Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος στο Καλαι για το προσφυγικό – Κηρύχθηκε πόλεμος κατά των διακινητών

Σύνοδος στο Καλαι για το προσφυγικό – Κηρύχθηκε πόλεμος κατά των διακινητών

Χωρίς τη Βρετανία η συνάντηση των αρμόδιων για τη μετανάστευση υπουργών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, μαζί με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και εκπροσώπους της Frontex και της Europol.

Η 45χρονη Καζάλ Χουσεΐν ζούσε μαζί με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, την 22χρονη Χάντια, τον 16χρονο Μουμπίν και την επτάχρονη Χάστι, στην πόλη Νταρμπαντικάν του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Η γυναίκα και τα παιδιά μου δεν ήταν ευχαριστημένα με τη ζωή μας εδώ. Ηθελαν να πάμε όλοι στη Βρετανία» διηγείται στον «Observer» ο σύζυγός της, Ρεζγκάρ Χουσεΐν.

«Τους είπα πως εγώ δεν μπορούσα να φύγω λόγω της δουλειάς μου ως αστυνομικού. Θα την έχανα. Επέμεναν να πάμε, συμφώνησα λοιπόν να πάω να τους βρω αν τα κατάφερναν, και αν όχι, θα γύριζαν εκείνοι πίσω. Δεν ήξερα ότι ήταν επικίνδυνο».

Η Καζάλ και τα τρία παιδιά της χάθηκαν την περασμένη Τετάρτη μαζί με 23 ακόμα ανθρώπους, στην πλειονότητα τους Κούρδοι του Ιράκ, ανοιχτά της Γαλλίας, στο ναυάγιο του φουσκωτού που θα τους μετέφερε υποτίθεται στην άλλη πλευρά της Μάγχης – το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στην περιοχή την τελευταία τριετία, από όταν έγινε δημοφιλής στους διακινητές ο διάπλους της Μάγχης, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων στο λιμάνι του Καλαί και στη Σήραγγα της Μάγχης.

Η συνάντηση στο Καλαί

Προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες, προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά των διακινητών, συναντήθηκαν στο Καλαί οι αρμόδιοι για τη μετανάστευση υπουργοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, μαζί με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον καθώς και εκπροσώπους της Frontex και της Europol.

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και βρετανικό. Το φαινόμενο δεν παύει να εντείνεται και μετά το Brexit» διαβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν. Η Βρετανία απουσίαζε όμως από την έκτακτη σύνοδο – σε τόσο αλγεινή κατάσταση είναι οι γαλλο-βρετανικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ είχε αρχικά προσκληθεί να συμμετάσχει.

Η πρόσκληση ανακτήθηκε ωστόσο μετά την επιστολή που έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον, καλώντας μεταξύ άλλων τη Γαλλία να παίρνει πίσω όσους επίδοξους αιτούντες άσυλο φτάνουν από αυτήν στη Βρετανία – παρότι μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καλύπτεται πλέον από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Την οργή του Παρισιού έκανε ακόμα εντονότερη το γεγονός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ανέβασε την επιστολή στο twitter πριν καν τη λάβει ο γάλλος πρόεδρος.

Για «μη σοβαρές μεθόδους» έκανε λόγο ο τελευταίος.

μΗ Βρετανία «εγκατέλειψε την ΕΕ», κατά συνέπεια «πρέπει επί του παρόντος να αποφασίσει πώς θα οργανώσει τη διαχείριση του ελέγχου των συνόρων της» επεσήμανε από την πλευρά του το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Αν θυμάμαι καλά, το βασικό σύνθημα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα (του Brexit) ήταν «Ανακτούμε τον έλεγχο»» πρόσθεσε δηκτικά. Η βρετανική πλευρά προσπαθούσε όλο το Σαββατοκύριακο να κατευνάσει τη γαλλική οργή. «Πρέπει να κάνουμε το παν για να σπάσουμε το οικονομικό μοντέλο των διακινητών […], και αυτό προϋποθέτει στενή συνεργασία με τους γάλλους φίλους μας» δήλωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ.

«Ο θάνατος αυτών των 27 ανθρώπων πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη έκκληση για συνεργασία» δήλωσε από την πλευρά της η Πρίτι Πατέλ, προαναγγέλλοντας «κατεπείγουσες διαβουλεύσεις» με τους ευρωπαίους ομολόγους της εντός της εβδομάδας.

Η Γαλλία θέλει να συνεργαστεί με τη Βρετανία για το Μεταναστευτικό, αλλά οι συνομιλίες πρέπει να είναι σοβαρές, της διαμήνυσε ο Νταρμανάν μετά το πέρας της χθεσινής συνόδου στο Καλαί.

Η Βρετανία πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να καταστεί λιγότερο ελκυστική οικονομικά προς τους παράτυπους μετανάστες, πρόσθεσε ανακοινώνοντας πως η Frontex θα παράσχει από την 1η Δεκεμβρίου ένα αεροσκάφος για την επιτήρηση της γαλλικής ακτογραμμής.

Σύμφωνα με το Παρίσι, 30 δίκτυα διακινητών έχουν εξαρθρωθεί από τις αρχές της χρονιάς, έναντι 22 πέρυσι και 1.500 άτομα έχουν συλληφθεί, η μεταναστευτική ροή ωστόσο παραμένει αμείωτη. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως η σύνοδος δεν ήταν «αντι-αγγλική» αλλά πως ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να γίνει όμηρος της βρετανικής εσωτερικής πολιτικής.

Must in

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο Λονδίνο για λύση α λα… Παλέρμο

Η επανένωση όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη βρετανική πρωτεύουσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024