Γεωργική γη – Οι διακυμάνσεις τιμών σε όλη την ΕΕ – Που είναι ακριβή η γη στην Ελλάδα
Το επίπεδο των τιμών της γεωργικής γης εξαρτάται από παράγοντες εθνικούς, περιφερειακούς και παράγοντες παραγωγικότητας καθώς και από τις δυνάμεις της αγοράς.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Έως και 20 φορές ακριβότερη είναι η αγορά καλλιεργήσιμης γης από την αγορά χορτολιβαδικών χωραφιών στα νησιά του Βόρειο Αιγαίου. Παρομοίως, ακριβή είναι η γη και στην περιοχή της Ισπανίας Μούρθια.
Την ίδια στιγμή η αγορά αρδεύσιμης αρόσιμης γης ήταν πιο ακριβή από τη μη αρδευόμενη αρόσιμη γης σε όλες σχεδόν τις περιοχές (ήταν σχεδόν έξι φορές πιο ακριβή στην ισπανική περιοχή της Μούρθια).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για τις τιμές της γεωργικής γης, μεταξύ των ΕΕ τα κράτη μέλη, η Ολλανδία κατέγραψε την υψηλότερη τιμή αγοράς για ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης στην ΕΕ (κατά μέσο όρο 69.632 ευρώ το 2019). Μάλιστα, η τιμή της καλλιεργήσιμης γης σε κάθε περιοχή της Ολλανδίας ήταν πάνω από όλους τους άλλους διαθέσιμους εθνικούς μέσους όρους στην ΕΕ.
Ωστόσο, μεταξύ των περιοχών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές για καλλιεργήσιμη γη εντοπίστηκαν στην ισπανική περιοχή των Καναρίων Νήσων (κατά μέσο όρο 120.477 ευρώ ανά εκτάριο το 2020).
Η καλλιεργήσιμη γη ήταν φθηνότερη στην Κροατία, με ένα εκτάριο να κοστίζει κατά μέσο όρο 3.440 ευρώ το 2020. Σε περιφερειακό επίπεδο, ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης κοστίζει λιγότερο στα νοτιοδυτικά της Βουλγαρίας (κατά μέσο όρο 2.051 ευρώ).
Να σημειωθεί ότι το επίπεδο των τιμών της γης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, είτε είναι εθνικοί (νόμοι), περιφερειακοί (κλίμα, εγγύτητα σε δίκτυα) και τοπικοί παράγοντες παραγωγικότητας (ποιότητα εδάφους, κλίση, αποστράγγιση κ.λπ.) καθώς και από τις δυνάμεις της αγοράς και το νόμο της προσφοράς και ζήτησης (συμπεριλαμβανομένης της επιρροής των κανόνων ξένης ιδιοκτησίας).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις