Η τεχνολογία mRNA φέρνει εμβόλια για τα χλαμύδια και την ακμή
Στο στόχαστρο τα βακτήρια που προκαλούν τις δύο παθήσεις.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξαγοράζει μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας που δοκιμάζει πειραματικό εμβόλιο για την ακμή.
Το εμβόλιο που ανέπτυξε η αυστριακή Origimm Biotechnology βασίζεται σε πρωτεΐνες, ωστόσο η Sanofi ελπίζει να αξιοποιήσει τα δεδομένα για τον σχεδιασμό αντίστοιχου εμβολίου που θα βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.
Η ίδια τεχνολογία ίσως επιτρέψει την ανάπτυξη εμβολίου και για τα χλαμύδια, σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis.
Στην περίπτωση της ακμής, στόχος του εμβολίου θα είναι το βακτήριο Cutibacterium acnes (παλαιότερα γνωστό ως Propionibacterium acnes), το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής μικροχλωρίδας του δέρματος, ενοχοποιείται όμως για εμφάνιση ακμής σε άτομα με λιπαρό δέρμα.
Διαβάστε επίσης:
«Η εξαγορά της Origimm διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έρευνας εμβολίων και υπό ανάπτυξη φαρμάκων, με ένα πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά της ακμής, μια σημαντική ιατρική ανάγκη για εκατομμύρια εφήβους και ενήλικες» δήλωσε ο Τομά Τριόμφ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi Pasteur.
Η εταιρεία αναμένει την ολοκλήρωση της εξαγοράς εντός του μήνα, δεν διευκρινίζει όμως τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας.
H Sanofi ακύρωσε φέτος τα σχέδια για δικό της εμβόλιο mRNA κατά του κοροναϊού, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία των Moderna και Pfizer/BioNTech, και συνεργάζεται τώρα με την βρετανική GlaxoSmithKline για εμβόλιο Covid-19 βασισμένο στη συμβατική τεχνολογία των πρωτεϊνών.
Ωστόσο η γαλλική εταιρεία απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία για τα εμβόλια mRNA εξαγοράζοντας την αμερικανική Translate Bio για 3,2 δισ. δολάρια.
Στο mRNA θα βασιστούν τα περισσότερα πειραματικά εμβόλια της εταιρείας: «Από τα 10 νέα υποψήφια εμβόλια που σχεδιάζεται να έχουν φτάσει στην κλινική πράξη μέχρι το 2025, τα έξι θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες mRNA για να στοχεύσουν ασθένειες με ακάλυπτες ανάγκες, όπως τα χλαμύδια και η ακμή» ανέφερε η Sanofi.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις