Διαστημικός περίπατος στον ISS αναβλήθηκε λόγω διερχόμενων διαστημικών σκουπιδιών
Παραμένει ασαφές αν επρόκειτο για θραύσματα από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου.
Η έξοδος δύο αστροναυτών για την αντικατάσταση κεραίας στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αναβλήθηκε επ’ αόριστον την Τρίτη λόγω πιθανότητας πρόσκρουσης διαστημικών σκουπιδιών.
Το επταμελές πλήρωμα του ISS δεν χρειάστηκε να καταφύγει στα σκάφη που βρίσκονται σταθμευμένα στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, ωστόσο ο διαστημικός περίπατος που είχε προγραμματιστεί για τις 14.10 ώρα Ελλάδας αναβλήθηκε καθώς «δεν υπήρξε ευκαιρία να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος για τους αστροναύτες», ανακοίνωσε η NASA.
Δεν διευκρίνισε από πού προήλθε η «ειδοποίηση για συντρίμμια», ούτε αν τα εν λόγω αντικείμενα προέρχονται από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθούν σε χαμηλή γήινη τροχιά 1.700 μεγάλα θραύσματα και άγνωστος αριθμός μικρότερων συντριμμιών.
NASA received a debris notification for the space station. Due to the lack of opportunity to properly assess the risk it could pose to the astronauts, teams have decided to delay the Nov. 30 spacewalk until more information is available. https://t.co/HJCXFWBd3Y pic.twitter.com/swj5hqusSo
— International Space Station (@Space_Station) November 30, 2021
Οι ΗΠΑ επέκριναν τη Ρωσία για την «απερίσκεπτη» δοκιμή και η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα του ISS να καταφύγει προληπτικά στα σκάφη Crew Dragon και Soyuz.
Ο διαστημικός περίπατος, διάρκειας 6,5 ωρών, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τον Τομ Μάρσμπερν, γιατρό και βετεράνο της NASA 61 ετών, και την 34χρονη Κέιλα Μπάρον, πυρηνικό μηχανικό που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο Διάστημα.
Αποστολή τους ήταν η αντικατάσταση μιας κεραίας επικοινωνιών που μετρά 20 χρόνια σε λειτουργία.
Σύμφωνα με την Ντέινα Ουέιγκελ, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος ISS, τα θραύσματα που δημιούργησε η ρωσική δοκιμή έχουν πλέον διασπαρεί, παρόλα αυτά ο κίνδυνος πρόσκρουσης στον σταθμό παραμένει διπλάσιος από το κανονικό.
Για τους αστροναύτες του διαστημικού περιπάτου, πάντως, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος μόνο κατά 7%, είπε.
Σχεδόν όλα τα διαστημικά σκουπίδια σε χαμηλή γήινη τροχιά κινούνται με ταχύτητα γύρω στα 8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό αντικείμενο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στον σταθμό ή να τρυπήσει τις στολές των αστροναυτών.
Οι στολές διαθέτουν πάντως εφεδρικό απόθεμα οξυγόνου που θα έδινε στους αστροναύτες περιθώριο 30 λεπτών να επιστρέψουν στο εσωτερικό του σταθμού.
Σε περίπτωση που απειλείται ο ίδιος ο σταθμός, η τροχιά του μπορεί να διορθωθεί ανάλογα πυροδοτώντας τους κινητήρες ρωσικού σκάφους που παραμένει σταθμευμένο.
- Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων στον Παναθηναϊκό από την ΔΕΑΒ
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Καλαμάτα: Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο – Ομολόγησε ο 35χρονος
- Παναθηναϊκός: «Διαζύγιο» με Βέρμπιτς (pic)
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»