Ρωσία – Κατηγορεί την ΕΕ για «προκατειλημμένη στάση» στο θέμα της Ουκρανίας
Η Ρωσία κάλεσε την ΕΕ «να αποφύγει βήματα και δηλώσεις που βλάπτουν τη διαδικασία ειρηνικής πολιτικής διευθέτησης αυτής της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης».
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνώσει άλλη μια φορά προσεκτικά το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2015, αλλά και να εξετάσει αντικειμενικά την κατάσταση πραγμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα.
«Προκατειλημμένη στάση»
Το ψήφισμα ενέκρινε το πλέγμα μέτρων της συμφωνίας του Μινσκ και χαιρέτισε τη διακήρυξη των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (σ.σ. πρόεδροι Γαλλίας, Ρωσίας και καγκελάριος Γερμανίας).
Σύμφωνα με τη δήλωση, που αναρτήθηκε απόψε στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μ. Ζαχάροβα κάλεσε επίσης την ΕΕ «να αποφύγει βήματα και δηλώσεις που βλάπτουν τη διαδικασία ειρηνικής πολιτικής διευθέτησης αυτής της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, με μεσολαβητές τη Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, καθώς και τον ΟΑΣΕ».
Υποστήριξε ότι η ΕΕ επιδεικνύει «πολιτικώς προκατειλημμένη στάση, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Κιέβου και κλείνοντας τα μάτια στην απροθυμία της να υλοποιήσει το «πλέγμα μέτρων του Μινσκ», στην παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του μη ουκρανόφωνου πληθυσμού της χώρας».
Το διάταγμα Πούτιν
Η ρωσίδα εκπρόσωπος χαρακτηρίζει «ψευδή θέση» και «αλλοίωση των συμφωνιών του Μινσκ» εκείνη που υιοθετήθηκε στην τελευταία διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 12 Οκτωβρίου στο Κίεβο.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι «η Ρωσία δεν είναι μεσολαβητής, αλλά πλευρά της σύγκρουσης» και υποστηρίζει πως το διάταγμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διευκόλυνση του εμπορίου με την ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς «με κανέναν τρόπο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ.
Επίσης, «δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ενέργειες των ουκρανικών Αρχών, καθώς και της ΕΕ, η οποία αντί ανθρωπιστικής βοήθειας σκέφτεται να αποστείλει στην κυβέρνηση του Κιέβου απευθείας στρατιωτική υποστήριξη».
Διάψευση
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν διέψευσε δηλώσεις περί επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «πρέπει να καθησυχάσω τους πάντες, τίποτε παρόμοιο δεν θα υπάρξει» και περιέγραψε ως «κουταμάρες» δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ με δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
«Ολα αυτά γύρω από το θέμα είναι κακοπροαίρετη προπαγανδιστική επιχείρηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τροφοδοτεί με αυτό το πλαστό υλικό, αυτά τα ψεύδη και τους συμμάχους του και τους επικεφαλής των ΜΜΕ και τα κέντρα πολιτικών επιστημών των ΗΠΑ, ώστε να αναπαράγουν και να πολλαπλασιάζουν αυτό το ψεύδος και γύρω από το ζήτημα αυτό δημιούργησαν μια αρκετά μεγάλη φούσκα», υποστήριξε ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ρωσικής ηγεσίας.
«Εμείς πρέπει, φυσικά, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-1» ο Σ. Ναρίσκιν, ισχυριζόμενος ότι σκοπός των διακινούμενων σεναρίων περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «είναι να επιχειρηθεί να ωθηθεί η κυβέρνηση του Κιέβου με νέα δύναμη να ανάψει τη σύγκρουση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία».
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις