Επανακατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά
«Exθές είχαμε την 14η γυναικοκτονία στην χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Καταθέτουμε ξανά τροπολογία για την θεσμική αναγνώριση του όρου #γυναικοκτονια. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της έμφυλης βίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τροπολογία-προσθήκη επανακατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία), όπως προανήγγειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, «με αφορμή την 14η γυναικοκτονία από την αρχή του έτους στη χώρα μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Σπυρίδωνα Λάππα, βουλευτή Καρδίτσας, Θεόφιλου Ξανθόπουλου (τομεάρχη Δικαιοσύνης) και Ειρήνης Αγαθοπούλου (αναπλ.τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων).
Στην τροπολογία προβλέπονται τα εξής:
Το άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 82Α. -Έγκλημα με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά».
1. Εάν έχει τελεστεί έγκλημα κατά παθόντος, η επιλογή τού οποίου έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, το πλαίσιο ποινής διαμορφώνεται ως εξής:
α) Στην περίπτωση πλημμελήματος, που τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, το ελάχιστο όριο της ποινής αυξάνεται κατά έξι μήνες. Στις λοιπές περιπτώσεις πλημμελημάτων, το ελάχιστο όριο αυτής αυξάνεται κατά ένα έτος.
β) Στην περίπτωση κακουργήματος το ελάχιστο όριο ποινής αυξάνεται κατά δύο έτη.
2. Στο έγκλημα του άρθρου 299, όταν στρέφεται κατά ανήλικης ή ενήλικης γυναίκας, συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση του λόγω του φύλου της (γυναικοκτονία).
Η κρίση για τον χαρακτήρα του εγκλήματος ως γυναικοκτονίας, μπορεί να στηρίζεται στο ότι η πράξη, όπως προκύπτει από τις περιστάσεις πριν από την τέλεση ή κατά την τέλεσή της, περιλάμβανε σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας ή παράνομη πράξη που προσέβαλε σοβαρά την αξιοπρέπεια της παθούσας ή πρόκληση τρόμου ή παρακολούθηση ή καταδίωξη ή παράνομη κατακράτηση με σκοπό τη ματαίωση επιλογών της ή τον εξαναγκασμό της σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή πράξης, που σύμφωνα με τις αντιλήψεις του δράστη όφειλε ως γυναίκα απέναντι στον ίδιο, στους οικείους του ή στο κοινωνικό σύνολο.
Ο χαρακτήρας του εγκλήματος του άρθρου 299 ως γυναικοκτονίας μνημονεύεται ρητά στην αιτιολογία της απόφασης, ακόμη και όταν ο δράστης τιμωρείται για τις περιστάσεις του προηγούμενου εδαφίου δυνάμει άλλης ποινικής διάταξης.
«Exθές είχαμε την 14η γυναικοκτονία στην χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Καταθέτουμε ξανά τροπολογία για την θεσμική αναγνώριση του όρου #γυναικοκτονια. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της έμφυλης βίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης.
Exθές είχαμε την 14η γυναικοκτονία στην χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Καταθέτουμε ξανά τροπολογία για την θεσμική αναγνώριση του όρου #γυναικοκτονια. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της έμφυλης βίας.
➡Παρέμβαση στη #Βουλη pic.twitter.com/2ZzUamGt0R— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) November 30, 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις