Παραλλαγή Όμικρον – Συναγερμός από τον ΠΟΥ – Έρχεται έξαρση, πάρτε μέτρα
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
Πρωτόγνωρος αριθμός μεταλλάξεων στην Όμιρκον
«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.
Αναμένονται κρούσματα σε εμβολιασμένους
Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.
#BREAKING WHO warns risk related to Covid variant Omicron ‘very high’ pic.twitter.com/6t0DXbrxZj
— AFP News Agency (@AFP) November 29, 2021
Επικίνδυνη η Όμικρον λένε ειδικοί
Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη, οι ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να έχουν πλήρη στοιχεία για το πόσο επικίνδυνη είναι ή όχι.
«Είναι ένα στέλεχος αρκετά επικίνδυνο και για αυτό ονομάστηκε «στέλεχος ανησυχίας» διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρά μας έχει 32 αλλαγές» σημείωσε στο MEGA, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας.
«Είναι ένα στέλεχος που μας ανησυχεί. Πρέπει όλος ο κόσμος να προετοιμαστεί για αυτό. Ο ΠΟΥ γράφει ξεκάθαρα και στο τελευταία ανακοίνωση δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες» συμπλήρωσε.
Κερδίζουμε χρόνο – Θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου;
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα βοηθούν τα κράτη να κερδίσουν χρόνο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα. Καινούργιο εμβόλιο δεν θα υπάρξει για 6 μήνες και θα είμαστε ακάλυπτοι», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, επιμένοντας στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Την ίδια ώρα η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Σκάι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να χορηγηθεί επιπλέον εμβολιαστική δόση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΙΠ, ενδέχεται να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου η οποία θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες, εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση , η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον: «Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτική είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16» ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.
Για το αν αυτή η παραλλαγή θα έρθει και θα επικρατήσει στην Ελλάδα εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.
Τα στοιχεία που καθιστούν την Όμικρον τρομακτική
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.
Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα.
ΔιαβΕπιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα. Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη Άλφα, Γάμμα και Λάμδα.
Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.
Τα εμβόλια
Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Θέλω να συγχαρώ τον Σωκράτη Φάμελλο, θα είμαι δίπλα του, λέει ο Νίκος Φαραντούρης
- Ισπανία: Τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν για δολοφονία με ομοφοβικά κίνητρα
- Υπερθέαμα: Highlights από τα παιχνίδια της 12ης αγωνιστικής της Super League – Δείτε όλα τα γκολ (vids)
- Όταν το Κογκρέσο καταδίκασε τους «Δέκα του Χόλιγουντ» – Αρνήθηκαν να καταδώσουν άλλους κομμουνιστές
- «Δεν με κατηγορούν οι Αρχές, με κατηγορούν όλοι οι άλλοι» – Τι απαντά η Ειρήνη Μουρτζούκου στη μητέρα της