Βρετανία – Ο αρχηγός της MI6 προειδοποιεί για τις «παγίδες χρέους και δεδομένων» που στήνει η Κίνα
Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ότι χρησιμοποιεί τα δάνεια για να αναγκάζει άλλα κράτη να εξαρτώνται από αυτή
Ο επικεφαλής της ΜΙ6, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ρίτσαρντ Μουρ, μίλησε στο BBC Radio 4 προειδοποιώντας για τις «παγίδες χρέους και δεδομένων» της Κίνας.
Ο Μουρ, που είναι γνωστός ως «C», δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη σε live μετάδοση ότι αυτές οι παγίδες απειλούν να διαβρώσουν την εθνική κυριαρχία και έχουν οδηγήσει στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της άμυνας.
Επιπλέον, αρνήθηκε ότι η κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας, Καμπούλ, οφειλόταν σε αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών και κάλεσε σε στενότερες σχέσεις με τους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Ακόμη, ο πρώην μυστικός πράκτορας τόνισε ότι η απόφασή του να μιλήσει δημοσίως για τη δουλειά του είναι σημαντική για μια σύγχρονη δημοκρατία.
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, λίγο πριν την πρώτη σημαντική του δημόσια ομιλία μετά την ανάληψη του ρόλου του επικεφαλής της ΜΙ6, ο Μουρ προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να «συλλέγει δεδομένα από όλο τον κόσμο» και να χρησιμοποιεί χρήματα για να «παγιδεύει τους ανθρώπους», ενώ παραδέχτηκε ότι η εκτίμηση των δυνάμεων των Ταλιμπάν φέτος το καλοκαίρι ήταν «εμφανώς λανθασμένη», ενώ ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι η πτώση της Καμπούλ οφειλόταν σε «αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών».
Επιπλέον, χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα» τη σχέση της Ρωσίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία «σοβαρή απειλή» για τη Βρετανία. Τέλος, υποστήριξε ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να αποκτήσουν στενότερους δεσμούς με εταιρείες τεχνολογίας και να επιταχύνουν τη διαδικασία ελέγχου των νέων προσλήψεων με καλή γνώση των νέων τεχνολογιών.
Αναφερόμενος στην απειλή της Κίνας, ο Μουρ μίλησε για χρήση «παγίδων χρέους και παγίδων δεδομένων», εξηγώντας ότι το Πεκίνο «επιχειρεί να ασκήσει επιρροή μέσω των οικονομικών πολιτικών του ώστε να προσπαθήσει και, πιστεύω, να καταφέρει να οδηγήσει ορισμένους λαούς στην εξάρτηση».
Όσον αφορά την «παγίδα δεδομένων», σημείωσε ότι «αν επιτρέψεις σε μια άλλη χώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε πραγματικά κρίσιμα δεδομένα για την κοινωνία σου, με την πάροδο του χρόνου διαβρώνεται η εθνική σου κυριαρχία καθώς δεν έχει πλέον τον έλεγχο αυτών των δεδομένων».
«Αυτό είναι κάτι, θεωρώ, για το οποίο είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση στη Βρετανία και έχουμε λάβει μέτρα για να το αποτρέψουμε».
Σε σχέση με την εκτίμηση της ταχύτητας με την οποία οι Ταλιμπάν θα κατάφερναν να καταλάβουν την Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των βρετανικών στρατευμάτων, αναγνώρισε ότι ήταν «σαφώς λανθασμένη».
Όμως ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι «είναι υπερβολικό να χαρακτηρίζουμε τις εξελίξεις αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών. Κανείς μας δεν είχε προβλέψει την ταχύτητα με την οποία θα έπεφτε η Καμπούλ».
«Για να είμαι ειλικρινής, αν είχαμε στρατολογήσει κάθε μέλος της ηγεσίας των Ταλιμπάν, αν τους είχαμε στρατολογήσει όλους ως μυστικούς πράκτορες, και πάλι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε την πτώση της Καμπούλ, γιατί ούτε οι ίδιοι μπόρεσαν να την προβλέψουν».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να χρυσώσει κανείς το χάπι της νίκης των Ταλιμπάν και τις επιπτώσεις της στην περιοχή, ενώ δήλωσε ανήσυχος ότι αυτή η εξέλιξη θα «αναπτερώσει το ηθικό των εξτρεμιστών σε όλο τον κόσμο, και ιδίως εκείνων που βρίσκονται στο Πεκίνο, την Τεχεράνη και τη Μόσχα».
Οι επικεφαλής της ΜΙ6 κάποτε έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας τα ονόματά τους να είναι γνωστά μόνο σε έναν στενό κύκλο εκλεκτών. Πλέον, όμως, η δημόσια παρουσία έχει γίνει μέρος της δουλειάς.
Ο τρέχων επικεφαλής είναι ενεργός στο Twitter, πράγμα που δεν ενθουσίασε αρχικά το προσωπικό του, ενώ τώρα παραχώρησε και ζωντανή συνέντευξη στο BBC.
Αιτία για αυτό είναι ότι οι αρχηγοί της βρετανικής κατασκοπίας γνωρίζουν ότι χρειάζονται τη στήριξη των πολιτών – εν μέρει γιατί θέλουν να δείξουν ότι λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους και επειδή ξέρουν ότι ο πληθυσμός δεν τους δείχνει πια την ίδια εμπιστοσύνη όπως στο παρελθόν.
Όμως ταυτόχρονα θέλουν να αξιοποιήσουν τη δημοσιότητα για να στρατολογήσουν ικανότερο προσωπικό και να έχουν την υποστήριξη εταιρειών και άλλων.
Ελπίζουν ότι μπορούν να το επιτύχουν ενώ παράλληλα διατηρούν τη μυστικότητα γύρω από συγκεκριμένα μέρη της δουλειάς τους. Για την ΜΙ6, αυτό αφορά την ταυτότητα των πληροφοριοδοτών της.
Ο Μουρ περιέγραψε τη Ρωσία ως «σημαντική απειλή» και τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν ξεκάθαρος στο ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην εθνική ανεξαρτησία.
«Από καιρού εις καιρόν, έχουμε τέτοιες κρίσεις γύρω από την Ουκρανία και ανησυχούμε για την ανάπτυξη στρατιωτών και τις προθέσεις του προέδρου Πούτιν», ανέφερε.
«Επομένως απαιτείται πολύ προσεκτική επιτήρηση και πολύ προσεκτική στάση απέναντι στους Ρώσους σε σχέση με το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν αν εμπλακούν, όπως το 2014».
Συμπλήρωσε επίσης ότι «δεν προσπαθούμε να περικυκλώσουμε τη Ρωσία, δεν προσπαθούμε να της δημιουργήσουμε εμπόδια στη διεκδίκηση των νόμιμων συμφερόντων της».
Κοιτώντας προς το μέλλον των μυστικών υπηρεσιών, ο Μουρ δήλωσε ότι θέλει να «συνεργαστεί με διαφορετικό τρόπο» με τη βιομηχανία νέων τεχνολογιών της Βρετανίας, για να βοηθήσει τα εργαστήριά του να μείνουν μπροστά από τις εξελίξεις.
Όμως επεσήμανε ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται στη βρετανική νομοθεσία γύρω από την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα.
Επιπλέον, αποκάλυψε γιατί οι προκάτοχοί του χρησιμοποιούσαν πράσινη μελάνη: όπως είπε, η πράσινη μελάνη δείχνει σε όσους εργάζονται στην υπηρεσία ότι η οδηγία έχει υπογραφεί από τον ίδιο.
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Εκρήξεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να διαρρήξουν τις γραμμές άμυνάς μας κοντά στο Κουπιάνσκ
- Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους Κύπριοι φοιτητές για τη μαύρη επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
- Ισπανία: Δεκάδες διασώσεις και 3.000 εκκενώσεις στη Μάλαγα – Δραματικές σκηνές
- Σάκοτα: «Είχαμε πει στους παίκτες μου ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί» (vid)