτητές πανεπιστημίου, δηλαδή άτομα σχετικά μικρής ηλικίας που αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο σοβαρής νόσου, και θα χρειαστούν «ημέρες ως αρκετές εβδομάδες» για να εξακριβωθεί αν το Όμικρον είναι πιο παθογόνο.
Ακόμα πάντως κι αν η νέα παραλλαγή δεν είναι πιο παθογόνος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση των κρουσμάτων που θα ασκούσε «υπερβολικές» πιέσεις στα συστήματα υγείας. Η αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού περιστατικών θα οδηγούσε με τη σειρά της σε αύξηση της θνησιμότητας, ακόμα κι αν το Όμικρον δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις